Dr. Farkas Alexandra: Devizás ügyletek kezelése áfa szempontból

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.) más elveken határozza meg a devizás ügyletek kezelését. Számviteli szempontból az a cél, hogy egy gazdasági esemény a számviteli elveknek megfelelően kerüljön kimutatásra. Áfa szempontból, az államháztartás felé történő elszámoláshoz szükséges megfelelő forint árfolyam meghatározása fontos. Hírlevelünkben, az Áfa tv. devizás ügyletek kezelésére vonatkozó legfontosabb szabályait mutatjuk be.

Áfa szempontból akkor minősül devizásnak egy ügylet, ha a felek kifejezetten devizában állapodnak meg. Ekkor, az ügylet ellenértéke devizában fix, és a forintérték a deviza árfolyamától függ.

Devizás megállapodás esetén devizás számlát kell kibocsátani. A devizás számlán az adóalapot devizában, az adóösszeget devizában és forintban is fel kell tüntetni. Az árfolyam megjelenítése nem kötelező.

Forintosításkor az MNB vagy bármely, belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyzett árfolyama alkalmazható. Az MNB árfolyam választásakor, az adóalanynak bejelentési kötelezettsége van a NAV felé. A bejelentést az első számla kibocsátása előtt, vagy ha már bocsátott ki devizás számlát, akkor december 31-éig teheti meg. Az utóbbi esetben, a választása a követő év január 1-jétől hatályos. Az MNB árfolyam alkalmazásától, az adóalany, a választást követő két évig nem térhet el.

Főszabály szerint, a devizás számlán szereplő összeg forintosításakor, a teljesítés napi árfolyam alkalmazandó. Amennyiben, azon a napon nincs kihirdetett árfolyam, akkor a legutolsó ismert árfolyam az irányadó.

Kivételek közé tartozik a közösségen belüli termékbeszerzés és termékértékesítés, ahol a számla kiállításának a napján vagy a teljesítést követő hó 15. napján érvényes árfolyam a forintosítás árfolyama.

Az olyan külföldről igénybe vett szolgáltatások esetében, melyek teljesítési helyét nem az Áfa tv. 37.§ szerint kell megállapítani, valamint a belföldi fordított adózásos ügyletek esetében, a számla kézhezvétele, az ellenérték megtérítése illetve a teljesítést követő hó 15. napján érvényes árfolyam az irányadó.

Az Áfa tv. 58. §-a alá tartozó időszaki elszámolású ügyletek esetében, a számla kiállításának napján, az Áfa tv. 57. §-a alá tartozó részteljesítés esetében pedig, a részteljesítés napján érvényes árfolyam alkalmazandó.

Devizás előleg esetén az előlegnek önálló árfolyama van! Az előleg átvételének, jóváírásának napján érvényes árfolyammal kell az előleg áfáját forintosítani. A tényleges teljesítéskor a bruttó végösszegből kell levonni az előleget, és a fennmaradó összeget a teljesítés napján érvényes árfolyammal forintosítani.

Devizás számlák korrekciója esetén, főszabály szerint, a korrekciót az eredeti árfolyammal kell végrehajtani. Kivétel, ha téves árfolyam alkalmazása miatt kerül sor a korrekcióra. Ilyenkor természetesen a helyes árfolyam alkalmazandó. Szintén kivételt képez az Áfa tv. 58.§ szerinti, időszaki elszámolású ügylet, abban az esetben, ha valamilyen okból kevesebb összeg került kiszámlázásra, mint az adott időszaki teljesítés értéke. Az új elszámolás, új teljesítésnek minősül és önálló árfolyama lesz.

Videónkon Dr. Farkas Alexandra példákon keresztül ismerteti a devizás számlák korrekciójának szabályait. Dr. Farkas Alexandra: Devizás számla korrekciója

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM