Kislányos apuka lett "Az Év Adótanácsadója"

Interjú Dr. Barta Péterrel, a 2018. évi verseny győztesével

Az Adóegyetem 2019 rendezvénysorozat utolsó, budapesti állomásán ünnepélyes keretek között került átadásra "Az Év Adótanácsadója 2018" szakmai verseny díja.

A közel fél ezer résztvevővel lezajlott megmérettetés díjátadóján Besesek Botond, adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár rámutatott beszédében, hogy milyen fontos a szakma kiválóságainak bemutatásán keresztül emelni a pénzügyi-számviteli szakma presztízsét. A díjakat a helyettes államtitkár mellett dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke, Dr. Sallai Csilla, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara könyvelői tagozatának elnöke és Herich Roland, a PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettes adták át.

5percAdó: Kedves Péter, gratulálunk a díjhoz! Mi vagy ki vezetett téged az adótanácsadás világába?

Dr. Barta Péter:  Köszönöm az elismerést! A Corvinuson végeztem közgazdászként, majd ezután pár évvel – hirtelen indíttatásként – beiratkoztam a jogi egyetemre és jogásszá „avanzsálódtam”. Szerettem volna olyan munkaterületet választani, amely a közgazdaság és a jog határ területe, így találkozott velem az adózás. Pontosabban, hogy teljes legyen a kép, az egész tulajdonképpen a páromnak köszönhető, hiszen ő volt az, aki rábeszélt még a jogi egyetemen végzősként, hogy induljak el egy adójogi tárgyú versenyen. A megszerzett első helyem automatikus állásajánlattal járt az egyik BIG4-nál. Az ott eltöltött kis időt követően talált meg a jelenlegi munkaadóm, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, ahol immáron közel 5 éve dolgozom. Főként adóperekkel, kisebb részben adótanácsadással foglalkozom.

5percAdó: Hogyan tudod a karriert és a családot összeegyeztetni, hogyan teremted meg az egyensúlyt a húzósabb, határidőkkel teli időszakokban?

Dr. Barta Péter:  Úgy gondolom, minden szakmabelinek ez a legnehezebb kérdés. Egy két éves és egy négy éves gyönyörű kislány apukája vagyok, ezért tettem egy elhatározást. A reggel, amikor elviszem bölcsödébe és óvodába, illetve este, amikor játszunk és fürdetek „szent idők” azt nem zavarhatja meg a munka. Ez ugyanakkor azzal is jár - mivel nem mindig sikerül napközben elvégezni a feladataimat - hogy néha éjszaka is dolgoznom kell. De ezt az „áldozatot” boldogan hozom meg a gyerekekért.

5percAdó: Szerinted milyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen egy jó adótanácsadó?

Dr. Barta Péter: Szerintem egy adótanácsadó legfontosabb tulajdonsága a reziliencia (rugalmas alkalmazkodó képesség), mert a mai világban az informatikai fejlődéstől kezdve a folyamatos jogszabályváltozásokon át mindig minden változik. A másik, hogy jó pszichológusnak is kell lennünk, mert meg kell értenünk. Meg kell értenünk mi az ügyfél problémája, ezt követően pedig azt le kell fordítanunk a jog nyelvére, úgy, hogy azt mind az ügyfél mind pedig a bíró megértse.

5percAdó: Milyen felkészülést igényelt részedről a verseny?

Dr. Barta Péter: Őszinte leszek, az volt a legnehezebb, hogy igazából nem lehet készülni, hiszen itt egy olyan tudásról kellett számot adni, amit több év, akár több évtized alatt szerez meg az ember a szakmában. Ezért úgy gondolom, hogy az lehet sikeres a versenyben, aki folyamatosan képzi magát önképzéssel és továbbképzéseken.

5percAdó: Milyen jó tanácsod van a 2019-es év verseny résztvevő számára?

Dr. Barta Péter: Mindenekelőtt arra buzdítok mindenkit, hogy induljon el ezen a versenyen, mert egyrészt ez egy kiváló szakmai kihívás, nagyon jó visszajelzést kaphat saját tudásunkról. Másrészt pedig egy kiváló szakmai közeget ismerhet meg, egy jó csapat részévé válhat.

5percAdó: Köszönjük szépen!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM