Az ingatlanokkal kapcsolatos ÁFA szabályok – Ingatlan szabályok alkalmazása 2017-től a közösségi jog tükrében

témák
 • ingatlan fogalma /
 • értékesítés /
 • lízing /
 • bérbeadás /
 • adólevonás /
 • tárgyi eszköz /
 • közműberuházás /
 • nemzetközi fordított adózás /
 • teljesítési hely /
 • számlázás /

Az ingatlanokkal kapcsolatos ÁFA szabályok – Ingatlan szabályok alkalmazása 2017-től a közösségi jog tükrében

4+1 ok, amiért érdemes a Pentánál fejlesztenie tudását

1.

Gyakorlatorientált konferencia sok példával

Az előadás megértését releváns példákon keresztül mutatja be előadónk.

2.

Választ kap kérdéseire

Konferenciáink létszáma lehetővé teszi, hogy felmerülő kérdéseit személyesen megbeszélhesse előadónkkal az előadást követő konzultáció keretében.

3.

Kreditpontok

Kreditpontok könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek. Adminisztrációs rendszerünk automatikusan figyeli gyűjtött pontjait, amit akár Ön is adminisztrálhat!

4.

Kényelmes környezet

A könnyű megközelíthetőség mellett termeinkben gondoskodtunk róla, hogy kényelmesen, az elhangzottakra fókuszálva telhessen a konferencia ideje. Konferenciatermünkben asztalon jegyzetelhet.

+1

Kedvezmény

Speciális ajánlattal készültünk új és visszatérő résztvevőinknek egyaránt. Válasszon lenti kedvezményeink közül!

Az előadó ajánlásával

dr. Csátaljay Zsuzsanna, adószakértő

"Ajánlom ezt a konferenciát mindenkinek, aki ingatlan ügyekkel foglalkozik! 2017. évtől ugyanis alapjaiban változnak az ingatlannal kapcsolatos áfa szabályok! A közösségi jog új ingatlan fogalmat vezet be, ami a magyar szabályozás szempontjából is kötelezően irányadó. Miben jelent ez változást? Alkalmazhatjuk-e az eddigi fogalmakat, szabályokat? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ előadásomon!"

Jelentkezem

Tematika

Az ingatlan fogalma

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény >> Közösségi jog >> Polgári Törvénykönyv >> Adóhatósági értelmezések >> Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

Az ingatlan értékesítése

Egyenes adózással történő értékesítés típusai (építési telek, még használatba nem vett ingatlan, 2 éven belül használatba vett ingatlan) >> Az építési telek fogalma >> A 2 éves időszak számítási szabályai és az időszak újraindulása, példák >> Az átalakítási munkák minősítése >> Adókötelezettség választásának feltételei és időtartama az ingatlanértékesítésnél >> A lakóingatlan és az egyéb ingatlan elkülönítése >> Mikor alkalmazható az 5%-os áfa kulcs? >> Tárgyi mentesség >> Magánszemélyeknél, egyéb nem áfa alanyoknál mikor keletkeztet adóalanyiságot az ingatlan értékesítés?

Az ingatlan lízing áfája

A lízing fogalma az Áfa tv., az új Ptk. és a pénzügyi szabályozás szerint >> A lízing fajtái: pénzügyi és operatív lízing, fogalma, áfa minősítése >> A zártvégű lízing és az opciós lízing >> Az ingatlan lízing során áthárított díjak, egyéb költségek, ügynöki díjak stb. minősítése >> Áfa levonás és számlázás ingatlanlízingnél >> Teljesítési időpont operatív lízing és opciós lízing valamint zárt végű lízing esetén >> Az adókötelezettség választásának szempontjai, példák >> Lakóingatlan és egyéb ingatlan lízingre vonatkozó szabályok ismertetése >> Work-out folyamatok >> Az adóköteles tőkerész és a tárgyi mentes kamat >> A meghiúsult lízing számlázása >> Számlakorrekciós esetek lízingnél >> A visszavett ingatlan elszámolása >> A devizás lízing speciális kérdései

Az ingatlan bérbeadás

Tárgyi mentesség és a választható adókötelezettség szabályai >> Figyelési időszakra vonatkozó szabályok >> Az ingatlan bérbeadáshoz kapcsolódóan átterhelt költségek áfa minősítése az új időszaki elszámolásos szabály tükrében, példák >> A bérbeadás számlázása (időszaki elszámolás és a tényleges teljesítési időpont figyelembe vétele, számlakorrekció, utólagos számlázás), példák >> A devizás ingatlanbérlet >> Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás, parkolási szolgáltatás fogalma, áfa minősítése >> Ingatlannal tartósan összekötött gép, berendezés bérbeadása >> Garázs, parkoló bérbeadás, parkoló biztosítása >> Közterület hasznosítás >> Ingatlan bérbeadásnál felmerült költség hozzájárulások áfa-minősítése

Ingatlanhoz kapcsolódó adólevonás

Levonási tiltások és korlátozások ingatlanhoz kapcsolódóan >> A gazdasági tevékenységhez kapcsolódó használat ingatlannál >> Átalakítás alatt lévő ingatlanhoz kapcsolódó áfa levonás >> Irodának, telephelyek, lakóingatlannak minősülő ingatlanra vonatkozó szabályok >> A lakóingatlanra vonatkozó speciális szabályok >> Továbbértékesítési, tovább bérbeadási cél fogalma és jelentősége >> A funkcióváltás hatása utólag az áfa levonásra >> A levont áfa utólagos visszafizetésének szabályai >> Az áfa utólagos visszaigénylésének szabályai >> Vegyes funkciójú ingatlanokkal kapcsolatos áfa levonás >> Arányosítás bevételi alapon és természetes mértékegység alapján >> Az ingatlanértékesítés, az ingatlan bérbeadás, szerepe az arányosításnál a levonási hányad számítása során

Az ingatlan, mint tárgyi eszköz

Ingatlan, mint tárgyi eszköz az áfában, a minősítés jelentősége >> Áfa fizetés a funkcióváltás vagy az áfa-beli státuszváltás miatt >> A figyelési időszak kezdő időpontja és számítása >> Tárgyi eszközhöz kapcsolódó utólagos korrekció érvényesülése ingatlannál >> A később ráaktivált beruházási értékek minősítése a figyelési időszaknál >> Áfa korrekció évek között és az értékesítéskor >> Fordított adózás az ingatlannál (fordított adózás esetei, kapcsolódó fogalmak értelmezése, a főügylet és járulékos ügylet fogalom és jelentősége a fordított adózásnál, fordított adózás alá eső ingatlanértékesítési ügyletek – példák) >> Közműberuházás (a közmű, mint ingatlan, közmű létrehozása, bérbeadás, jogátengedés, üzemeltetésre átadás, tulajdonba adás áfája, infrastrukturális beruházások áfa minősítése) >> Számlázás, számlakorrekció az ingatlan ügyleteknél (az adólevonás tárgyi feltételei, a helyes bizonylatolás, számlakorrekciók esetei és áfa elszámolása)

Ingatlanügyletek határon átnyúlóan

Az ingatlan fogalma az új szabályozás szerint >> 2017-tól mely szolgáltatások minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? >> Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesítési helye >> Ingatlan építőipari szolgáltatás külföldinek vagy külföldön, regisztrációs kötelezettség >> Külföldön lévő ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások végigvezetése alvállalkozói-fő vállalkozói láncon >> Nemzetközi fordított adózás ingatlanügyleteknél >> Belföldön lévő ingatlanhoz kapcsolódó építőipari szolgáltatás áfa minősítése külföldi szereplő esetén >> Ingatlanhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, ingatlan bérbeadás, szállodaszolgáltatás, stb. >> Önbevallással áfa fizetés >> Adólevonás, áfa visszaigénylés nemzetközi viszonylatban >> Határon átnyúló ingatlanügyletek számlázása, példák >> A belföldi és a nemzetközi fordított adózás összefüggései ingatlanügyletekné

Konzultáció

A részletes tematikáért kattintson a jelentkezésnél a konferencia neve melletti .pdf ikonra.

Jelentkezem

A konferencián előadó szakértők

(Az előadó(k) megváltoztatásának jogát fenntartjuk.)

 • Csátaljay Zsuzsanna Dr.

  adószakértő

Részvételi díj
17.900 Ft + ÁFA / fő / konferencia
KEDVEZMÉNY(EK)
1. Díjmentes: KVK kedvezmény

A 2017. évben Konferencia csomaggal rendelkező Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának tagjai részére a részvétel díjmentes. Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kérem, tüntesse fel a Klubtagsági kártya számát.

2. Koránkelő Kedvezmény

Jelentkezzen  időben, hogy élhessen kiemelkedő kedvezményeinkkel, így a részvételi díj 17.900 Ft + áfa helyett, csak

 • 11.900 Ft + áfa 2017. február 21-ig történő jelentkezés esetén
 • 13.900 Ft + áfa 2017. március 21-ig történő jelentkezés esetén
 • 15.900 Ft + áfa 2017. április 14-ig történő jelentkezés esetén

3. -50%: Vendégjegy kedvezmény

Hozza el tulajdonostársát, partnerét vagy kulcs-alkalmazottait, akik 50% kedvezménnyel 17.900 Ft + áfa helyett 8.950 Ft + áfa/fő áron vehetnek részt rendezvényünkön.  Amennyiben Önre a vendégkedvezmény vonatkozik, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy Ön kinek a vendége.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a konferencia szüneteiben elfogyasztható frissítőt és péksüteményeket.

Kedvezményeink egymással nem összevonhatóak! A kedvezmény érvényesítésének feltétele a díjbekérő határidőre történő kiegyenlítése.

Jelentkezzen most 2 egyszerű lépésben!

1. VÁLASSZON IDŐPONTOT! KATTINTSON A FEHÉR NÉGYZETBE!

Kérjük előbb válasszon időpontot!

Rendben

A mérlegképes kreditpontos rendszerben számvitel témakörben min. 8 kreditpontot kell gyűjteni. Pirossal jelöljük a könyvelői kreditpontok számát, ha csak számviteli vagy legalább 8 számviteli kreditet tartalmaznak.

 • könyvelőknek
 • adótanácsadóknak
 • okleveles adószakértőknek
 • adószakértőknek
 • könyvvizsgálóknak
Előadás / konferencia
Időpont
Helyszín
Ebéd
Kreditpontok
04.21.
10:00-16:30
PENTA UNIÓ Zrt.
V. Sas utca 25.
Ebéd
2.515 Ft
Kreditpontok
2. Adja meg adatait!

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

...vagy böngésszen tovább