Az adónemek közötti áttérések számviteli és adózási kérdései

témák
 • áttérés /
 • adóalanyiság megszűnése /
 • Tao /
 • Kata /
 • Eva /
 • Kiva /
 • bevallás /
 • nyitómérleg /

Az adónemek közötti áttérések számviteli és adózási kérdései

4+1 ok, amiért a Penta továbbképzését érdemes választani:

1.

Gyakorlatorientált konferencia sok példával

Az előadás megértését releváns példákon keresztül mutatja be előadónk.

2.

Választ kap kérdéseire

Konferenciáink létszáma lehetővé teszi, hogy felmerülő kérdéseit személyesen megbeszélhesse előadónkkal az előadást követő konzultáció keretében.

3.

Kreditpontok

Kreditpontok könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek. Adminisztrációs rendszerünk automatikusan figyeli gyűjtött pontjait, amit akár Ön is adminisztrálhat!

4.

Kényelmes környezet

A könnyű megközelíthetőség mellett termeinkben gondoskodtunk róla, hogy kényelmesen, az elhangzottakra fókuszálva telhessen a konferencia ideje. Konferenciatermünkben asztalon jegyzetelhet.

+1

Kedvezmény

Speciális ajánlattal készültünk új és visszatérő résztvevőinknek egyaránt. Válasszon lenti kedvezményeink közül!

Az előadó ajánlásával

dr. Németh Nóra
tájékoztatási szakreferens, NAV

"Egy gazdasági társaság, ha megfelel a vonatkozó feltételeknek, akkor akár négyféle adónem közül választhat, dönthet úgy, hogy az adókötelezettségeit nem a társasági adó, hanem a kisvállalati adó, a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagy az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint teljesíti. Az egyes adónemek közötti választás során számos szempontot figyelembe kell venni, a belépési feltételek áttekintése mellett körültekintően mérlegelni kell például az „áttérés költségeit”. Az előadás bemutatja az egyes adónemek választására vonatkozó feltételeket, illetve az áttérés kapcsán alkalmazandó speciális rendelkezéseket is. Szó lesz többek között arról is, hogy a kiva, kata, eva hatálya alól a társasági adó hatálya alá visszatérő adózók milyen feltételek mellett számolhatnak el értékcsökkenési leírást, hogyan vehetik figyelembe a korábban társasági adóalanyként elhatárolt, fel nem használt veszteségállományt."

Jelentkezem

Tematika

Adónemek közötti áttérések adózási kérdései
A társasági adó hatálya alól kikerülő adózókra vonatkozó speciális szabályok

A jogutód nélküli megszűnéssel összefüggő rendelkezések (például: fejlesztési tartalékhoz, és a jogdíjra jogosító immateriális jószághoz kapcsolódó adóalap-kedvezmény érvényesítésének tilalma, illetve további speciális korrekciós tételek alkalmazása az áttérést megelőző adóévben) >> A ’71 jelű elszámoló bevallás benyújtása >> A társasági adóelőlegek hivatalból való törlése >> Szankciós adófizetési kötelezettség az egyes adóalap-, adókedvezményekre vonatkozó előírásoknak a figyelési időszakon belül történő megsértése esetén

Áttérés a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá

A kiva választásának feltételei >> A társasági adóalanyiság időszakában keletkezett adózott eredmény, eredménytartalék osztalékként való kifizetése esetén alkalmazható kedvezményes rendelkezés >> Az áttérés évének jelentősége a pénztár mentesített értékének meghatározásával kapcsolatosan >> A társasági adóalanyként fel nem használt veszteség állományra vonatkozó előírás >> A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata), illetve a bevételi nyilvántartást vezető, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó adózók áttérése a kivára (nyitómérleg készítési kötelezettség)

A kisvállalati adóalanyiság megszűnése

A kiva-alanyiság megszűnését eredményező okok >> A pénztár mentesített értékéhez kapcsolódó korrekciós tételek a kiva-alanyiság utolsó évében >> A kiva-alanyiság időszakában keletkezett fel nem használt veszteség átvitele a társasági adó rendszerébe >> „Visszatértés” a társasági adó hatálya alá >> Az áttérési különbözet kiszámítása, a pozitív (lekötött tartalékként kimutatott) különbözet felhasználása beruházásokra, a negatív (elhatárolt veszteségként nyilvántartott) összege felhasználása >> Társasági adóelőleg megállapítása, bevallása, megfizetése a kiva hatálya alól visszatérő adózók esetén >> A tőke kivonáshoz kapcsolódó speciális adóalap növelő tétel a kiva hatálya alól a társasági adó hatálya alá visszatért adózókra >> A kiva-alanyiság időszaka előtt megszerzett tárgyi eszközök, immateriális jószágok értékcsökkenési leírásának folytatása >> Áttérés a kiva hatálya alól a katára, illetve az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá (osztalék utáni adót kiváltó adó megállapítása, bevallása, megfizetése)

Áttérés a kata hatálya alá, illetve a kata-alanyiság megszűnése

A kata választásának feltételei a kizárólag magánszemély taggal rendelkező kkt., bt. esetén >> Osztalék utáni adót kiváltó adó megállapítása, bevallása, megfizetése >> Az eva hatálya alól áttérőkre vonatkozó speciális szabályok >> A kata-alanyiság megszűnését eredményező okok >> „Visszatérés” a társasági adó hatálya alá (nyitómérleg készítési kötelezettség, társasági adóelőleg megállapítása, bevallása megfizetése) >> A kata-alanyiság időszakának figyelembevétele az egyes kedvezmények szempontjából >> A kata-alanyiság időszakában beszerzett tárgyi eszközök, immateriális jószágokra tekintetében az értékcsökkenési leírás elszámolásának tilalma >> A kata-alanyiság alatt kiszámlázott, be nem folyt bevétel kezelése

Áttérés az eva hatálya alá és az eva-alanyiság megszűnése

Az eva választásának feltételei >> Osztalék utáni adót kiváltó adó megállapítása, bevallása, megfizetése >> Az eva-alanyiság megszűnését eredményező okok >> „Visszatérés” a társasági adó hatálya alá (nyitómérleg készítési kötelezettség a bevételi nyilvántartást készítő eva-alanyok vonatkozásában, társasági adóelőleg megállapítása, bevallása megfizetése) >> Az értékcsökkenési leírás elszámolására vonatkozó speciális szabály a társasági adó hatálya alá visszatérő eva-alanyok esetén >> A veszteség állomány meghatározása a társasági adó hatálya alá visszatérő eva-alanyok esetén >> Az eva-alanyiság alatt kiszámlázott be nem folyt bevétel kezelése

Konzultáció
Adónemek között áttérés/visszatérés számviteli feladatai
KIVA-ra való áttérés számviteli feladatai

Kettős könyvvitel esetén (üzleti év zárása, társasági adóalanyiságból, EVA-ból) >> Bevételi nyilvántartásból (EVA, KATA esetén, nyitómérleg, nyitó leltár összeállítási szabályai)

EVA-ra, KATA-ra való áttérés számviteli feladatai (bevételi nyilvántartás vezetése esetén)

Kettős könyvvitel esetén (társasági adóalanyiságból, KIVA-ból) >> Bevételi nyilvántartás vezetése esetén (KATA-ból EVA-ba, illetve fordítva)

EVA-ra való áttérés számviteli feladatai (kettős könyvvezetés esetén)

Kettős könyvvitel esetén (társasági adóalanyiságból, KIVA-ból) >> Bevételi nyilvántartás esetén (KATA)

KIVA-ból való visszatérés számviteli feladatai

Kettős könyvvitel esetén (üzleti év zárása, társasági adóalanyiságba, EVA-ba) >> Bevételi nyilvántartásba (EVA, KATA esetén)

EVA-ból, KATA-ból való visszatérés számviteli feladatai (bevételi nyilvántartás vezetése esetén)

Kettős könyvvitelre történő áttérés esetén (társasági adóalanyiságba, KIVA-ba, nyitómérleg, nyitó leltár összeállítási szabályai) >> Bevételi nyilvántartás vezetése esetén (KATA-ból EVA-ba, illetve fordítva)

EVA-ból való visszatérés számviteli feladatai (kettős könyvvezetés esetén)

Kettős könyvvitel esetén (társasági adóalanyiságba, KIVA-ba) >> Bevételi nyilvántartásba történő áttérés esetén (KATA)

Konzultáció

A részletes tematikáért kattintson a jelentkezésnél a konferencia neve melletti .pdf ikonra.

Jelentkezem

A konferencián előadó szakértők

(Az előadó(k) megváltoztatásának jogát fenntartjuk.)

 • Botka Erika

  főosztályvezető-helyettes NGM

 • Németh Nóra dr.

  tájékoztatási szakreferens, NAV

Részvételi díj
15.900 Ft + ÁFA / fő / konferencia
KEDVEZMÉNY(EK)
1. Díjmentes: KVK kedvezmény

A 2017. évben Konferencia csomaggal rendelkező Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának tagjai részére a részvétel díjmentes. Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kérem, tüntesse fel a Klubtagsági kártya számát.

2. Koránkelő Kedvezmény

Jelentkezzen  időben, hogy élhessen kiemelkedő kedvezményeinkkel, így a részvételi díj 15.900 Ft + áfa helyett, csak

 • 9.900 Ft + áfa 2017. március 4-ig történő jelentkezés esetén
 • 11.900 Ft + áfa 2017. április 4-ig történő jelentkezés esetén
 • 13.900 Ft + áfa 2017. április 27-ig történő jelentkezés esetén

3. -50%: Vendégjegy kedvezmény

Hozza el tulajdonostársát, partnerét vagy kulcs-alkalmazottait, akik 50% kedvezménnyel 15.900 Ft + áfa helyett 7.950 Ft + áfa/fő áron vehetnek részt rendezvényünkön.  Amennyiben Önre a vendégkedvezmény vonatkozik, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy Ön kinek a vendége.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a konferencia szüneteiben elfogyasztható frissítőt és péksüteményeket.

Kedvezményeink egymással nem összevonhatóak! A kedvezmény érvényesítésének feltétele a díjbekérő határidőre történő kiegyenlítése.

Jelentkezzen most 2 egyszerű lépésben!

1. VÁLASSZON IDŐPONTOT! KATTINTSON A FEHÉR NÉGYZETBE!

Kérjük előbb válasszon időpontot!

Rendben

A mérlegképes kreditpontos rendszerben számvitel témakörben min. 8 kreditpontot kell gyűjteni. Pirossal jelöljük a könyvelői kreditpontok számát, ha csak számviteli vagy legalább 8 számviteli kreditet tartalmaznak.

 • könyvelőknek
 • adótanácsadóknak
 • okleveles adószakértőknek
 • adószakértőknek
 • könyvvizsgálóknak
Előadás / konferencia
Időpont
Helyszín
Ebéd
Kreditpontok
05.04.
10:00-13:15
PENTA UNIÓ Zrt.
V. Sas utca 25.
Ebéd
2.515 Ft
Kreditpontok
2. Adja meg adatait!

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

...vagy böngésszen tovább