Vállalat- és ingatlanértékelési dilemmák és kezelésük a Nemzetközi Értékelési Standardok (IVS 2017) tükrében

2019. április 25-26-án kerül megrendezésre a XIII. Pécsi Pénzügyi Napok (PPN) konferencia, ahol a két nap alatt a monetáris és a fiskális politika aktuális kérdéseit vizsgáljuk prominens személyiségek előadásában.

A 2019. évi PPN-en arra vállalkozunk, hogy az „Ezerarcú ingatlan” sorozatunk részeként megvizsgáljuk az ingatlan és a vállalkozások kapcsolatát.

A szekció Dr. Takács András - a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánhelyettese - a Vállalat- és ingatlanértékelési dilemmák és kezelésük a Nemzetközi Értékelési Standardok (IVS 2017) tükrében című előadásával indul.

Amennyiben Ön, vagy vállalkozása érintett az ingatlanokkal kapcsolatos adózási kérdésekben, jelentkezzen a konferenciára 2019. április 15-ig és vegyen részt kedvezményes 19.900 Ft + ÁFA / fő áron » XIII. Pécsi Pénzügyi Napok


A számviteli szakemberek gyakran találkozhatnak olyan értékelési problémákkal, melyek a hagyományos könyvvizsgálói kompetenciákon túlmutató, specifikus vállalatértékelési ismereteket, képességeket igényelnek. Ilyen helyzet lehet például az, amikor a könyvvizsgáló felkért tanácsadóként vagy akár kirendelt igazságügyi szakértőként egy vállalatban lévő üzletrész vagy más objektum (ingatlan, műszaki berendezés, immateriális eszköz) értékelésének feladatát – azaz piaci értékének meghatározását – vállalja el. Az értékmeghatározás folyamatában számos olyan dilemma merül fel, melyre a számviteli munkát megalapozó jogszabályok nem adnak választ, és amelyekben a szakirodalom sem egységes.

Annak érdekében, hogy az értékfogalmak, az értékelési elvek és módszerek alkalmazása minél egységesebb legyen nemzetközi szinten, a vállalatértékelés gyakorlatában és szabályozásában vezető szerepet játszó szervezetek, vállalatok, pénzügyi tanácsadó cégek szponzorálásával létrehozott Nemzetközi Értékelési Standard Tanács (International Valuation Stadards Council, IVSC) kidolgozza és kibocsátja a folyamatosan megújított Nemzetközi Értékelési Standardokat (IVS). Az IVS nem jogszabály, hanem egy standardgyűjtemény, melynek befogadása alkalmazása saját döntésen alapul. Jelentősége azonban nem lebecslendő, hiszen az IVSC szponzorai és a standardokat magukra nézve kötelezőnek elfogadó vállalatok között például a négy nagy pénzügyi tanácsadó (Deloitte, EY, KPMG, PWC) is megtalálható. A standardok jelenlegi legfrissebb verziója a 2017-ben kibocsátott IVS 2017, amely minden korábbinál mélyebben és pontosabban szabályozza az értékelés módját és menetét, továbbá az általános standardok (értékfogalmak, értékelési módszerek stb.) mellett specifikus (konkrét eszköztípusok – mint például részesedések, immateriális javak, ingatlanok, egyéb tárgyi eszközök, pénzügyi instrumentumok – értékelésének sajátosságaira vonatkozó) standardokat is tartalmaz.

Az előadás az IVS 2017 két általános standardjét (104 – Értékalapok, 105 – Értékelési megközelítések és módszerek), valamint az ingatlanokra vonatkozó speciális standardjét (400 – Ingatlanok) ismerteti tömören, majd néhány kiválasztott, tipikusnak mondható értékelési dilemmát taglal:

  • Mit kell tenni, ha több különböző módszerrel egymástól jelentősen eltérő értéket kapunk, szabad-e a különböző módszerek értékeit átlagolni?
  • Hozam- vagy piacalapú érték: értékelést vagy árazást végzünk?
  • Ha az értékelés múltbeli fordulónapra vonatkozik, figyelembe vehetők-e az azóta keletkezett adatok, információk?
  • Mekkora jelentőséget kell tulajdonítani a menedzsmenttől kapott előrejelzéseknek?
  • Mire valók a diszkontok, mikor kell alkalmazni őket?
  • Milyen speciális szempontokat kell figyelembe venni ingatlanok értékelésekor?

Az előadó a fenti dilemmákra – melyekre a szakirodalom nem feltétlenül illetve nem mindig ad egységes választ – az IVS 2017 konkrét pontjaira való hivatkozással ismerteti a standardok értelmében helyesnek tekinthető gyakorlati megoldást.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM