Hogyan válasszunk tanfolyamot?

Több, mint 10 éve kísérem figyelemmel a felnőttképző intézmények tevékenységét. A felnőttképzők fantáziája korlátlan! A felmondhatatlan szerződésektől a rejtett költségekig mindent bedobnak a profit érdekében... Felnőttképzési szakértőként szeretném megosztani a tapasztalataimat - hogy ne sétálj be a csapdába!

Ne hagyd magad átverni az árral!

A tananyag ára tipikusan egy olyan költség, amivel összességében csak a tanfolyam végén szembesül a résztvevő. A képzők többsége kisebbíti vagy egyáltalán nem közli Veled a tananyag árát. A tananyag két csoportba sorolható: kötelező vagy ajánlott. A kötelező tananyag elengedhetetlen ahhoz, hogy - az órai jegyzetek mellett - sikeresen felkészülhess a szakmai vizsgára. Kérdezd meg e-mailben a képzőtől, hogy később ne érjen meglepetés:

  • tartalmaz-e a képzési díj tananyagot?
  • mi a kötelező tananyag és mennyi az ára?
  • van-e fénymásolási kötelezettség?

Ne maradj hoppon - légy körültekintő!

Hiába választod ki a legkedvezőbbnek tűnő tanfolyamot, ha az nem indul; hoppon maradsz! A képzőintézmények százszámra hirdetnek meg olyan tanfolyamokat, amelyeket még soha nem indítottak, és valószínűleg nem is fognak. Banális hibának tűnik, de amennyiben véletlenül pont egy ilyenre jelentkezel be, hónapokig fog hitegetni az ügyes oktatásszervező, hogy indul a képzés (csak csúszik az indulás), míg végül kiderül, hogy mégsem. Ekkor pedig már rég folyik a képzés a "korrekt" képzőknél. Mit tehetsz, hogy elkerüld ezt? A válasz nagyon egyszerű! Kérdezd meg a kiválasztott képzőt, hogy az elmúlt évben elindította-e az adott tanfolyamot. Ha nem a válasz, akkor felejtsd el a jelentkezést!

A tanfolyamok árait hasonlítsd össze, ne a képzési díjakat!

A tanfolyam ára a képzési díj többszöröse is lehet! Vegyél kezedbe papírlapot és ceruzát, és add össze a következőket, hogy kiderüljön, valójában mennyibe is kerül a tanfolyam:

  1. regisztrációs díj
  2. képzési díj
  3. modulzáró vizsgadíjak
  4. szakmai vizsgadíj
  5. kötelező tananyag ára
  6. fénymásolás díja
  7. esetleges vizsgakonzultációk díja
  8. felmentési kérelmek díja

A fentiekből le kell vonnod az esetleges kedvezményeket és már meg is kaptad a tanfolyam valódi árát.

Vigyázz! Bebetonozott-felmondhatatlan szerződés!

A felnőttképzők között is vannak - mint minden szakmában - szélhámosok. Jogszabály szerint a képzőnek felnőttképzési szerződést kell - írásban - kötnie a résztvevővel. Mindenképpen figyelmesen olvasd el a szerződést, mielőtt aláírod! Fontos:

  1. Ne hagyd, hogy sürgessék a szerződés aláírását, kérj akár egy-két napot, hogy átolvashasd!
  2. Ne írj alá olyan szerződést, amely például nem mondható fel az aláírástól számított 8 nap után (amikor még mondjuk egy óra sem volt)! Szükséged van legalább az óraszám 10%-nak lehallgatására, hogy meggyőződj az oktatók és a szervezők
  3. Figyelem: a részletfizetés választása nem jelenti azt, hogy amennyiben nem akarsz tovább járni, nem kell fizetned!
  4. Amennyiben a tananyag árát nem tartalmazza a szerződés, akkor mindenképpen kérj valamilyen írásos tájékoztatást a kötelező tananyagról és áráról!

Ott tanulj, ahol vizsgázhatsz is!

Szerencsésebb olyan képzőt választani, aki saját jogon vizsgáztat, mert:

  • valószínűleg jobbak a képzésben is, mert közvetlen visszajelzésük van a vizsgáztatási követelményekről
  • olyan könnyű megszerezni a vizsgáztatási jogosultságot, hogy akinek nincs ilyen, annak valószínűleg nem is az a tanfolyam a fő profilja
  • kényelmesebb és hatékonyabb is a már megszokott környezetben vizsgázni
  • a vizsgáztató cégek a saját vizsgázóikra jobban odafigyelnek a vizsga során.

Az alacsonyabb vagy a magasabb óraszámú tanfolyam a jobb?

Véleményem szerint általánosságban nem lehet megmondani, hogy a rövidebb vagy a hosszabb tanfolyam-e a hatékonyabb. A túl magas óraszám eredményezheti azt, hogy a vizsgára elfelejti az illető azt, amit a tanfolyam elején tanult, az alacsony óraszámmal, pedig nem biztos, hogy megszerzi a szükséges tudást. Ugyanakkor egy jó oktató akár alacsonyabb óraszám mellett is hatékonyan tud tanítani, míg egy gyengébb nagyobb óraszám mellett sem ér el eredményt. Érdemesebb az óraszám helyett inkább az ütemezést összehasonlítani. Nagyon fontos, hogy a vizsgákra az egyes tananyagmodulok vége után néhány héten belül kerüljön sor. Ne legyenek 3-4 hónapos szünetek, mert a túl hosszú idő alatt elkopik a nehezen megszerzett tudásod. A profi képzésszervezők már feltüntetik az ütemezést a honlapjukon. Akik ezt nem teszik, azok valószínűleg még maguk sem tudják, hogy milyen lesz a képzés ütemezése.

Tegyél szert személyes tapasztalatra!

Amennyiben nincs ismerősödtől biztos információd a kiválasztott képzőről a jelentkezés előtt vedd a fáradságot és menj el személyesen. Nem mindegy, hogy egy garázsban mogorva oktatásszervezőkkel, vagy egy tiszta, világos tanteremben profi szervezéssel töltöd el azt a néhány száz tanórát. A honlapok képei sokszor félrevezetők! Hovatovább vannak olyan képző cégek, amelyek nem rendelkeznek ügyfélszolgálati irodával abban a városban, ahol a képzést indítják. Furcsának tűnhet, de megengedi a jogszabály. Ugye Te sem akarsz az ország túloldalán lévő ügyfélszolgálattal levelezni, ha esetleg problémád adódna a képzés során? Menj el, és győződj meg a saját szemeddel!

És a Garancia?

Egyre több képző intézmény vállalja, hogy amennyiben a résztvevő minden tőle telhetőt megtesz (bejár órákra, rendszeresen készül), és mégsem sikerül a vizsgája akkor díjmentesen újrajárhatja a tanfolyamot. Ezzel a garanciával egy sikertelen vizsga esetén sok pénzt lehet spórolni, hiszen bizonyos tárgyak lehallgatását nem kell újra kifizetni. Válassz ilyen intézményt, mert valószínűleg azok vállalják ezt a fajta garanciát, akiknél nincs is szükség erre!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM