2014. évi adócsomag - Mi várható jövőre?

Pénteken délután a Kormány benyújtotta a Parlamentnek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/12792. számú törvényjavaslatot (Törvényjavaslat).

A társasági adó, az adózás rendje, a számviteli szabályozás, a regisztrációs adó és a jövedéki adó területére vonatkozó legfontosabb javaslatokat mutatjuk be. Felhívjuk a figyelmét, hogy a parlamenti vita során a Törvényjavaslattól eltérő vagy kiegészítő módosítások is elfogadásra kerülhetnek.

 

Az év végi jogszabályváltozásokra történő felkészülés mellett a szakma legizgalmasabb, legbonyolultabb kérdésköreiben történő eligazodásban is komplex segítséget nyújt Önnek az idén 22 éves Adóegyetem!

Az ország 10 pontján, 12 időpontban készülhet fel velünk a 2014-es évre!Jelentkezzen most és éljen kedvezményeinkkel!

3+1 érv, amiért az ADÓEGYETEM a legjobb választás:

  • 1. +26 előadás anyagából gazdagodhat!
  • 2. Szakmai támogatás 12 hónapra!
  • 3. Verhetetlen kreditpontok!
  • +1 Legyen Ön "Az Év Adótanácsadója"

 

Társasági adó

Társasági adó szabályozásában a Törvényjavaslat szerint változás, hogy a társasági adókedvezmény mértéke az adóévben fizetett kamat 40 százalékáról 60 százalékra nő azon kis- és középvállalkozások esetén, akik tárgyi eszköz beruházás céljából 2013. december 31-ét követően megkötött szerződés alapján felhasznált kölcsöneikre vesznek igénybe adókedvezményt. Kedvező változás lehet, hogy a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló bevallásban kell figyelembe venni, így nem szükséges önellenőrizni az előző évek adóját.

A Törvényjavaslat szerint az adózó a kapcsolt vállalkozása saját tevékenységi körében végzett kutatás-fejlesztési tevékenységének közvetlen költsége alapján megállapított adóalap csökkentő tétellel csökkentheti majd az adózás előtti eredményét, amennyiben rendelkezik a kapcsolt vállalkozása megfelelő írásos nyilatkozatával.

A bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok módosítása értelmében a bejelentésre jogosító részesedésszerzés mértéke 30 százalékról 10 százalékra csökken, ezzel egyidejűleg a részesedésszerzés bejelentésének határideje 75 napra nő.

A Törvényjavaslat tartalmaz pontosításokat a civil szervezetek adókötelezettségét illetően is, amennyiben elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységet végző szervezeteknek minősülnek.

Adózás rendje

A Törvényjavaslat alapján kedvező változás, hogy az adóhatóság hivatalból törli az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget abban az esetben, ha hivatalos úton a tudomására jut a kötelezettség megszűnése és az adóhatóság elfogadja majd a külföldi adóhatóság által - az ország hivatalos nyelvén - kiállított illetőségigazolást is, annak magyar nyelvű szakfordításával.

Egyszerűsödnek a feltételes adómegállapítás díjára vonatkozó szabályok, lehetőség lesz előzetes konzultációra, illetve a feltételes adómegállapítás egyfokú eljárás lesz, amely során hozott döntés bírósági felülvizsgálata kérhető.

Az adóellenőrzési szabályok tervezett módosítása lehetővé teszi majd, hogy az adóhatóság az adóellenőrzés során ne az egyes bizonylatokat vizsgálja, hanem a bizonylatok feldolgozásának logikai láncolatát, és ennek érdekében az alkalmazott szoftvereket, informatikai rendszereket is megismerhesse. Változás lesz továbbá, hogy az adóellenőrzési eljárásokban 2014. július 1-jétől a megbízólevél elektronikusan is kézbesíthetővé válik.

Számviteli szabályozás

A számviteli szabályozás tervezett változása egyrészt lehetőséget ad az euró mellett hasonló feltételekkel USA dollárban történő könyvvezetésre és beszámoló készítésre, másrészt a devizában fennálló tételek forintosításánál a választott hitelintézet és az MNB mellett az Európai Központi Bank által közzétett, hivatalos devizaárfolyam alkalmazására is.

A Törvényjavaslat alapján 2014-től az egyéni vállalkozók nem kérhetik felvételüket a könyvvizsgáló cégek kamarai nyilvántartásába, kizárólag kamarai tag könyvvizsgálóként végezhetik tevékenységüket. Átmeneti rendelkezés kimondja, hogy a 2013. december 31-e előtt a könyvvizsgáló cégek nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók 2014. december 31-ig folytathatnak könyvvizsgáló cégként könyvvizsgálati tevékenységet.

A Törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról, hogyha az osztalék kifizetési kötelezettség nem pénzeszközzel történik, akkor az átadott eszközt számviteli szempontból az értékesítés szabályai szerint kell elszámolni, valamint az üzleti év időtartamára vonatkozóan is tartalmaz változásokat, arra az esetre, amikor a felszámolás vagy végelszámolás úgy fejeződik be, hogy a vállalkozó nem szűnik meg.

Regisztrációs adó

A regisztrációs adószabályok területén tervezett módosítások értelmében megszűnik a papíralapú adóigazolás, így egyszerűsödik a gépjárművek forgalomba helyezése. Ugyanakkor csak akkor lehet visszaigényelni az átalakított gépjármű után fizetendő és a korábbi forgalomba helyezéskor megfizetett regisztrációs adó különbözetét, ha az átalakítással a gépjármű környezetvédelmi osztálya kedvezőbbé válik.

Jövedéki adó

A jövedéki adózást érintően a Törvényjavaslat alapján kedvezőtlen változás, hogy emelkedik a dohánylevelekkel kapcsolatban elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság mértéke és a biztosíték-megemelés elmaradása esetén lehetővé válik az adóraktár-engedélyesek és a bejegyzett kereskedők engedélyének 30 napra való felfüggeszthetősége.

Kedvező változás lehet viszont, hogy a Törvényjavaslat szerint megszűnik a jövedéki adóraktárak vevőnyilvántartás vezetési kötelezettsége és 2014. július 1-jétől a jövedéki eljárás során és a nyilvántartásaikban a gazdálkodók a KN-kódot használhatják a jelenlegi párhuzamos használattal szemben.

 

Az év végi jogszabályváltozásokra történő felkészülés mellett a szakma legizgalmasabb, legbonyolultabb kérdésköreiben történő eligazodásban is komplex segítséget nyújt Önnek az idén 22 éves Adóegyetem!

Az ország 10 pontján, 12 időpontban készülhet fel velünk a 2014-es évre! Jelentkezzen most és éljen kedvezményeinkkel!

3+1 érv, amiért az ADÓEGYETEM a legjobb választás:

  • 1. +26 előadás anyagából gazdagodhat!
  • 2. Szakmai támogatás 12 hónapra!
  • 3. Verhetetlen kreditpontok!
  • +1 Legyen Ön "Az Év Adótanácsadója"

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM