József-Polonyi Gábor: Az adóköteles biztosítói kifizetések (kamatjövedelem) egyes adózási kérdései II.

Múlt heti bejegyzésünkben a biztosítások esetében felmerülő kamatjövedelmekre vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket, adózási szabályokat mutattuk be József-Polonyi Gábor, közgazdász, a Generali Biztosító Zrt. biztosítási adószakértőjének Pentás konferencia előadása alapján.

Ezen a héten példával szemléltetjük Önöknek az igénybe vehető kedvezmény feltételeit, illetve bemutatjuk a törvényváltozással járó legfontosabb átmeneti rendelkezéseket is.

Számvitel témakörben 2014 júniusától egész évben országszerte szervez a PENTA UNIÓ Zrt. továbbképzéseket. A hagyományos, kétnapos mérlegképes továbbképzések számviteli napján többek között az alábbi kérdésekre is választ kaphat:

Számviteli változások 2014-től; Számlázási szabályok a Számviteli törvény szerint; Sajátos beszámolási kötelezettségek; Értékcsökkenés, értékhelyesbítés számvitele.

Kérdéseit megvitathatja az előadóval vagy kollégáival is a továbbképzés konzultációs részében vagy a szünetekben! Jöjjön el Ön is!

Jelentkezés és további információk » HAGYOMÁNYOS KÉTNAPOS TOVÁBBKÉPZÉS

Múlt heti bejegyzésünkben ismertettük az Szja tv. 65. § (3) bekezdése alapján érvényesíthető kedvezmény feltételeit, melyet az alábbi példával is szemléltetünk.

Példa a kedvezményre

Az alábbi ábra egy rendszeres díjas biztosítás megszüntetésére mutat példát. A rendszeres díjas biztosítást 8 év után megszüntetik. A befizetett díj 1200 Ft, a visszavásárlási érték 1300 Ft. Kockázati díj rész 200 Ft, a kamatjövedelem 300 Ft.

A rendszeres díjú szerződés 6 és 10 év közötti megszüntetése esetén a kedvezmény 50%. A kedvezmény kiszámításánál a jövedelmet meg kell felezni, amelynek összege 150 Ft. A kamatjövedelem adója így 24 Ft a 48 Ft helyett, az eho alapja megegyezik az szja alappal, így az eho 9 Ft 18 forint helyett.

További eho-kedvezmény

További speciális kedvezmény az eho kedvezmény, amely akkor alkalmazható, ha a biztosítás mögötti befektetés állampapír-túlsúlyos (legalább 80 %).

Ekkor a kamatjövedelem után nem kell megfizetni a 6%-os eho-t.

A kedvezmény a 2014. január 1. előtt kötött biztosításokra is alkalmazható, ha az azok mögötti befektetéseket 2014. március 31-ig a törvény mentességi feltételeinek megfelelően átalakították.

Átmeneti rendelkezések

A magánszemélyek által kötött biztosításra vonatkozó új szabályozás 2013-ban került be az Szja tv-be. Az új szabályozás hibáinak, pontatlanságainak korrigálására pedig 2014-ben került sor, azzal a kedvező megoldással, hogy a legtöbb pontosított szabályt már 2013-ra is alkalmazni lehet.

a) Az egyik legfontosabb átmeneti rendelkezés, hogy a 2006. szeptember 1. előtt kötött biztosítások esetén

  • az adó mértéke nulla százalék a rendszeres díjon képződött kamatjövedelemre, amíg a szerződés meg nem szűnik,
  • az adó mértéke nulla százalék az eseti díjak hozamára, ha az eseti díjakat 2011. január 1. előtt fizették be,
  • ugyanakkor a 2010. december 31. után befizetett elvárt díjakon felüli eseti díjakon képződött kamatjövedelem már nem mentes az adó alól.

Mentesség esetén eho-fizetési kötelezettség nem keletkezik.

b) Másik átmeneti rendelkezés, hogy a kamatjövedelem számításakor figyelmen kívül kell hagyni a 2013. január 1. előtt

  • fizetett kockázati biztosítás díját,
  • az elvárt díjon felüli díjfizetést.

Ezen átmeneti rendelkezés célja, hogy az új szabályozás hatálybalépése előtt befizetett ilyen jellegű díjakat ne vegyék figyelembe akkor, amikor ahhoz az új szabályozás az adózóra nézve szigorúbb feltételeket vezet be.

Példa: 2010-ben befizettek egy egyszeri díjat, melyre, valamint az alapbiztosításra is igénybe lehet venni a kamatjövedelem kedvezményét (akkor is, ha az eseti díj nem elkülönített). Ugyanakkor, ha 2013 után fizettek be eseti díjat, és azt nem kezelték külön, akkor az ilyen biztosításból származó kamatjövedelmek mindegyikére nem alkalmazható a kamatjövedelem kedvezményi szabálya.

c) Harmadik fontos átmeneti szabály, hogy a díjnövekedés mértékét először a 2012. december 31-ét követően kezdődő biztosítási évre kell vizsgálni.

Példa: 2012. október 1-jén, amikor a biztosítási évforduló volt, megemelték kétszeresére a rendszeres díjat. 2013-ban végig ez a magas díj volt érvényes, amely a törvényi feltételeket meghaladó növekményt mutat 2012/2013 vonatkozásában. Ezt a díjnövekedési mértéket a törvény nem szankcionálja, mivel amikor a magánszemély ezt a döntését meghozta (2012), akkor még nem volt ismert és nem volt hatályos az új szigorú rendelkezés.

Szintén átmeneti rendelkezés, hogy a 2014-től bevezetett kedvező pontosításokat 2013-ra is alkalmazni lehet:

  • a türelmi időszak kezdő időpontja a szerződéskötés időpontja, és nem a következő év első napja,
  • az eseti díj tartalékának "arányosított" megállapítása,
  • a kockázati biztosítás díját figyelmen kívül kell hagyni a növekmény számításakor is,
  • a szüneteltetés miatti "díj nem fizetés" kedvező kezelése,
  • az utolsó eseti díjtól újrakezdődik a türelmi időszak számítása,
  • levonással érvényesített kockázati díjrész kezelése,
  • a diktált kulcsot egyszer kell alkalmazni több kockázat esetében.

A hagyományos, kétnapos továbbképzéseken a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most és szerezze meg szükséges kreditpontjait! » HAGYOMÁNYOSKÉT NAPOS TOVÁBBKÉPZÉS

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM