Behajtási költségátalány - EU kontra Ptk.

A 2014. évi zárás, beszámolókészítés egyik nagy dilemmája a 40 eurós behajtási költségátalány, melyben valamennyi számlát kibocsátó és befogadó vállalkozás, költségvetési szerv, nonprofit szervezet sok millió számlája, több százmilliárd forint tekintetében érintett.

A gazdasági élet szereplői nevében a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete és a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete a behajtási költségátalánnyal kapcsolatos jogértelmezési- és jogalkalmazási anomáliák mielőbbi jogszabályi rendezése végett beadvánnyal fordult az Igazságügyi Minisztérium felé.

Terítéken a behajtási költségátalány!

"Behajtási költségátalány - avagy a 22-es csapdája" címmel március 20-án releváns példákon keresztül megismerheti az egyes megoldási alternatívákat és felteheti kérdéseit is előadóinknak!

A rendezvény részletes tematikája és jelentkezési lehetőség » Behajtási költségátalány - avagy a 22-es csapdája

A szakmai szervezetek megítélése szerint az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) e vonatkozású előírása nincsen összhangban a 2011/7/EU irányelv előírásaival. Mint ismeretes, a magyar polgárjogi szabályok értelmében a 40 eurós behajtási költségátalányt, valamint a késedelmi kamatfizetési kötelezettséget kizáró-, vagy a meghatározott törvényi mértékhez képest alacsonyabb értékben meghatározó szerződés semmis.

Ugyanakkor a 211/7/EU irányelv nem tartalmaz előírást a behajtási költségátalány kötelező érvényesítése felől, azt csak lehetőségként kínálja, megfizettetéséről a jogosult le is mondhat. A hivatkozott szakmai szervezetek véleménye szerint mind az új, mind a régi Ptk. elmulasztotta a magyar szabályozásba beépíteni azon irányelvi rendelkezést is, hogy az adós a behajtási költségátalányt és a késedelmi kamatot is csak akkor köteles megfizetni, ha késedelme felróható.

A kérdés rendezése azonban égető. A számlánkénti 40 euró jelenlegi kötelező felszámítása a gazdasági életet ellehetetleníti, rontja mind a hazai-, mind a nemzetközi versenyképességet, nem veszi figyelembe a számlatartozás (tőke) összegét, és a késedelem mértékét sem. A gazdasági élet szereplőinél esetleg felmerülő követelés-kötelezettség elengedéséről szóló megállapodások tömkelegének aláírása, kivitelezése a gyakorlatban lehetetlen, a könyvelési szoftverek automatizált nyilvántartása az árfolyamingadozások végett nem lehetséges.

A jogi háttér ugyanakkor ellentmondásos, a felelősséget senki nem vállalja. A lehetséges megoldási alternatívákat, a kapcsolódó számviteli-, adózási következményeket próbálja bemutatni, az adózók döntését segíteni a PENTA Unió Zrt. és a MOKLASZ 2015. március 20-án megrendezésre kerülő "Behajtási költségátalány, avagy a 22-es csapdája" c. konferenciája.

Terítéken a behajtási költségátalány!

Amennyiben további kérdései, észrevételei merülnének fel a behajtási költségátalánnyal kapcsolatban, jöjjön el Ön is a 2015. március 20-án megrendezésre kerülő "Behajtási költségátalány - avagy a 22-es csapdája" című konferenciára és vitassa meg az előadókkal!

Itt garantáltan izgalmas, naprakész állapottal kapcsolatos információkat kap a témakörben jártas gyakorlati szakemberektől!

Előadóink:

Munkácsi Márta
okleveles könyvvizsgáló
okleveles adószakértő

Botka Erika
okleveles könyvvizsgáló
főtitkár MSZSZE

Dr. Bátki Zsolt
ügyvéd

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM