Lászlóné Szép Györgyi: 2011. évi szakképzési hozzájárulás bevallásának szabályai

2012. január 1-től a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvényben (Új Szht.) foglaltak szerint kell a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget teljesíteni. A 2011-es évről benyújtott bevallásra azonban a régi, 2011. december 31-ig hatályos szabályok érvényesek! Hírlevelünk Lászlóné Szép Györgyi előadása alapján foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a 2011. évről benyújtandó bevallásról.

Videónkon a saját dolgozói képzés elszámolásának alapját jelentő szerződés és számla tartalmi és formai követelményeiről és kiemelten az áthúzódó képzések 2011-re eső költségeinek elszámolási szabályairól hallhatnak az előadótól.

A 2011. évi szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítésének módja alapvetően attól függ, hogy a hozzájárulásra kötelezett szervez gyakorlati képzést vagy nem.

A nem gyakorlati képzéssel történő teljesítés esetén, a szakképzési hozzájárulási kötelezettség 40%-a kötelezően az adóhatóságnak fizetendő, a 60% terhére pedig saját dolgozó képzési költségeit illetve fejlesztési támogatást lehet elszámolni. A 2011-ről szóló bevallásban csak azokat a fejlesztési támogatásokat lehet figyelembe venni, melyekről szóló szerződés dátuma és maga a pénzügyi teljesítés is legkésőbb 2011. december 31, illetve ha tárgyi eszközzel teljesítenek, akkor az átadás napja legkésőbb 2011. december 31. Saját dolgozó képzési költségeinek elszámolásánál a szolgáltatási szerződésben és számlában szereplő költségek könyvekben történő megjelenése számít, a december 31-ig történő utalás nem feltétel. Az adózó a 2011-es adóévről 2012. február 25-ig a 1101-es, NAV felé benyújtandó nyomtatványon tesz bevallást. A bevallással befizetési kötelezettség is jár a NAV Szakképzési hozzájárulás beszedési számlára.

A gyakorlati képzést szervező hozzájárulásra kötelezettek, a hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolhatják a szakképzés közvetlen és közvetett költségeit és a saját dolgozó képzésének költségeit. A kötelezettség legalább 20%-át a Munkaerőpiaci Alap területi előirányzat-felhasználási keretszámlára kötelesek befizetni, emellett nyújthatnak fejlesztési megállapodás alapján támogatást is. A 2011-es adóévről szóló adatszolgáltatási, bevallási és elszámolási kötelezettségüket a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága felé 2012. február 25-ig kötelesek teljesíteni. A bevallást, az online kitöltő programmal együtt, a honlapról lehet letölteni (NIVE). Változás, hogy a bevallás benyújtásához regisztráció szükséges.

Amennyiben a hozzájárulásra kötelezett saját dolgozó képzési költséget számolt el, a székhely szerinti illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal munkaügyi központja felé 2012. február 25-ig adatszolgáltatást is teljesítenie kell. Az adatszolgáltatásra a 13/2006 SZMM Rendelet és/vagy a 15/2009 SZMM Rendelet 1. és 2. számú melléklete szolgál. Az adatszolgáltatás benyújtásának elmaradása, vagy a hibásan kitöltött adatszolgáltatás hiánypótlásának nem határidőre történő benyújtása esetén a képzés nem számolható el.

Az új Szht. átmeneti rendelkezései alapján, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók a 2011. évről, az üzleti év első napjától december 31. napjáig időarányosan a 2011-ben hatályos szabályok szerint, 2012. január 1-től az üzleti évük utolsó napjáig pedig, a 2012. január 1-től hatályos szabályok szerint teljesítik szakképzési hozzájárulási kötelezettségüket. Ez számukra azt jelenti, hogy a szakképzési hozzájárulás fizetésének kétféle módja történik az adott üzleti évében.

2011-ben kezdődő üzleti év esetén, a 2011. december 31-ig tartó időszakra, soron kívüli bevallási kötelezettség keletkezik. A gyakorlati képzéssel teljesítő adózók, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága felé, a gyakorlati képzést nem szervező adózók a NAV felé a 1112-es nyomtatvány benyújtásával 2012. február 25-ig kötelesek elszámolni. A munkaügyi központhoz teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettség, ebben az esetben is fennáll, amennyiben az adózó saját dolgozó képzési költséget is elszámol.

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide: Lászlóné Szép Györgyi: Saját dolgozói képzésről szóló szerződés és számla tartalmi és formai követelményei. Áthúzódó képzések elszámolása 2011-ben

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM