Az OECD Modellegyezményének legfontosabb 2014-es és 2017-es változásai és azok hatása az adóegyezmények értelmezésére

témák
 • OECD /
 • Modellegyegyezmény /
 • kommentár /
 • 2014 /
 • 2017 /

Az OECD Modellegyezményének legfontosabb 2014-es és 2017-es változásai és azok hatása az adóegyezmények értelmezésére

4 +1 ok, amiért érdemes a Pentánál fejlesztenie a tudását

1.

Gyakorlatorientált konferencia

Az előadás megértését releváns példákon keresztül mutatják be az Egyezménykötések előkészítésében résztvevő szakemberek.

2.

Választ kap kérdéseire

Konferenciáink létszáma lehetővé teszi, hogy felmerülő kérdéseit személyesen megbeszélhesse előadónkkal az előadást követő konzultáció keretében.

3.

Kreditpontok

Kreditpontok könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek. Adminisztrációs rendszerünk automatikusan figyeli gyűjtött pontjait, amit akár Ön is adminisztrálhat!

4.

Kényelmes környezet

A könnyű megközelíthetőség mellett termeinkben gondoskodtunk róla, hogy kényelmesen, az elhangzottakra fókuszálva telhessen a konferencia ideje. Konferenciatermünkben asztalon jegyzetelhet.

+1

Kedvezmény

Speciális ajánlattal készültünk új és visszatérő résztvevőinknek egyaránt. Válasszon lenti kedvezményeink közül!

Az előadók ajánlásával

A nemzetközi adózási kérdések, a kettős adóztatási egyezmények használata megkerülhetetlen, napi gyakorlattá vált az adótanácsadók és az okleveles adószakértők körében.

Az OECD Modellegyezménye komoly változásokon ment keresztül az elmúlt években. Ezek a változások a jelenlegi egyezmények értelmezését már most is befolyásolják, illetve nagymértékben kihathatnak a jövőben megszülető adóegyezményekre és azok magyarázatára is. Az előadások célja átfogóan bemutatni a Modellegyezmény 2014-es, illetve 2017-es kiadásának legfontosabb újdonságait.

 

Jelentkezem

Tematika

A legfontosabb 2014-es és 2017-es OECD Modellegyezmény-változások áttekintés

A rendezvény célja átfogóan bemutatni a 2014-ben, illetve 2017-ben elfogadott OECD Modellegyezmény-módosításokat. Az adóegyezmények megfelelő használata és az adóegyezmény-hálózatok gyenge pontjait kihasználó adótervezési struktúrák elleni küzdelem régóta az OECD érdeklődési körében voltak, azonban jelentősebb figyelmet az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS) nevű projekt keretében kaptak. A BEPS-projekt hatása a Modellegyezmény változásaiban több helyen is tetten érhető. A rendezvény keretében elsősorban azokkal a modellegyezmény-rendelkezésekkel foglalkozunk, amelyeknek a magánszemélyek és vállalkozások „életében” a legnagyobb gyakorlati jelentősége lehet, és amelyekkel az adózók a leghamarabb találkozhatnak az adóegyezményekben. A változások működése gyakorlati példákon keresztül is szemléltetésre kerül.

Bevezetés az adóegyezmények értelmezésébe

A Modellegyezmény érdemi rendelkezésein túl szó lesz az adóegyezmények értelmezésének és az OECD Modellegyezmény kommentár „használatának” általános aspektusairól is. Bemutatjuk, hogy egyes adóegyezményekkel összefüggő ügyletek kapcsán, függően attól, hogy az adóegyezmény mikor került megkötésre, mikor történt az adott ügylet, melyik Modellegyezmény és milyen Kommentár kerülhet alkalmazásra.

2014-es Modellegyezmény

A munkaviszony megszűnésével összefüggő kifizetések adózási megítélése nagymértékben részletezésre került a 2014-es Modellegyezményben. A kiegészült kommentár részletesen ismertetni, hogy az egyes kifizetés-típusok esetében milyen megosztási formulát érdemes az államoknak követniük. Ennek megfelelően bemutatásra kerülnek a korábban elvégzett munkáért járó díjazás; a ki nem vett szabadságra tekintettel kifizetett összeg; a felmondási időre fizetett bér; a végkielégítés; a jogellenes elbocsátás miatt kapott kártérítés; a versenytilalmi megállapodás alapján kapott kifizetés; a nyugdíj-jogokhoz kapcsolódó kifizetés; a halasztott kifizetések; a munkavállalói ösztönző-rendszer keretében kapott juttatás; a munkaviszony megszűnése utáni időszakra kapott természetbeni juttatás; a munkahelyi baleset miatt, vagy a jövőbeni keresetkiesésre tekintettel fizetett összeg; az elvesztett jövőbeni jutalék miatti kifizetés és a munkával nem töltött időszakra járó bér adóztatásának szabályai. Az előadás keretében bemutatásra kerül a 2014-es kiegészítés néhány további kiemelkedő eleme is, például a tényleges haszonhúzóhoz fűzött magyarázatok. A változások értelmezését egy-egy példa is segíti majd.

2017-es Modellegyezmény

A rendezvényvényen a 2017-es módosításokkal összefüggésben részletesen szó lesz a telephely cikk változásairól, valamint az ún. elsődleges cél tesztről (angolul principle purpose test), ami egy általános adóelkerülés elleni rendelkezésnek tekinthető. Ezen túl az előadásokban ismertetésre kerülnek a 2017-es Modellegyezmény további legfontosabb újdonságai is.

A telephely cikk kapcsán áttekintjük, hogy hogyan változtak a függő és független ügynök kritériumai, módosult továbbá a telephelyet nem keletkeztető, kisegítő vagy előkészítő jellegű tevékenységekkel foglalkozó bekezdés, valamint az építési-szerelési tevékenység kapcsán bekerült egy új, szerződések feldarabolását megakadályozni hivatott rendelkezés is. A Modellegyezmény telephely cikkének szövegmódosítása mellett az ehhez kapcsolódó Kommentár módosult jelentősen. Egyrészt új példákkal egészült ki a módosítással nem érintett rendelkezésekhez kapcsolódóan, másrészt az újonnan beiktatott rendelkezésekhez fűz értelmezést,  példákat. A telephely szabályok változását és azok jelentőségét szintén példákkal illusztráljuk.

Az elsődleges cél teszt kapcsán bemutatásra kerül a rendelkezés felépítése, annak működési logikája. Ezen belül szó lesz a cikkben szereplő fogalmak jelentéséről, értelmezéséről, valamint a rendelkezésben található objektív, illetve szubjektív altesztek alkalmazásáról is.

Konzultáció

Jelentkezem

A konferencián előadó szakértők

(Az előadó(k) megváltoztatásának jogát fenntartjuk.)

 • Csabai Róbert

  főosztályvezető-helyettes, PM

 • Czoboly Gergely dr.

  adj., BCE; nemzetközi adózási szakreferens, PM

 • Dr. Gubacsi Bernadett

  okleveles adószakértő, PM

 • Siklósiné Antal Gyöngyi

  okleveles adószakértő, PM

Részvételi díj
29.900 Ft + ÁFA / fő / konferencia
KEDVEZMÉNY(EK)
1. Díjmentes: KVK kedvezmény

A 2018. évben Konferencia csomaggal rendelkező Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának tagjai részére a részvétel díjmentes. Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kérem, tüntesse fel a Klubtagsági kártya számát.

2. Koránkelő Kedvezmény

Jelentkezzen  időben, hogy élhessen kiemelkedő kedvezményeinkkel, így a részvételi díj 29.900 Ft + áfa helyett, csak

 • 25.900 Ft + áfa 2018. október 19-ig történő jelentkezés esetén

3. Csoportos kedvezmény

Amennyiben egy cégtől kettő vagy több fő jelentkezik a konferenciára, abban az esetben 29.900 Ft + áfa helyett 23.900 Ft + áfa/fő áron vehetnek részt rendezvényünkön. A kedvezmény érvényesítéshez kérjük, a jelentkezéseket egy napon leadni szíveskedjenek.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a konferencia szüneteiben elfogyasztható frissítőt és péksüteményeket.

Kedvezményeink egymással nem összevonhatóak! A kedvezmény érvényesítésének feltétele a díjbekérő határidőre történő kiegyenlítése.

Jelentkezzen most 2 egyszerű lépésben!

1. VÁLASSZON IDŐPONTOT! KATTINTSON A FEHÉR NÉGYZETBE!

Kérjük előbb válasszon időpontot!

Rendben

A mérlegképes kreditpontos rendszerben számvitel témakörben min. 8 kreditpontot kell gyűjteni. Pirossal jelöljük a könyvelői kreditpontok számát, ha csak számviteli vagy legalább 8 számviteli kreditet tartalmaznak.

 • könyvelőknek
 • adótanácsadóknak
 • okleveles adószakértőknek
 • adószakértőknek
 • könyvvizsgálóknak
Előadás / konferencia
Időpont
Helyszín
Ebéd
Kreditpontok
10.26.
09:30-16:45
PENTA UNIÓ Zrt.
V. Sas u. 25.
Ebéd
2.515 Ft
Kreditpontok
 • 0
2. Adja meg adatait!

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

...vagy böngésszen tovább