Telephely keletkezésének kérdései...

témák
 • fióktelep /
 • telephely /
 • kettős adóztatás /
 • társasági adóalap /
 • iparűzési adó /
 • áfa /
 • szja /
 • transzferár /
 • székhelyszolgáltatás /

A telephely keletkezésének adózási és számviteli kérdései, valamint a székhelyszolgáltatókra vonatkozó új rendelkezések

4+1 ok, amiért érdemes a Pentánál fejlesztenie tudását

1.

Gyakorlatorientált konferencia sok példával

Az előadás megértését releváns példákon keresztül mutatja be előadónk.

2.

Választ kap kérdéseire

Konferenciáink létszáma lehetővé teszi, hogy felmerülő kérdéseit személyesen megbeszélhesse előadónkkal az előadást követő konzultáció keretében.

3.

Kreditpontok

Kreditpontok könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek. Adminisztrációs rendszerünk automatikusan figyeli gyűjtött pontjait, amit akár Ön is adminisztrálhat!

4.

Kényelmes környezet

A könnyű megközelíthetőség mellett termeinkben gondoskodtunk róla, hogy kényelmesen, az elhangzottakra fókuszálva telhessen a konferencia ideje. Konferenciatermünkben asztalon jegyzetelhet.

+1

Kedvezmény

Speciális ajánlattal készültünk új és visszatérő résztvevőinknek egyaránt. Válasszon lenti kedvezményeink közül.

Az előadó ajánlásával

Kis Gábor

"A telephelyek, fióktelepek, mint a vállalkozások székhelyen kívüli tevékenységének kulcsterülete nem csak a piacszerzés fontos feltétele, hanem adóterhelést és adótervezést befolyásoló tényező is.

A téma komplexitását jól mutatja, hogy már maga a telephely fogalma is különbözőképpen került meghatározásra az egyes belső jogszabályainkban. Az országonként eltérő számviteli és adózási megoldások nemcsak az adótervezés, de az ellenőrzés számára is széles kapukat nyit.

A telephelyek adózási megítélését alapvetően befolyásolja, hogy belföldi vagy külföldi telephelyről van-e szó. Míg az előbbi alapvetően a belföldi jogrendszer alapján ítélhető meg, a külföldi telephely esetén megkerülhetetlenek a nemzetközi adózási kérdések. A külföldi telephely megítélése az egyik legtöbbet vitatott kérdés, melyhez kötődően az érintett országoknak komoly – és ellentétes – költségvetési érdeke fűződik.

Míg a nagyobb múlttal rendelkező multinacionális szektor jelentős szakirodalomra támaszkodhat és bírósági döntések is segítik a jogértelmezést, a hazai kis- és középvállalkozásoknak ezen iránytű nélkül kell navigálniuk a jogszabályi útvesztőben.

Az előadás során bemutatjuk a telephelyekre és fióktelepekre vonatkozó legfontosabb adózási és számviteli előírásokat, különös tekintettel a társasági adóról, a helyi iparűzési adóról és az általános forgalmi adóról szóló törvényekben foglalt szabályozásra, emellett megemlítésre kerülnek azon területek, amelyek esetében nemzetközi előírások adnak iránymutatást az ellenőrzések során. Külön kitérünk a székhelyszolgáltatásra vonatkozó előírásokra, fókuszálva a 2017. január 1-től hatályos, szigorúbb szabályozásra."

Jelentkezem

Tematika

Fogalom meghatározások, jogforrások

Cégjogi telephely, telephely az adózás rendjéről szóló törvényben – bejelentési szabályok >> Leányvállalat, fióktelep, kereskedelmi képviselet – a külföldiek gazdasági letelepedettségi formái az adóalanyiság szempontjából >> A jogszabályi háttér: a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvény legfontosabb előírásai

Telephelyek, fióktelepek, kereskedelmi képviseletek társasági adózási kérdései, nemzetközi vonatkozások

Telephely a társasági adóról szóló törvényben >> Telephely a kettős adóztatást elkerülő egyezményekben >> Az OECD szabályozás és annak alkalmazása a magyar jogrendben >> Az építési-szerelési munkálatok megítélése >> Milyen esetekben nem keletkezik állandó telephely? >> A telephely keletkezés elkerülésére irányuló lépések korlátozása – a BEPS akcióterv >> Belföldi vállalkozások külföldi fióktelepeire vonatkozó előírások >> Társasági adóalap meghatározása, a vállalkozási nyereség adózása – külföldi vállalkozás belföldi telephelyének, illetve belföldi vállalkozás külföldi telephelyének adókötelezettsége >> A telephely jövedelmének, adójának figyelembe vétele a magyarországi vállalkozásnál (kettős adóztatás elkerülése), telephelyhez allokálható jövedelem meghatározása >> Kapcsolt vállalkozási viszony és a telephely kérdései – transzferár dokumentációs kérdések

Telephely a helyi iparűzési adó vonatkozásában

Telephely definíció a helyi adókról szóló törvényben >> Elhatárolási kérdések és példák: mely esetekben jön létre telephely a helyi iparűzési adó kapcsán, illetve mely esetekben nem >> Speciális telephely szabályok – szektorspecifikus eltérések

A telephely az általános forgalmi adó rendszerében

A gazdasági célú letelepedettség és jelentősége az ÁFA-ban >> Székhely és állandó telephely az ÁFA-ban – a legfontosabb előírások >> A teljesítés hely szabályok – különös tekintettel a teljesítésben legközvetlenebbül érintett székhelyre és állandó telephelyre >> Fióktelepekre és kereskedelmi képviseletekre vonatkozó speciális általános forgalmi adó szabályok >> Gazdasági célú letelepedettséggel nem rendelkező adóalanyokra vonatkozó szabályozás, ezen adóalanyok ÁFA ellenőrzése

Fióktelep, kereskedelmi képviselet, telephely sajátosságai a számvitelben

A külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeire vonatkozó szabályozás >> Magyar társaságok külföldi fióktelepeit érintő előírások >> Kereskedelmi képviseletekre vonatkozó szabályozás >> Néhány szóban a fióktelepi kiküldetésről

Kitekintés a székhelyszolgáltatásokkal összefüggő (új) szabályokra

Székhely fogalma, bejelentése >> Székhely valódiságának ellenőrzése – minimális elvárások, kell-e cégtábla vagy sem? (jogeset bemutatása) >> Szankciók >> Székhelyszolgáltatással kapcsolatos új előírások >> A székhelyszolgáltatás és az adózói minősítés kapcsolata

Gyakorlati példák, esettanulmány, konzultáció

A részletes tematikáért kattintson a jelentkezésnél a konferencia neve melletti .pdf ikonra.

Jelentkezem

A konferencián előadó szakértők

(Az előadó(k) megváltoztatásának jogát fenntartjuk.)

 • Kis Gábor

  igazgató, Finacont

Részvételi díj
15.900 Ft + ÁFA / fő / konferencia
KEDVEZMÉNY(EK)
1. Díjmentes: KVK kedvezmény

A 2017. évben Konferencia csomaggal rendelkező Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának tagjai részére a részvétel díjmentes. Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kérem, tüntesse fel a Klubtagsági kártya számát.

2. Koránkelő Kedvezmény

Jelentkezzen  időben, hogy élhessen kiemelkedő kedvezményeinkkel, így a részvételi díj 15.900 Ft + áfa helyett, csak

 • 9.900 Ft + áfa 2017. január 14-ig történő jelentkezés esetén
 • 11.900 Ft + áfa 2017. február 14-ig történő jelentkezés esetén
 • 13.900 Ft + áfa 2017. március 07-ig történő jelentkezés esetén

3. -50%: Vendégjegy kedvezmény

Hozza el tulajdonostársát, partnerét vagy kulcs-alkalmazottait, akik 50% kedvezménnyel 15.900 Ft + áfa helyett 7.950 Ft + áfa/fő áron vehetnek részt rendezvényünkön.  Amennyiben Önre a vendégkedvezmény vonatkozik, kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesse fel, hogy Ön kinek a vendége.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a konferencia szüneteiben elfogyasztható frissítőt és péksüteményeket.

Kedvezményeink egymással nem összevonhatóak! A kedvezmény érvényesítésének feltétele a díjbekérő határidőre történő kiegyenlítése.

Jelentkezzen most 2 egyszerű lépésben!

1. VÁLASSZON IDŐPONTOT! KATTINTSON A FEHÉR NÉGYZETBE!

Kérjük előbb válasszon időpontot!

Rendben

A mérlegképes kreditpontos rendszerben számvitel témakörben min. 8 kreditpontot kell gyűjteni. Pirossal jelöljük a könyvelői kreditpontok számát, ha csak számviteli vagy legalább 8 számviteli kreditet tartalmaznak.

 • könyvelőknek
 • adótanácsadóknak
 • okleveles adószakértőknek
 • adószakértőknek
 • könyvvizsgálóknak
Előadás / konferencia
Időpont
Helyszín
Ebéd
Kreditpontok
03.14.
10:00-13:15
PENTA UNIÓ Zrt.
V. Sas utca 25.
Ebéd
2.515 Ft
Kreditpontok
 • 4
 • 4
 • 4
 • 4
 • 1
2. Adja meg adatait!

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

...vagy böngésszen tovább