Már a sajtó is érdeklődik… Adózás Európában

Múlt héten lezajlott a 2017. június 15-16-án megrendezésre kerülő Adózás Európában – XI. Nemzetközi Adókonferencia előzetes sajtótájékoztatója. A sajtótájékoztatón izgalmasnak ígérkező témák kerültek terítékre.

Az Adózás Európában – XI. Nemzetközi Adókonferencia központi témája a digitális revolúció és az új nemzetközi adótrendek. Az adókonferencia sajátossága, hogy a kérdéskör a plenáris ülések előadói – a jogalkotók és a jogalkalmazók jeles képviselői – szemüvegén keresztül kerül bemutatásra.

Új kockázat: A digitalizáció

A pénzügyi, számviteli szakma a legveszélyesebb szakmák közé került azzal, hogy egy folyamatosan változó feltételrendszerhez a legszigorúbb ellenőrzési rendszer, szankciórendszer kapcsolódik (egy nap késés vagy egy rossz helyre tett „X” jelölés sok százezer forintos szankcióval jár). Emellett megjelent a büntetőjogi kockázat is, amikor már nem is az adóellenőr kér adatot, hanem az adónyomozó egyszerűen elviszi a számítógépet, a szervert stb.

Az adótanácsadás – mint veszélyes üzem – kétségkívül legkritikusabb területe az áfa, ugyanakkor új kihívásokkal kell szembenéznie a szakmának. Ez az új kockázat a digitalizáció.

Digitalizáció, mint a 4. ipari forradalom

Ma a társadalmi, gazdasági életben egyik kulcsszó a digitalizáció, amelyet sokan a negyedik ipari forradalomként aposztrofálnak. Digitális technikai ismeret nélkül nincs személyes érdekérvényesítés, unokákkal történő konzultáció, gazdasági fejlődés, versenyképesség. A digitalizáció teljesen átalakítja a társadalmi értékrendet is.

A Német Adótanácsadó Egyesület konferenciáján hangzott el, hogy míg a hagyományos iparágak lineárisan, addig az IT szektor exponenciálisan fejlődik. Ez lefordítva azt jelenti, hogy amennyiben az autóipar a legutóbbi 20 évben úgy fejlődött volna, mint az IT szektor akkor ma a Mercedes-Benz autók 300 km/óra sebességgel közlekednének és az áruk nem lehetne több 4 eurónál. Ma egyetlen amerikai IT cég értéke meghaladja a német autóipar teljes értékét. Ma egyetlen, szállodaszobák értékesítésével foglalkoztató IT cég értéke nagyobb, mint a szállodaláncok összértéke.

A digitalizáció nem állítható meg a pénzügyi-számviteli szakmában sem. Rendezvényünkön arra is választ keresünk, hogy a digitalizáció hogyan alakítja át a szakmai és gazdasági kapcsolatokat, illetve hogyan tud versenyképes maradni a szakma. Az online könyvelés, online tanácsadás, online könyvvizsgálás teljesen megváltoztatja a szolgáltató, adóhatóság, ügyfél kapcsolatrendszert. E területek újdonságai – itthon és külföldön – részletes előadások keretében kerülnek bemutatásra.

A digitalizáció nagyon veszélyes, de megkerülhetetlen kihívás mind az egyén, mind a társadalom, mind a gazdaság számára. Kihívás a jogalkotók és a jogalkalmazók számára is, mellyel kapcsolatban konferenciánkon mindkét fél szemszögéből megismerhetjük a digitalizáció múltját, jelenét és jövőjét is.

Új kihívások a nemzetközi adózásban

A digitalizáció a nemzetközi adózás, adótervezés átalakulásához is vezet. Ezen keresztül motiválja és befolyásolja a természetes személyek és vállalkozások tevékenységét. A nemzetközi spontán információáramlást felváltó automatikus információáramlás látszólag a terrorizmus elleni harc, valamint a vállalkozások és költségvetések közötti pénz áramlását hivatott (adóalap erózió elleni küzdelmet) szolgálni, ugyanakkor nem ördögtől való gondolat, hogy valójában, a nettó tőke exportőr országok és a nettó tőke importőr országok közötti újabb forráselvonási csatornák kiépítését szolgálja.

A nemzetközi adózás az egyre jelentősebb szerepet játszó nemzetközi munkamegosztás során keletkező adóbevételek egyes országok költségvetése közötti elosztásával foglalkozik.

A költségvetések közötti újraelosztás alapelveit leginkább az OECD egyezmények, ezek alapján készült kettős adóztatási egyezmények, valamint a multilaterális megállapodások szabályozzák. Nem lehet nem észrevenni, hogy ezeket a szabályozásokat a legfejlettebb országok kezdeményezik a saját érdekeik alapján. Az Európai Uniós csatlakozást követően úgy tűnt, hogy a nettó tőke exportőr országok forrás elvonási lehetősége elérte a felső határt, és a közvetett adók harmonizációját követően a közvetlen adók területén az irányelvekkel történő forrás átcsoportosítás lehetőségei kimerültek. A fejlett országok ezt követően a konkrét esetekre vonatkozó Európai Uniós bírósági döntések általánosításával igyekeztek pozícióikat tovább erősíteni.

Ezek a törekvések részben felülírva a nemzetközi jogot és a nemzetközi szerződéseket, igyekeznek a fejlett országok érdekében átalakítani a költségvetési kapcsolatokat. Ehhez a „cunamihoz” tartozik többek között a hamvaiból újraélesztett közös társasági adóalap koncepciójának felélesztése is. Ez utóbbival kapcsolatosan a Magyarországon végzett kutatások már korábban bizonyították, hogy a magyar társasági adóalap 53%-át csoportosítaná át a fejlett országok költségvetésébe.

A hazai adórendszer válaszai a nemzetközi kihívásokra

A nemzetközi adótrendek változásával kapcsolatban konferenciánkon olyan kérdéseket feszegetünk, hogy a hazai adórendszer milyen válaszokat is tud adni a nemzetközi kihívásokra.

Ennek keretében lesz szó a magyar adópolitika fő irányairól, melynek középpontjában egyértelműen a jövedelemadók súlyának csökkentése áll. Megvizsgáljuk a BEPS utóbbi évtizedben elért jelentős fejleményeit, mind az adóelkerülés elleni küzdelem, mind pedig a nemzetközi információcsere és a digitális adóztatás területén.

Az ATAD I-II. uniós irányelvek nem titkolt célja az Unión belüli versenynek egy kontrollálhatóbb területre történő átterelése, melyre a vállalkozások számára megfelelő felkészülési időt is biztosítani kell. Az irányelv tartalmát és a hazai jogrendszerbe történő átültetésének ütemezését szintén bemutatjuk előadásunkon.

Fentieken túl szó lesz még az EU-ban jelenleg is folyamatban levő kettős adóztatási vitarendezések hatékonyabbá tételét célzó irányelv elfogadásáról (DRD), melynek implementálására hazánknak is fel kell készülni.

A konferencia állandó célja, hogy a magyar adótanácsadóknak személyes és virtuális kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson más országok adótanácsadóival, megismerjék más országok digitalizálási eredményeit. A konferencia lehetőséget teremt a versenytárs országok adórendszerének naprakész megismerésében is.

A XI. Nemzetközi Adókonferencia 35 hazai és külföldi előadója, 15 országból résztvevő szakemberek a biztosítékai a legnagyobb (és egyetlen) magyar nemzetközi adózási rendezvény sikerének, a magyar szakemberek változásokra történő felkészítésének.

Ebben a szakmában elengedhetetlen a “jövőbe látás”. Készüljön fel a várható változásokra, tervezzen előre és járjon egy lépéssel a versenytársai előtt!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM