Már a sajtó is érdeklődik – előzetes tájékoztató az Adózás Európában konferenciáról

A tegnapi nap folyamán lezajlott az Adózás Európában – X. Nemzetközi Adókonferencia előzetes sajtótájékoztatója. Tartalmi összefoglalónk a témakörökkel kapcsolatban:

Meddig tart a kegyelmi állapot? A magyar költségvetés az elmúlt években többek között a külső források, a megindult növekedés, a kedvező hitelfeltételek, a  rendkívüli kiadások (pl. természeti csapások) elmaradása, a csökkenő energiaárak stb. miatt nagyon kedvező helyzetbe került. Vajon meddig tart ez a kegyelmi állapot? Milyen kockázatokat tartogat a gazdasági környezet? Hogyan használtuk ki ezt a lehetőséget?

A kétarcú NAV: Az adóhatóságok elmúlt években történő sorozatos átalakulásai eredményeképp kialakult a NAV. Következő lépésként az adóhatóság szemléletének átalakítása és ezen keresztül megítélésének, valamint az adózókkal való kapcsolatának, és ennek eredményképp az adómorál javítása lehetne a cél. Fontos eleme a szemléletváltásnak a tudatos adócsalók elkülönítése a jogértelmezési eltérésekből, adminisztrációs hiányosságokból származó hibáktól.

Veszélyes üzem az adótanácsadás: A pénzügyi, számviteli szakma a legveszélyesebb szakmák közé került azzal, hogy egy folyamatosan változó feltételrendszer mellett a legszigorúbb ellenőrzési szisztéma (24.000 fő NAV alkalmazott / 50.000 fő könyvelő) és a legszigorúbb szankciórendszer kapcsolódik hozzá. Egy nap késés vagy egy rossz helyre tett „X” jelölés sok százezer forintos szankcióval jár. Ezt tovább fokozza az egyre reálisabbá váló büntetőjogi kockázat.

Bűnös vagy áldozat? Az adózóról egy ügylet kapcsán sokszor szubjektív megítélés dönt, hogy bűnös vagy áldozat. Hogyan jutottunk idáig, melyek a nemzetközi tapasztalatok és mi lehet a megoldás?

Hibás termék-e az áfa? Vajon maga az áfa rendszer, illetve az unióban bevezetett változata eleve kódolva tartalmazza ezt a túladminisztrált, hihetetlenül bonyolult és csalásra lehetőséget adó adózási formát?

Hogyan látja az áfa ügyeket az adótanácsadó és az adóellenőr? Az üléspont határozza meg az álláspontot? Mit tehet az adózóval egy ellenőr és mit egy adónyomozó? Ezt vizsgáljuk az elméleti szakember, a gyakorló ellenőr, a nyomozó és az okleveles adószakértő szemüvegén keresztül.

Miért vagyunk túlreprezentálva az áfa ügyekben az Európai Bíróságon? A kreatív adózó vagy adóhatóság miatt, vagy éppen a bíróságunk érez rá ennyire ezekre a jogértelmezési bizonytalanságokra?

A szakmai tartalomról bővebben itt olvashatsz! >>> Program

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM