Botka Erika: Év végi zárás

2011-es év bővelkedett törvénymódosításokban. A nyugdíjrendszer, a végtörlesztésekhez adott támogatások átalakítása és maga a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.) 2012. január 1-jével hatályba lépő módosítása is hatással van, illetve a vállalkozó döntése alapján hatással lehet a 2011. év zárására. A törvénymódosítások mellett, a forint tavalyi erős árfolyam ingadozása is nagymértékben befolyásolja a devizás és forintalapú devizás ügyletek év végi értékelését.

Botka Erika előadása alapján szerkesztett hírlevelünkben a devizás ügyletek értékelésekor felmerülő buktatókra illetve a törvénymódosítások kapcsán megjelenő feladatokra és választási lehetőségekre hívjuk fel figyelmét.

2011-es szabály szerint a devizás és a devizalapú forintos ügyleteket kötelező év végén átértékelni. Befektetett eszközök közül a részesedések és az értékpapírok sorolhatók ide. A részesedést, a cégbíróságon devizában jegyzett tőke devizanemében, az értékpapírokat pedig a névérték devizanemében kell értékelni.

Devizás kötelezettség és vevőkövetelés esetén, a számlán szereplő összeg devizaneme adja meg az értékelés alapját. Fontos, ha értékvesztést számolunk a követelésre, először az értékvesztést kell elszámolni a követelés árfolyamán és csak utána szabad átértékelni magát a követelést és az értékvesztést is, év végi árfolyamon!

Devizaalapú forintos ügyletek közé jellemzően a bankhitelek és a pénzügyi lízingek tartozhatnak. A devizaalapú forintos szerződések alapján forintban kiállított számlák nem! Az átértékelést mindkét esetben a számviteli! politikában rögzített árfolyamon kell végrehajtani.

2011. év végi árfolyam miatt, a fenti hitelek és lízingek átértékelésekor sok cégnél árfolyamveszteség várható. A Számviteli tv. rendelkezése szerint, a devizakészlettel nem fedezett árfolyamveszteség elhatárolható. Fontos, hogy a lízing, a hitel csak akkor lefedett devizakészlettel, hogyha az a pénzeszköz csak és kizárólag ezeknek a törlesztésére használható fel. Az elhatárolás bármikor bevezethető, de a tartozás fennállásáig ettől már eltérni nem lehet.

A kapcsolódó céltartalék képzésére 2012-től új szabályt vezetett be a Számviteli tv. Az új arányszám: beruházás aktiválástól eltelt időtartam/hitel teljes futamidő, mely a vállalkozás döntése alapján már 2011-re is alkalmazható!

A tavaly év végi törvénymódosítás változtatott a végtörlesztéshez kapcsolódó támogatások és a korengedményes nyugdíjak szabályozásán. Számvitelben a magánszemélyek számára végtörlesztésre kiutalt támogatások személyi jellegű egyéb kifizetésnek minősülnek. A pénzügyi teljesítéssel együtt számolhatók el, vagyis a december 31-ig elutalt támogatások 2011-re. A tavaly megkötött korengedményes nyugdíj megállapodás alapján, a nyugdíjfolyósító határozata által kiterhelt összeg, a cég számára szintén személyi jellegű kifizetés. Ha a mérlegkészítésig nem érkezik meg a határozat, céltartalék képzése kötelező.

A Tao tv. 2012-től hatályos átmeneti szabálya szerint, a 2007-2009. üzleti években megállapított ki nem fizetett osztalék elengedésekor elszámolt összeg rendkívüli bevételnek minősül és adóalap csökkentő. Fontos, hogy ez a szabály visszamenőleg, 2010. január 1-től hatályos! Más években megállapított osztalék elengedésének kezeléséről nem ilyen egyértelmű a jelenlegi szabályozás. Ilyen esetben adóhatósági állásfoglalás kérése javasolt.

A Számviteli tv. 2012-től a közüzemi díjra egyedi bekerülési érték szabályt hozott. A számlán lévő, beszerzéshez kapcsolódó tétel a bekerülési érték része és anyagköltségnek minősül, kivéve a csatornadíj, mely továbbra is igénybe vett szolgáltatás. 2011. év végi záráskor érdemes helyi iparűzési adó szempontjából végiggondolva, az eddig igénybevett szolgáltatásokat esetleg anyagköltségként átkönyvelni.

Szintén 2012-től megjelenő szabály, hogy a külföldi pénzértékben történő beszerzések és értékesítések esetén lehet alkalmazni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) szerinti árfolyamot is. Ez a szabály 2011-re is alkalmazható. Amennyiben egy társaság már 2011-re is alkalmazta ezt a szabályt, úgy javasolt a 2011-es számvitel politikában az Áfa tv. szerinti árfolyam használatának rögzítése!

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide:Botka Erika: Munkaidő-keret és végkielégítés kezelése záráskor

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM