Bérhelyzet a bérszámfejtő szakmában – országos felmérés eredménye

A PENTA UNIÓ Zrt. 2022. júniusában, 847 pénzügyi-számviteli szakember részvételével felmérést készített a bérszámfejtők bérezésével, díjazásával kapcsolatosan.

A felmérés eredménye rámutat, hogy a bérszámfejtő munkavállalók bruttó átlagbére kezdőként 307.500 Ft, gyakorlattal rendelkezőként 425.000 Ft, vezetőként 665.000 Ft.

A vállalkozóként dolgozó bérszámfejtő átlagos vállalkozói díja országosan nettó 2.990 Ft/hó (ebből Budapesten: 3.180 Ft) bérszámfejtettenként.

A felmérésről

A megkérdezett 847 pénzügyi-számviteli területen dolgozó szakember közel egyharmada (32%) budapesti, kétharmada (68%) vidéki volt, négyötödük (80%) érkezett a KKV-nál egy ötödük (20%) nagyvállalatnál dolgozik. A válaszadók között közel egyenlő arányban voltak munkaviszonyban (54%), lévők, illetve vállalkozók (46%).

“A bérszámfejtés egy speciális rész a pénzügyi-számviteli szakmák területén, sok esetben a könyvelő kapja meg “mellékes” feladatként. További sajátossága még, hogy szakképzettség nélkül is végezhető, habár egy vállalkozásnál a bérek és juttatások kiszámítása komoly feladat, kis hiba is sokba kerülhet. A felmérés eredménye rámutat, hogy a bérszámfejtők bérezése nem tükrözi ezt a fajta felelősséget. Véleményem szerint érdemes lenne elgondolkozni a döntéshozóknak a bérszámfejtési tevékenység szakképzettséghez kötésén, illetve a jogszabályváltozásokhoz igazodó továbbképzési kötelezettség előírásán. Ez nemcsak a bérszámfejtési munka színvonalát javíthatná, hanem egyben a bérekre is jó hatással lehetne.” - mondta el kérdésre válaszolva Junkertné Dr. Szűcs Zsuzsanna, a PENTA UNIÓ Zrt. szakmai tanácsadója.

“Évente közel ezer bérszámfejtő szakember végez intézményünkben. Sok esetben könyvelők képzik tovább magukat, de sok a pályakezdő is a résztvevők között. Keresett a szakma, hiszen akár otthonról is végezhető, és akár a mindennapi életben is használható tudást ad. A képzés díja befektetés, mivel kevesebb mint egy év alatt naprakész és azonnal használható tudást biztosít a karrierépítőknek. Továbbá a vizsga sikeresség is kiemelkedően jó ezeken a képzéseken” - tette hozzá Herich Roland a PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató helyettese, felnőttképzési szakértő.

**************

A PENTA UNIÓ Zrt. Tb- és bérügyi képzéseiről részleteket itt találsz: Tb- és bérügyi képzések

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM