Ácsné Molnár Judit: Innovációs járulék 2012

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (2011.évi CLVI.), 2012. január 1-jétől két jelentős módosítást hozott az innovációs járulék szabályozásában.

Egyrészt, azok a vállalkozások is az innovációs járulék alanyai lehetnek, melyek a korábbi besorolási szempontok szerint - kis- vagy mikrovállalkozásként - nem voltak adóalanyok, másrészt, megszűntek a járulék éves bruttó összegét csökkentő költséglevonási lehetőségek, így az innovációs járulék összegét semmilyen kedvezmény nem csökkenti.

Hírlevelünkben a 2012. január 1-jétől életbe lépett változásokról és az első alkalommal 2012. április 20-ig benyújtandó 1249 sz. bevallás szabályairól olvashatnak.

KKV besorolás változása

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (KTIA) adóalanyiságra vonatkozó szabálya nem változott. Továbbra sem tartozik a KTIA hatálya alá, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (KKV tv.) szerint kis- vagy mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaság.

A besorolás módja viszont változott! Továbbra is az üzleti év első napján fennálló állapot az irányadó, de a2012-ben kezdődő üzleti év első napjára meghatározandó besorolásnál, a partnervállalkozás (25-50% közötti tőke vagy szavazati jog), illetve a kapcsolódó vállalkozás (50% feletti tőke vagy szavazati jog) adatait - illetve a KKV tv. egyéb rendelkezéseit - is figyelembe kell venni!

A vállalkozási méretet az utolsó konszolidált beszámoló alapján, annak hiányában az éves, vagy egyszerűsített éves beszámolók összesített adatai alapján kell meghatározni. Ugyanakkor például nem minősül KKV-nak - azaz innovációs járulék-kötelezett - az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot.

A 2012. üzleti évben első ízben kötelezetté váló adózóknak - a 2012. évben - három alkalommal kell benyújtani a 1249. sz. bevallást. A 1249. sz. bevallás 01. lapja szolgál az első két negyedévi előleg bevallására (általános esetben 2012. április 20, július 20) és a követő négy negyedévi előleg bevallására ugyanezen bevallás 02. lapja (általános esetben 2012. május 31).

Megszűnt kedvezmények

Az innovációs járulék alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap. A járulék mértéke 0,3%. 2012. január 1-jétől, a kötelezettség nem csökkenthető semmilyen címen (a saját K+F tevékenység közvetlen költségével, valamint költségvetési szervtől vagy nonprofit kutatóhelytől megrendelt kutatás költségével).

Fontos, hogy a 2011. évről szóló (1149. számú) bevallásban, még a 2011.12.31-éig hatályos szabályok szerint érvényesíthető a kedvezmény, és a KKV besorolás tekintetében is a saját önálló beszámoló adatai az irányadóak.

Videónkon Ácsné Molnár Judit ismerteti a vállalkozások, kis-és mikrovállalkozássá minősítésekor alkalmazandó szabályokat, különös tekintettel a kapcsolódó- és partnervállalkozások adatainak figyelembevételére.

Ácsné Molnár Judit: Kis- és mikrovállalkozások besorolása az innovációs járulék szabályozásában 2012.január 1-jétől

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM