Puskelyné Király Ágnes: Cafetéria

Köznapi nyelven cafetériának a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) béren kívüli juttatásait nevezzük. A cafetéria pedig ennél sokkal több. Gyakorlatilag, a cég döntésétől függően bármilyen juttatás ide kerülhet.

Hírlevelünkben a cafetériába tartozó lehetséges juttatásokat és az azokat érintő 2012-es változásokat mutatjuk be.

Adózási szempontból három csoportra érdemes bontani a cafetéria csomagot: adómentes juttatások, béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások.

Adómentes juttatások

Változatlanul ide tartozik a távolsági bérlet kiegészítés, vagyis a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (Korm. rendelet) szerinti kötelező 86%-os költségtérítésén felül adott 14%-os kiegészítés. Adómentesen adható továbbá, a cég saját tulajdonában álló számítógép használata, sportesemény belépő 50.000 Ft/év és lakáscélú támogatás 5 millió forint/5 év erejéig.

Új elem, hogy a kockázati életbiztosítások mellett a visszavásárlási értékkel nem rendelkező baleset-és betegbiztosítás is bekerült az adómentes körbe.

Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatások köréből január 1-től kikerült az étkezési utalvány és az internet szolgáltatás, az üdülési csekk pedig már 2011. október 1-től nem kedvezményes juttatás.

Bevezetésre került viszont a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott Erzsébet utalvány, havi 5.000 Ft-os értékig. Az utalvány 2012-ben mind fogyasztásra kész étel, mind melegétel vásárlására felhasználható. 2013-tól a tervek szerint csak fogyasztásra kész étel vásárlására szolgál majd. Fontos, hogy az 5.000 Ft-os korlát havi szinten értendő, de az utalvány utólag is kiadható. Így a januárban kiszállításra nem került Erzsébet utalványok februárban, a februári utalvánnyal együttesen, 10.000 Ft értékben is kiadhatók, és ebben az esetben a februári bevallásban szerepelnek.

Étkezés támogatása történhet még munkahelyi étkeztetés keretében is havi 12.500 Ft értékig. Ezt a cég telephelyén üzemelő étkezőhelyen lehet biztosítani. A leggyakoribb megoldás a beléptető kártyás rendszer alkalmazása, elektronikus utalvány illetve ebédjegy kiosztása.

Az étkezés támogatására harmadik elemként, az Erzsébet utalvány és a munkahelyi étkeztetés mellett, azzal egyidejűleg, a Széchényi Pihenőkártya (SZÉP Kártya) is használható.

2012-től a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet (SZÉP) alapján, a SZÉP Kártya három alszámlájára a következő összegeket lehet feltölteni:

- szálláshely szolgáltatás 225.000 Ft/év, - vendéglátás 150.000 Ft/év, amely összeg elsősorban meleg étkezésre használható fel, - szabadidő 75.000 Ft/év.

Közös szabály, hogy mindhárom alszámláról lehet szálláshely szolgáltatást finanszírozni, és a vendéglátásra és szabadidő szolgáltatásra fordítható összeg szálláshely igénybevétele nélkül is felhasználható.

A helyi bérlet juttatása, lakóhelytől függően akár több is, pl. budapesti és fehérvári, az iskolakezdési támogatás, a saját üdülőben történő üdültetés, az egészség- és önsegélyező pénztári befizetés, az önkéntes- és foglalkoztatói nyugdíjpénztárakba történő befizetés és az iskolarendszerű képzés támogatása, az Szja tv-ben meghatározott mérték erejéig szintén béren kívüli juttatásnak minősül.

Az egészség- és önsegélyező pénztári befizetés, az önkéntes- és foglalkoztatói nyugdíjpénztárakba történő befizetés csak munkavállalónak, míg a többi juttatás munkavállalónak és személyesen közreműködő tagnak is nyújtható.

A béren kívüli juttatások közterhe a jövedelem 1,19-szorosára számított 16%-os személyi jövedelemadó és 10%-os egészségügyi hozzájárulás. Ez 30,94%-os összterhet jelent.

Fontos, hogy a juttatások összege éves szinten 500.000 Ft-ig tartozik a 30.94%-os közteher alá. Az 500.000 Ft korlátot, illetve az egyes juttatásokra vonatkozó egyedi korlátot meghaladó rész, már egyes meghatározott jutatásként adózik.

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások közterhe a jövedelem 1,19-szorosára számított 16%-os személyi jövedelemadó és 27%-os egészségügyi hozzájárulás. Ez 51,17 %-os összterhet jelent.

Ide tartozik a fent említett béren kívüli juttatásokból átminősülő juttatások mellett, az Szja tv-ben meghatározott összegig az ajándékutalvány és régen természetbeni juttatásként nevezett meghatározott szabályozás alapján nyújtott termékek és szolgáltatások köre.

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide: Puskelyné Király Ágnes: Cafetéria

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM