Ismét alapjaiban változik az Adótanácsadó képzés!

Alig egy éve szűnt meg az OKJ, ismét jelentős változást hoz a jövő év: hatósági képzés lesz - a mérlegképes könyvelő képzéssel együtt -  az adótanácsadó képzés. Bár a részletek még nem ismertek, több száz tanulni vágyót érinthetnek ezek a változások.

De nézzük mi az, amit tudunk: A Parlament a tegnapi napon elfogadta azt a törvénymódosítást, amely alapjaiban változtatja meg az adótanácsadó képzés szervezésének és vizsgáztatásának kereteit. A képzés visszatér a “kezdetekhez”, azaz ismét hatósági képzés keretében lesz elvégezhető.

Az alábbiakban összeszedtük a jelenlegi és a tervezett „régi-új” rendszer közötti lehetséges legfontosabb lehetséges különbségeket:

I. Vajon jövőre a képzés megkezdéséhez elég lesz a mérlegképes könyvelő végzettség?

Az adótanácsadó képzés korábban is a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozott, amikor évtizedeken át a szakmai előképzettség (vállalkozási mérlegképes könyvelő) és szakmai gyakorlat mellett felsőfokú végzettség is szükséges volt a képzés megkezdéséhez. 

II. 100% távoktatás vagy vegyes képzés?

A korábbi OKJ-s rendszerben 40 fős csoport korlátokkal, részben tanteremben lehetett megvalósítani a képzéseket, amelyek jelenleg szinte 100% online folynak. Amennyiben megszűnik a 100% távoktatás lehetősége, abban az esetben lehetséges, hogy csak néhány nagyvárosban, kötött időpontokban, kötelező részvétellel lehet majd elvégezni az adótanácsadó képzéseket. Ez nagy valószínűséggel az árak emelkedését is okozhatja, akár többszörösére is nőhetnek a jelenlegi tanfolyami díjak. 

Tehát 

  1. Az árak valószínűleg jelentősen emelkedni fognak.

  2. Sokak számára aránytalanul nagy többlet teher lehet kb. egy éven át a kötelező személyes részvétel a 4-8 tanóra tantermi tanórákon (utazási idő, költség, időbeli kötöttség a fix órák miatt).

III. Független vizsgaközpontok helyett Pénzügyminisztérium által akkreditált Vizsgaközpontok

A képzést követő képesítő vizsgáztatás rendszerének megváltozása alapjaiban nem lehet jelentős, hiszen a vizsgadolgozatokat jelenleg is a Pénzügyminisztérium (PM) készíti. A vizsgáztatás joga várhatóan kikerül a jelenlegi független akkreditált vizsgaközpontokból és a szervezés, valamint a lebonyolítás a PM felügyelete alá kerülhet. 

Tehát ez a változás a vizsga tartalmát nem, de a vizsgalebonyolítás rendszerét és szigorúságát érintheti.

A változások a jövő évben léphetnek életbe, a részletszabályokat kormányrendeletben határozzák meg a jövőben. Az adótanácsadó tanulmányokat tervezők számára az idén ősszel induló kurzusok még a jelenlegi rendszer szerint végezhetők el! 

Menj biztosra, jelentkezz most >>Jelentkezem az adótanácsadó képzésre

 

 

Ui.: A futó képzéseken résztvevők számára a változás várhatóan érvénybe léptet egy határidőt a képzés befejezésére vonatkozóan, de ezzel kapcsolatos pontos tájékoztatást csak az elfogadott részletszabályok ismeretében tudunk adni.


Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM