Dr. Berke Gyula: Csökkentett munkaidő támogatása – ÉLŐ

A kormány 2020. április 10. napján elfogadott és kihirdetett újabb rendeletei több tekintetben is érintették a munkavállalók foglalkoztatásának szabályait.

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben alkalmazandó – az Mt-től eltérő - alapvető foglalkoztatási feltételeket a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet alakította ki 2020. március 19. napi hatállyal. E rendelet érintette a munkaidő-beosztás módosításának munkáltató általi közlését, az otthoni (ún. "home office") munkavégzést és a távmunkavégzést, a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzését. Egyúttal megnyitotta a lehetőségét annak, hogy a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérjenek. Az előadás áttekinti a munkáltatók működésének elnehezülése, esetleg ellehetetlenülése, illetve a rendelet nyomán kialakult foglalkoztatási lehetőségeket és a kapcsolódó leggyakoribb munkajogi kérdéseket. Érinti a feleknek egymással szemben fennálló kölcsönös kötelezettségeit, az ún. home office szabályait, a munkaszerződéstől eltérő átmeneti foglalkoztatás lehetőségeit, a munkahelyétől távol lévő munkavállalók helyzetét, az ún. állásidő problémáját, a munkáltató díjazási kötelezettségét, a munkaidő beosztását, a szabadság kiadását, a munkaviszony megszüntetését.

Az említett kormányrendelet szabályait a 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet egészítette ki. E rendelet lehetővé tette a munkáltató számára huszonnégy havi munkaidőkeret elrendelését, vagy a korábban elrendelt munkaidőkeretnek ilyen időtartamra való meghosszabbítását, egyúttal – a korábbi megoldástól eltérően – az Mt. több rendelkezésétől való eltérést eltiltotta. Ilyenek a napi és heti munkaidő beosztásának szabályai, a napi pihenőidőre, heti pihenőnapra (pihenőidőre) vonatkozó rendelkezések. Az előadás feldolgozza ennek a megoldásnak a gyakorlati következményeit.

A 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet bevezette a csökkentett munkaidőben való foglalkoztatás támogatási rendszerét. Az előadásban részletesen tárgyaljuk a foglalkoztatási támogatás nyújtásának feltételeit, a munkáltató és a munkavállaló ehhez kapcsolódó kötelességeit, a munkaidő és a munkabér kérdését, a támogatás mértékére és időtartamára vonatkozó szabályokat, a támogatásra irányuló kérelem benyújtásával kapcsolatos problémákat. Érintjük a 103/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel bevezetett, a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalókhoz kapcsolódó foglalkoztatási támogatásának kérdéseit is.

* * *

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet számos munkáltató működését, és ezzel foglalkoztatási lehetőségeit súlyosan és közvetlenül érinti. A veszélyhelyzet a munkajogi jogalkalmazásban új kérdéseket vet fel, a kormányzati intézkedések is közvetlenül érintik a foglalkoztatási viszonyokat. A járványügyi veszélyhelyzet munkajogi problémái ÉLŐ KÖZVETÍTÉS című előadáson a fentiek ismertetésén túl lehetőséget biztosítunk az előadónak szánt kérdések feltevésére is.

Időpont: 2020. április 17. 9:30-11:00
Előadó: Dr. Berke Gyula (tanszékvezető, egyetemi docens, PTE-ÁJK)

Részvételi díj: 13.980 Ft + áfa / fő

“Koránklikkelő Kedvezmény”: Jelentkezzen MOST, hogy élhessen a kiemelkedő kedvezménnyel, így a részvételi díj 13.980 Ft + áfa helyett, csak 9.785 Ft + áfa, 2020. április 14-ig történő jelentkezés esetén.

“Klub kedvezmény”: A 2020. évben a KVK vagy a Civil Klub tagjaink részére kiemelkedő kedvezményt biztosítunk, így 13.980 Ft + áfa helyett 9.785 Ft + áfa/fő áron vehetnek részt rendezvényünkön.

Jelentkezzen most és élj a Penta kedvezményeivel! Ne maradjon le!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM