Átlag alatt a könyvelők

A könyvelők fizetése már nem éri el az országos átlagot sem, munkájuk ugyanakkor várhatóan jövőre sem csökken. Jobb helyzetben vannak a főkönyvelők, akik megközelítőleg kétszer annyit visznek haza havonta – derül ki a PENTA UNIÓ Zrt. legfrissebb felméréséből.

A folyamatban lévő, eddig közel félezer könyvelőt átfogó, országos felmérés előzetes eredményei alapján a könyvelők átlagosan havi nettó 141.000 Ft-ot keresnek juttatásokkal együtt, amely nem éri el a 149.500 Ft-os országos átlagot. A főkönyvelők esetében az átlagos nettó havi bér 268.000 Ft.

Nincs nagy szórás a könyvelői fizetésekben a megyénkénti összehasonlításban, egyedül a budapesti könyvelők emelkednek ki a mezőnyből. Esetükben 20%-kal magasabb a jövedelem, mint az országos átlag.

A korábbi felmérések szerint immár negyedik éve csökken a könyvelők ügyfeleinek száma és a késve fizető ügyfeleik aránya 2013-ra elérte a 40%-ot. Ez különösen a könyvelők azon jelentős (40%) részének jelenthet problémát, akik árbevétele nem éri el a havi félmillió forintot.

“A könyvelők bevétele csökken, a munkájuk azonban nem: az adószabályok jövőre is változnak. Így méltán érezhetik a megbecsültség hiányát, hiszen nagy felelősség hárul rájuk. Nincs még egy foglalkozás, ahol ennyit változna a jogszabályi háttér, ilyen szigorú az ellenőrzés és drasztikus a szankció rendszer. Ugyanakkor sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a változásokra történő teljes körű felkészülést biztosító adóegyetemeket. Így a többségük kénytelen részinformációkat adó, konzultáció nélküli előadásokat vagy az ingyenes internetes önképzést választani. A felkészültségbeli fehér foltokat pedig majd sajnos a könyvelt vállalkozások érzik meg - adóbírságok formájában, amit viszont egyre gyakrabban igyekeznek továbbhárítani a könyvelőkre és így a kör bezárul . ”- mondta Dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének az elnöke.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM