Önt is érintheti 2015-ben a környezetvédelmi termékdíj!

Önt is érintheti! 2015-ben jelentősen bővült az elektromos-, elektronikai berendezések környezetvédelmi termékdíja!

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (Ktdt.) mellékleteit alaposabban megvizsgálva kiderül, hogy az adónem tárgyi hatálya 2015. január 1-jétől nem kizárólag új termékcsoportok (irodai papírok, szappanok, szerves felületaktív anyagok, mosószerek, szépség- vagy testápoló készítmények, műanyag művirágok) termékdíjkötelessé válásával módosult.

Jelentősen bővült a termékdíjköteles elektromos-, elektronikai termékek köre is, ennek következtében az idei évben termékdíjat kell fizetni számos ipari célú elektromos-, elektronikai berendezés és részegység után is (pl. kazán, elektromotor, transzformátor, kapcsoló, biztosíték, csatlakozó, adathordozó, fémipari eszterga, vezérlőpult, mérőkészülék).

A módosítás legfontosabb rendelkezéseit Kelemen István (vezető tanácsadó, Green Tax Consulting Kft.), a 2015. február 12-én megrendezésre kerülő "Környezetvédelmi termékdíj 2015" konferencia előadója ismerteti Önöknek példán keresztül.

2015. január 1-jétől ismét megújult a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. Minden termékdíjtétel módosult, továbbá 2015-től újabb árucikkek minősülnek termékdíjkötelesnek.

A 2015. február 12-én megszervezésre kerülő "Környezetvédelmi termékdíj 2015" című konferenciánkon Kelemen István ismerteti a környezetvédelmi termékdíjat érintő legfontosabb tudnivalókat gyakorlati példákon keresztül.

Jelentkezzen most és éljen kedvezményeinkkel! » Engem is érint a környezetvédelmi termékdíj szabályozás!

A rendezvény legfontosabb témakörei:

  1. A 2015. január 1-jén hatályba lépő jogszabály-módosítások
  2. Gyakorlati teendők: bejelentés, bevallás, nyilvántartás
  3. Stratégiák és eljárások a környezetvédelmi termékdíj területén
  4. Konzultáció

Kérdése van? Küldje el előzetesen a konferencia@penta.hu e-mail címre és vitassák meg a konferencián az előadást követő konzultáció keretében!

A konferencia részletes tematikája és jelentkezés » Környezetvédelmi termékdíj 2015

 

Az ipari berendezések és részegységek mennyiségét a belföldi forgalmazók mellett azoknak a felhasználóknak is be kell vallaniuk, akik külföldről behozott berendezést saját célra használnak fel (pl. beruházás, gyártósorbővítés, irodai gépek vagy járművek beszerzése).

A berendezések kötelezettségének vizsgálatát több szabály figyelembevételével kell elvégezni, amelyet a következő példa szemléltet.

Példa: Hazai termelő cég elektromotorral meghajtott folyadékszivattyút szerez be külföldről. A berendezést tárgyi eszközként aktiválja.

Kötelezettség: A termelő cég a Ktdt. 3. §-ának (3) bekezdése alapján a termék saját célú felhasználója. A termék szállítója külföldi adószámmal számláz, ezért a belföldi termelő minősül első saját célú felhasználónak. Amennyiben a termék termékdíjköteles, a kötelezettség a termelőt terheli.

A termék kötelezettségének vizsgálata során a következő kérdésekre kell választ adni:

1. Szerepel a szivattyú vámtarifaszáma (8413) a Ktdt. 1. mellékletében?

Igen, a 8413 vámtarifaszámú termék a Ktdt. 1. melléklete alapján termékdíjköteles elektromos-, elektronikai berendezés a "Nagygépek" alkategóriában. ("Nem" válasz esetén a teljes szivattyú nem lehet termékdíjköteles.)

2. Megfelel-e a szivattyú az elektromos-, elektronikai berendezés jogszabályi fogalmának: "legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, illetve 1500 V egyenfeszültségű árammal működő berendezés, amelynek rendeltetésszerű működése elektromágneses mezőktől vagy villamos áramtól függ, ideértve az elektromágneses mező, illetve villamos áram előállítását, mérését, átvitelét biztosító eszközöket is"?

Igen. ("Nem" válasz esetén a teljes szivattyú nem lehet termékdíjköteles.)

3. Amennyiben a termék vámtarifaszáma a Ktdt. 1. mellékletében * jelzéssel szerepel, bruttó súlya legfeljebb 200 kg vagy teljesítmény felvétele legfeljebb 4 kW?

Nem, a szivattyú súlya és teljesítmény-felvétele is meghaladja a kérdésben szereplő értékeket, ezért a termékre alkalmazható a "nagyméretű" berendezéseket mentesítő szabály, a teljes szivattyú nem lehet termékdíjköteles. ("Igen" válasz esetén a teljes szivattyú tömege után 57 Ft/kg termékdíjat kell fizetni, az alkotórészeket nem kell vizsgálni.)

Amennyiben a teljes szivattyú az 1-3. pontok valamelyike alapján nem termékdíjköteles, az alkotórészként megjelenő elektromotor tekintetében újra vizsgálandók a fenti kérdések. Minden olyan további alkotórészt is figyelembe kell venni, amely önálló termékként forgalmazva termékdíjköteles.

Fontos kihangsúlyozni, hogy összességében - a törvény hatályának bővítése következtében - az alkotórészekre vonatkozó rendelkezések 2015-ben a korábbinál lényegesen szélesebb gazdálkodói kört érintenek.

Környezetvédelmi termékdíj témakörben megszervezésre kerülő Pentás konferencián a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! » Környezetvédelmi termékdíj 2015

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM