Őszi adócsomag 2021 – SZJA változások

2020. október 13-án került benyújtásra az egyes adótörvények módosításáról szóló a T/13258. számú törvényjavaslat (továbbiakban: javaslat). Kiss Tímea az „őszi adócsomag” személyi jövedelemadót érintő legfontosabb várható változásait foglalja össze.

Személyi kedvezmény szabályainak átalakítása

Az Szja tv. hatályos rendelkezései szerint a súlyosan fogyatékos magánszemély által igénybe vehető személyi kedvezmény az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, mellyel a magánszemély az összevont adóalapjának adóját csökkentheti.

A javaslat a személyi kedvezményre vonatkozó szabályokat alakítja át oly módon, hogy a kedvezmény 2021-től összevont adóalapot csökkentő tételként érvényesíthető. Az új szabályozás a családi kedvezmény érvényesítési módját követi azzal, hogy a kedvezményre jogosult magánszemély havonta a minimálbér egyharmadával (száz forintra kerekítve) csökkentheti az összevont adóalapját. A kedvezmények sorrendjét tekintve a személyi kedvezmény a NÉTAK kedvezményt követő, de az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A jogosultságot megalapozó feltételek változatlanok. Ennek értelmében súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Az orvosi igazolást, határozatot az elévülési időn belül meg kell őrizni. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet rendelkezik.

A személyi kedvezmény adókedvezményből adóalap-kedvezménnyé történő átalakításával elérhető adómegtakarítás változatlan.

Rekreációs keretösszeg egységesítése

A hatályos szja szabályozás a béren kívüli juttatások adókötelezettségével összefüggésben a rekreációs keretösszeget eltérő mértékben határozza meg attól függően, hogy a munkáltató költségvetési szerv, vagy más munkáltató: költségvetési szerv esetében az éves rekreációs keretösszeg 200 ezer forint; más munkáltató esetében az éves rekreációs keretösszeg 450 ezer forint [Szja tv. 70.§ (8)]. Azonban a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. §-a alapján 2020. június 19-től 2020-ban a rekreációs keretösszeg – ha a munkáltató költségvetési szerv – 400 ezer forint, más munkáltató esetében pedig 800 ezer forint egész évben fennálló munkaviszony esetén.

A javaslat megszünteti a költségvetési szervek és az egyéb munkáltatók számára meghatározott keretösszegek közötti különbséget, melynek értelmében 2021-től minden munkáltató esetében egységesen 450 ezer forint rekreációs keretösszeg kerül meghatározásra, azaz az adóévben biztosított juttatások együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része minősül egyes meghatározott juttatásnak valamennyi munkáltató esetében.

Online adóelőleg-nyilatkozat

Az idei év nagy újdonsága, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online adóelőleg-nyilatkozatának bevezetésével 2020. január 2-ától az ügyfélkapu-regisztrációval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek adóelőleg-nyilatkozatukat elektronikus formában is megtehetik. Az elektronikusan beküldött bizonylatokat a NAV pedig automatikusan továbbítja a magánszemély által a nyilatkozaton feltüntetett foglalkoztatónak.

A javaslat a NAV feladataként rögzíti azt, hogy a magánszemély megtett elektronikus adóelőleg-nyilatkozatot a Magyar Államkincstár számára is továbbítsa abban az esetben, ha a kifizető az államháztartásról szóló törvény szerint a kincstári számfejtési körbe tartozik.

Egyéni vállalkozók kamatkedvezménye

A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó hitelszerződés (ideértve a pénzügyi lízinget is) alapján kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel kamata alapján a vállalkozói személyi jövedelemadóját csökkentheti az ún. kisvállalkozások adókedvezményével.

A hatályos szabályok szerint érvényesíthető adókedvezmény mértéke attól függ, hogy mikor került sor a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz beszerzését szolgáló hitelszerződés megkötésére. Jelenleg a kamat teljes összege csak a 2017. január 1-jét követően felvett hitelek esetében vehető figyelembe kedvezményként.

A javaslat törli az időkorlátot megállapító szabályt. Így – összhangban a társasági adószabályozásban található hasonló rendelkezéssel – a hitelszerződés megkötésének időpontjától függetlenül lehetővé válik a kamat teljes összegének adókedvezményként történő érvényesítése.

Az adókedvezmény érvényesítésének felső korlátjára vonatkozó szabályozás továbbra is életben marad, azaz a vállalkozói személyi jövedelemadóból kisvállalkozói adókedvezmény címén legfeljebb a vállalkozói személyi jövedelemadó 70 százaléka vonható le.

A napokban folyamatosan részletezzük az „őszi adócsomagot”.

* * *

Értesüljön első kézből a 2021. évi jogszabályváltozásokból, és tegye fel kérdéseit az előadóknak! Biztosítsa be helyét még ma! >> Adóegyetem 2021

Az Adóegyetem 2021 helyszínei és időpontjai:

Jelentkezzen az ÉLŐ ONLINE közvetítésekre vagy az E-LEARNING VIDEÓKRA október 14-ig, hogy megkaphassa kedvezményünket, mellyel mellyel 43.870 Ft/fő helyett, 29.900 Ft/fő áron vehet részt az ország legnagyobb adóváltozásokkal foglalkozó 2 napos rendezvényén!

 

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM