Sorra buknak a könyvelő tanoncok - de van megoldás!

A szakmai vizsgák éves országos átlageredményei alapján a könyvelői képzéseken sorra buknak a tanulók. Szeptembertől mobil applikáció és távoktatási tananyag segíthet, hogy görbüljön a jegy.

A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán már olvashatóak az országos képzési jegyzékben szereplő szakmák 2016. évi átlagos vizsgaeredményei. Ezek alapján az egyik legrosszabb vizsgasikerességet mutató szakma a könyvelőké. A 2016-os adatok alapján a szakma alapozó képesítése, a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés vizsgáinak átlageredménye 2,25 volt. A vállalkozási mérlegképes könyvelők 2,23 eredménye alig marad alul az IFRS mérlegképes könyvelők 2,34 „vizsgasikerességi” átlagától.

„A magas bukási arány következtében a képzők elsősorban a szakmai vizsgára próbálják felkészíteni a mérlegképes könyvelő hallgatókat, nem a szakmára.” – mondta Dr. Sallai Csilla a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke. „Így, a frissen végzett könyvelőt nem is tudjuk egyből a gép elé ültetni, hiszen – akármilyen hihetetlen – de a könyvelői képzésnek nem kötelező része a gépi könyvelés. Persze vannak gyakorlati különórák a jobb képzőknél, de ezzel csak kevesen élnek a tanulók közül, örülnek, ha a szakmai vizsgán átmennek.”

Általában a képzőkre hárítják a felelősséget a vizsgázók a sikertelenség miatt, pedig az országosan gyenge vizsgasikeresség azt mutatja, hogy nem náluk van a gond. Az iskolai rendszer egy képzési éve nem elegendő megtanulni ezt a szakmát, amit a sikeresen vizsgázók alacsony aránya (29%) is mutat. A felnőttképzési tanfolyamokon ugyan jobbak az eredmények, azonban még ott is csak a vizsgázók kisebbik részének sikerül bizonyítványt szerezni (44%).

„A könyvelői szakma szépsége egyben a nehézsége is: az összefüggések megértése mellett komoly ismeretanyagot is el kell sajátítaniuk a könyvelő tanoncoknak.” – mondta Herich Roland, a pénzügy-számvitel területre specializálódott PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Az ismert helyzet javítása érdekében idén két komoly fejlesztéssel szeretnénk segíteni a tanulókat. A „Könyvelő kAPPtár” nevű mobil applikáció matematika és statisztika tesztjei segítenek eldönteni, hogy egyáltalán rendelkezik-e a képzés megkezdéséhez szükséges alapokkal a résztvevő. A számviteli feladatsorok pedig egyedülálló tanuló/gyakorló eszközt adnak a vizsgafelkészülésre a legnehezebb és egyben a legfontosabb tárgy tekintetében. A másik újdonság az október elején induló távoktatásos mérlegképes könyvelő képzések, amely az első és egyetlen Magyarországon. A szelektált oktatói gárda által összeállított elektronikus tanuló rendszer bárhonnan és bárki számára elérhető az országban egy hagyományos könyvelő tanfolyam áráért. Kényelmesen, otthonról, akár egy tantermi képzés mellett is elvégezhető: sok idő és pótvizsgadíj spórolható meg ezzel a közérthető és modern tananyaggal.”

Nem könnyű a könyvelői szakma, azonban egy nélkülözhetetlen munkakört lehet vele betölteni. Érdemes tehát belekezdeni, amihez összegyűjtöttünk néhány hasznos linket:

Távoktatásos könyvelő képzés >> Vállalkozási mérlegképes könyvelő távoktatás

„Könyvelő Kapptár” mobilapplikáció>> Androidra és iOS-re

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    Péter Sándorné

    2016. őszén végeztem mérlegképes könyvelőként.
    Az első sikertelen komplex számvitel vizsgám után láttam, hogy a tudásom nem lesz elegendő.
    Rátaláltam interneten a Számvitel Navigátorra.
    Az on-line vizsgafelkészítőjükkel az alapoktól átvettem a teljes tananyagot.
    Amikor hozzákezdtem nagyon el voltam keseredve és teljes kilátástalannak tűnt, hogy ekkora mennyiséget kellően el fogok tudni sajátítani.
    Azonban egy nagyon jól felépített és nagyon jó stílusú segítséget kaptam.
    Következetesen betartottam az abban elhangzottakat.
    A teljes tananyagot aprólékosan átvettem. Közben:visszakereshettem, kérdezhettem.
    A következő vizsgám elsőre sikerült.
    Az on-line mérlegképes távoktatást Havass tanár úrékkal örömmel üdvözlöm!
    Véleményem szerint hatalmas űr lesz ezzel betöltve a képzési piacon.
    Megfelelő hozzáállással, szorgalommal szerintem garantált a siker.
    Ha most kezdeném csakis ezt a formát választanám (mivel szegedi vagyok).
    Még egyszer szeretnék Itt is köszönetet mondani. (Nem tudok elégszer!)
    Nélkülük soha nem lettem volna mérlegképes könyvelő.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM