A civil szervezetek és az önkéntesség

A civil szervezetek és az önkéntesség

Suller Kriszta

Önkéntes vagy közérdekű önkéntes?

A civil szervezetek körében – tapasztalatom szerint – még mindig elég nagy a keveredés az önkéntesség témakörében, és éppen ezért ez a probléma továbbgyűrűzhet egészen a beszámolóig, és azon keresztül a közhasznú minősítésig! 

A civil szervezetek természetesen minden további hűhó nélkül „alkalmazhatnak” önkénteseket, ám tudni kell, hogy ezek az önkéntesek nem minősülnek közérdekű önkéntesnek! 

Közérdekű önkéntesség

A közérdekű önkéntesek a Közérdekű Önkéntes tevékenységről szóló törvény alapján foglalkoztatottak (2005. évi LXXXVIII. törvény, továbbiakban: Köt.), és csak ők. Foglalkoztatásuknak viszont a hivatkozott törvény értelmében FELTÉTELEI vannak. Egyik és legfontosabb feltétel a fogadó szervezet REGISZTRÁCIÓJA a megfelelő minisztériumnál. Fogadó szervezet lehet a magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezet, közhasznú szervezet, a közhasznú és működésével összefüggő tevékenysége körében. Aki fogadó szervezetté kíván válni, annak ezen szándékát be kell jelenteni a családpolitikáért felelős miniszternek, a Köt. törvény mellékletét képező adatlap segítségével. Jelenleg a regisztráció már teljesen elektronikusan is végrehajtható. A regisztrációs kérelem benyújtásánál figyelemmel kell lenni a Köt. azon előírásaira, mely taxatív felsorolja, hogy mely területeken jöhet egyáltalán szóba a regisztráció!

Regisztráció után

Ha a regisztrációs folyamatot rendben lefolytatta a szervezet, akkor a minisztériumtól határozat érkezik, és azon szerepel egy regisztrációs szám. Fontos, hogy a továbbiakban e határozatban szereplő paraméterek szerint kell eljárni, és ha abban változást szükséges eszközölni, akkor azt jelezni is kell! Azt, hogy az adott szervezetnek van-e élő regisztrációja, mi a regisztrációs száma, és mik a főbb paraméterek, a “Közérdekű Önkéntes Szervezeti Regiszter” online felületen lehetséges követni. Amennyiben először kerül ez szóba, érdemes ellenőrizni egy régebbi szervezet esetén, hogy ténylegesen önkéntes fogadó szervezetként nem regisztrált-e korábban. 

Közérdekű önkéntesek „foglalkoztatása”

A regisztrációt követően az önkéntesekkel szerződést kell kötni, mely történhet szóban és írásban, egyes esetekben kötelező írásban megkötni a szerződést. Pl. határozatlan időre szóló szerződés esetén, vagy ha legalább 10 napra kötik, engedélyköteles építési munka keretében foglalkoztatják, külföldön foglalkoztatják, az önkéntes harmadik országból érkező személy, az önkéntes kérésére.  Bár nem minden esetben kötelező a szerződés írásba foglalása, javasolható azonban minden esetben az írásbeliség. Két dolog miatt is fontosnak tartom, egyrészt a munkaviszonytól vagy egyéb más jogviszonytól való elkülönítés, másrészt a felek közötti későbbi jogviták elkerülése érdekében. Egy biztos, egy az adott szervezetnél "szolgálatban lévő" önkéntes biztosan kell szerepeljen az önkéntesek nyilvántartásában!

Az önkéntesekről kötelezően nyilvántartandó adatok

Az önkéntesekről köteles a fogadó szervezet nyilvántartást vezetni, mely nyilvántartás tartalmazza:

  • Az önkéntes azonosító adatait
  • Lakóhelyét
  • Külföldi esetén az állampolgárságát
  • Korlátozottan cselekvőképesség illetve kiskorú esetén a törvényes képviselő adatait
  • A tevékenység tartalmát
  • A tevékenység ellátásának helyét
  • A tevékenységre fordítandó időt, és pihenőidőt
  • Megkezdésének időpontját
  • Határozott idő esetén a megszűnés időpontját
  • Az önkéntesnek nyújtott juttatásokat 

Az önkéntesség kapcsolata a beszámolóval és a könyveléssel

A beszámolóban önkéntesként kizárólag a közérdekű önkéntesség paramétereinek megfelelően foglalkoztatott önkéntesek létszámát kell és szabad beírni, illetve az ő esetükben lehet figyelembe venni az adománygyűjtésről szóló kormányrendelet által deklarált „virtuális ellenértéket”. 

Gyakori kérdések

Hol és hogyan kell kiszámítani az önkéntes munka ellenértékét? Mit tartalmazzon az önkéntessel kötött szerződés? Milyen nyilvántartásokat kell és/vagy ajánlott vezetni az önkéntesekről?

Ezekre és minden egyéb civilekkel kapcsolatban felmerülő mindennapi kérdésre  választ kaphatsz a Civil Klubban! Szeretettel várlak a Klub tagjai körében, jelentkezz most (ha még nem vagy tag) >> Csatlakozom a Civil Klubhoz

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM