Adótanácsadók, adószakértők! Mikor és hogyan kell lejelenteni a kreditpontokat?

A nyilvántartásban szereplő adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők továbbképzési kötelezettségéről szóló 26/2008. (VIII. 30.) PM rendelet 10. §-a (Rendelet) alapján néhány hónap múlva ér véget az első 5 éves továbbképzési időszak azok számára, akik elsők között kérelmezték engedélyüket 2008-ban.

Amennyiben hamarosan az Ön továbbképzési időszaka is véget ér, akkor az alábbi információk alapján könnyedén igazolhatja továbbképzési kötelezettségének teljesítését.

A PENTA UNIÓ Zrt. a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve egy rövid tájékoztatót állított össze arról, hogy milyen határidőkre kell figyelnie, és milyen kötelezettségeknek kell eleget tennie a közeljövőben.

Határidők:

A továbbképzési időszak időtartama 5 év, amely az engedély (igazolvány) kiállítási napjával kezdődik. A következő továbbképzési időszak az előző továbbképzési időszak utolsó napját követően kezdődik. Tehát a legfontosabb, hogy tudja, hogy mikor állították ki az engedélyét, mivel minden további kötelezettsége ehhez a dátumhoz kapcsolódik, nem naptári évektől függ.

A továbbképzések elvégzését, a kreditpontok megszerzését a továbbképzési időszak végét követő 30 napon belül kell igazolniuk a nyilvántartásban szereplőknek. Ennek a bejelentési kötelezettségnek önállóan, felszólítás nélkül kell eleget tenni. Az igazolásokat nem lehet részleteiben, az adott továbbképzést követően benyújtani, hanem kizárólag a továbbképzési időszak végén, egy alkalommal, összesítve.

Fontos tudnivalók:

A továbbképzési időszak alatt legalább 100 kreditpontot kell teljesíteni úgy, hogy a továbbképzési időszak legalább 3 naptári évében részt vesz a Rendeletnek megfelelően lebonyolított továbbképzések valamelyikén.

A lejelentés kapcsán nyilvántartásból való törlésre két esetben kerülhet sor:

  • Ha a továbbképzési kötelezettségnek nem tesz eleget, vagyis nem gyűlik össze 5 év alatt a 100 kreditpont. Ebben az esetben kérheti a névjegyzékbe való újbóli felvételt, ha részt vesz a törlést követően továbbképzésen és az így összegyűjtött kreditpontok száma eléri a 100 pontos határt, és az igazolásokat csatolja az újbóli felvételi kérelemhez.
  • Ha a bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, abban az esetben kérheti az engedély, illetve az igazolvány újbóli kiadását és a nyilvántartásba történő ismételt felvételét, feltéve, hogy teljesítette a visszavonást megelőző továbbképzési időszak minden megkezdett évre vonatkozó, 10. § szerinti továbbképzési kötelezettség arányos részét.

Hasznos információs anyagok a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján:

A regisztrációval, továbbképzésekkel, a kiadott határozatokkal és végzésekkel kapcsolatban felmerültkérdéseivel a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzési Osztályához fordulhat az alábbi elérhetőségeken:

  • Hétköznaponként 8-10 óra között a 06-1/795-6753 telefonszámon.
  • Egyéb időpontokban a szakkepzes@ngm.gov.hu e-mail címen érdeklődhet.

Még néhány hónapig gyűjtögethetnek azok, akik nem szerezték meg a 100 kreditpontot, de ne hagyja az utolsó pillanatra pontjainak összesítését, nehogy kifusson az időből.

A PENTA UNIÓ Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan egész évben szervez kreditpontos továbbképzéseket, konferenciákat az adózás világát érintő kérdésekben.

Konferenciáinkról a www.penta.hu honlapon tájékozódhat.

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    Ipacsné Horváth Judit

    Az Önök által kreditpont lejelentő adatlap szerintem csak a nyilvántartásba vételhez használandó és nem a megszerzett kreditpontok NGM felé történő jelentéséhez. Szeretnék egy kreditpont lejelentő lapot kapni, amit le kell adni az NGM felé. Köszönettel: Ipacsné

  2. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Ipacsné Horváth Judit!

    Az alábbi linken minden szükséges adatlapot megtalál: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/tovabbkepzesi-kotelezettseg-teljesitesenek-bejelentese

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM