Dr. Csátaljay Zsuzsanna: Számla módosításának és érvénytelenítésének hatása a belföldi összesítő jelen

A 2013. február 7-i Penta Uniós konferencián tartott előadás alapján a számla módosításának, érvénytelenítésének és a belföldi összesítő jelentéstételi kötelezettségnek a kapcsolatát ismertetjük példákon keresztül Dr. Csátaljay Zsuzsanna adószakértő által.

Áfa témában a következő időpontokban vehet részt Pentás konferencián: 2013. április 23. Devizás ügyletek kezelése az áfában és a számvitelben2013. április 24. Számlázás, levonás, visszaigénylés Jelentkezéshez és részletes információkért kattintson a konferencia nevére vagy ide » ÁFA MESTERTÚRA

 

Számlamódosítás

Jelentési kötelezettség

A belföldi összesítő jelentésben azokról a számlákról kell adatot szerepeltetni, amelyekben akár a módosítást megelőzően, akár azt követően, vagy előtte és utána is az áthárított adó összege eléri a 2 millió forintot.

Adattartalom számla módosításánál (eladónál/vevőnél):

  • eredeti számla adatai: vevő/eladó adószáma, számlában szereplő adó alapja, adó összege, sorszám, teljesítési időpont,
  • módosítás számszaki hatása: adóalap, adó tekintetében a különbözet nagysága,
  • módosító okirat sorszáma.

Ha az alapszámlában áthárított adó összege nem éri el a 2 millió forintot, csak az áthárított adó növekedésével járó módosítások esnek jelentéstételi kötelezettség alá, mégpedig amelynek eredményeképpen a 2 millió forintot eléri az adó összege.

Példa: Ha az alapszámlán az áthárított adó 500.000 forint, akkor annak csak a növekedését kell jelenteni, mégpedig legalább 1.500.000 forint tekintetében. Ennél alacsonyabb összegűt nem, de magasabb összegűt igen.

A számlamódosításnál nincsen összevonási kötelezettség, csak tételes jelentés.

Többszörös számlamódosítás

Olyan esetben, amikor a tárgyidőszaki módosítás előtt a módosított számlának már volt előzőleg korrekciója, akkor azokat mind jelenteni kell előzményként (előzmény, számlaszám, teljesítési időpont, adóalap, adóösszeg szerepeltetésével, illetve K-betű, azaz korrekció feltüntetésével).

Olyan eset is előfordulhat, hogy ugyanarra a bevallási időszakra esik két különböző módosítás.

Példa: Az eredeti, januári számlában áthárított 2 millió forintos adóösszeg március 5-én 100.000 forinttal, március 28-án 200.000 forinttal kerül megnövelésre. Miután mind a két módosító számla növekedést eredményez, ez a januári bevallás önellenőrzési kötelezettségével jár. A januári összesítő jelentésben pedig mindkét módosító számlához a „KT” kód kerül, egy előzményszámlájuk lesz.

Módosítás és sztornózás

A hivatalos álláspont szerint nem minden módosítást kell jelenteni, csak azokat, amelyek számszaki eltérést, és/vagy teljesítési időpontváltozást eredményeznek.

Következésképpen pl. a kizárólag a vevő címének hibás feltüntetése végett kiállításra kerülő módosító számla (ún. technikai sztornó számla) nem esik jelentéstételi kötelezettség alá.

Számla érvénytelenítése

Jelentési kötelezettség

A módosító számlákkal ellentétben, a számla érvénytelenítése esetén – annak ellenére, hogy nem eredményez számszaki eltérést – él a jelentéstételi kötelezettség, amennyiben az érvénytelenített számlában az áthárított adó elérte a 2 millió forintot.

Adattartalom számla érvénytelenítésénél (eladónál/vevőnél):

- eredeti számla adatai: vevő/eladó adószáma, számlában szereplő adó alapja, adó összege, sorszám, teljesítési időpont, - érvénytelenítő okirat sorszáma.

A számszaki hatást, azaz a különbözet összegét nem kötelező szerepeltetni, mivel érvénytelenítő számlánál automatikusan megegyezik az eredeti számla összegével, de ajánlott feltüntetni.

Videónkon Dr. Csátaljay Zsuzsanna az önellenőrzés esetét szemlélteti Önöknek példán keresztül. >> Dr. Csátaljay Zsuzsanna: Példa a belföldi összesítő jelentésben történő önellenőrzésre

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM