Példák szocho kedvezmények önellenőrzésére

Széll Zoltánné: Önellenőrzés lehetősége a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető foglalkoztatáspolitikai adókedvezmények kapcsán

2013. január 1-jétől - a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CXLVI. törvény (Munkahelyvédelmi akcióterv) alapján - a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése érdekében hat új szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítésének lehetősége nyílt meg minden foglalkoztató számára, a korábbi adókedvezmények fenntartása mellett (pl. a munkabérek nettó megőrzését célzó kedvezmény, karrier-híd program, a megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető adókedvezmény, stb.).

A kedvezmények érvényesítése kapcsán lehetséges önellenőrzés feltételeit mutatjuk be Önöknek példákon keresztül Széll Zoltánné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakmai főtanácsadójának 2013. szeptember 10-i - "A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évközi változások" c. Pentás konferencián tartott - előadása alapján.

 

Az év végi jogszabályváltozásokra történő felkészülés mellett a szakma legizgalmasabb, legbonyolultabb kérdésköreiben történő eligazodásban is komplex segítséget nyújt Önnek az idén 22 éves Adóegyetem!

Az ország 10 pontján, 12 időpontban készülhet fel velünk a 2014-es évre!Jelentkezzen most és éljen kedvezményeinkkel!

3+1 érv, amiért az ADÓEGYETEM a legjobb választás:

  • 1. +26 előadás anyagából gazdagodhat!
  • 2. Szakmai támogatás 12 hónapra!
  • 3. Verhetetlen kreditpontok!
  • +1 Legyen Ön "Az Év Adótanácsadója"

 

Adókedvezmények

A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból 2013. január 1-jétől igénybe vehető új adókedvezmények:

- szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak, - 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalók, - tartósan álláskereső személyek, - ún. anyasági ellátások (gyes, gyet) folyósítása alatt, vagy (gyed, gyes, gyet) folyósítását követően munkát végző személyek, - kutatók foglalkoztatatása, - ún. szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások által foglalkoztatott új munkavállalók

után járó kedvezmények. A választás joga a munkáltatót illeti meg.

Önellenőrzés, utólagos igénybevétel

A kedvezmények érvényesítésével kapcsolatosan gyakorlati problémaként merült fel, hogy

- lehet-e önellenőrzést benyújtani az igénybevett kedvezményekkel összefüggésben, illetőleg, - ha a kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolás beszerzése késlekedik (pl. a 25 év alatti-, az anyasági ellátásokhoz kapcsolódó adókedvezmény érvényesítéséhez rendelkezni kell igazolással arról, hogy meddig kapott az illető személy ellátást), utólag érvényesíthető-e a kedvezmény?

Kedvezményt abban az esetben lehet utólag érvényesíteni, ha az eltelt időszakban az adott munkavállaló után más jogcímen nem vett a munkáltató igénybe kedvezményt.

A kifizető azon bevallási időszak tekintetében, amelyre tekintettel az adókedvezményt visszamenőleg veszi igénybe, a szociális hozzájárulási adó alapját, a szociális hozzájárulási adót és a részkedvezmények összegét az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) önellenőrzésre vonatkozó szabályai szerint helyesbíti.

Munkabérek nettó megőrzését célzó kedvezmény

A munkabérek nettó megőrzését célzó kedvezményt 2013-ban akkor is érvényesítheti utólag a munkáltató, ha tavaly nem emelt bért.

Példa: a 25 év alatti munkavállalók adókedvezménye esetén, ha a 24 éves munkavállaló csak utólag szerzi be az igazolást a NAV-tól, mely alapján a munkáltató érvényesíteni szeretné az ehhez kapcsolódó adókedvezményt, de az igazolás beérkezéséig a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezményt a fiatal munkavállaló után érvényesítette. Ebben az esetben - mivel a gazdasági döntés önellenőrzéssel utólag nem korrigálható - azon a jogcímen, hogy a munkabérek nettó megőrzését célzó kedvezmény helyett az igazolás alapján érvényesíthető kedvezménnyel jobban járt volna a munkáltató (de azt azért nem érvényesítette, mivel nem állt rendelkezésére az igazolás), önellenőrzésnek helye nincs. Amennyiben rendelkezésre áll az igazolás, azt követően a munkáltató minden hónapban eldöntheti, hogy melyik kedvezményt veszi igénybe a fiatal után.

Önellenőrzésnek az sem lehet tárgya, hogy tévesen választotta ki a munkáltató a kedvezmény jogcímét, mivel ez is gazdasági döntésnek minősül.

25 év alatti, 55 év feletti munkavállalók adókedvezménye

Példa: ha a munkáltató úgy volt egyértelműen tévedésben, hogy rosszul számolta ki hogy hány éves a dolgozó, így amikor igénybe vette a 25 év alatti adókedvezményt, már pl. 28 éves volt, akkor mód van önellenőrzésre.

Ha a munkavállaló 25 év alatti volt, melynek értelmében a munkáltató 14,5%-os kedvezményt vett igénybe utána, de ehelyett a munkabérek nettó megőrzését célzóan szeretné kedvezményt érvényesíteni, akkor ez szintén egy gazdasági döntésnek minősül, mely utólag nem megváltoztatható.

Az önellenőrzés lehetősége ugyanis azon esetben áll fenn, ha nem jogszabály szerint került megállapításra az adó alapján levont összeg, illetve ha a munkáltató nem jogszabályszerűen járt el.

Ha a munkáltató nem vett igénybe semmilyen kedvezményt, akkor nincsen akadálya annak, hogy utólag akár önellenőrzéssel is érvényesítse azt, mert a szabályozás célja a munkahely védelem.

A feltételek fennállását a legtöbb esetben a kedvezményezett foglalkoztatás kezdő időpontjában kell megvizsgálni, így pl. az nem számít, hogy egy 55 év feletti munkavállaló már 30 éve dolgozik a cégnél munkaviszonyban, mert a kedvezmény érvényesítése szempontjából a 2013. január 1., az ezt követő munkaviszony létesítése esetén pedig a munkaviszony kezdetének a napja az irányadó, abban az időszakban betöltötte-e az 55. életévét.

Videónkból megtudhatja, hogy 2013. július 1-jétől hogyan változott a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások adókedvezményének szabályozása.

 

Az év végi jogszabályváltozásokra történő felkészülés mellett a szakma legizgalmasabb, legbonyolultabb kérdésköreiben történő eligazodásban is komplex segítséget nyújt Önnek az idén 22 éves Adóegyetem!

Az ország 10 pontján, 12 időpontban készülhet fel velünk a 2014-es évre!Jelentkezzen most és éljen kedvezményeinkkel!

3+1 érv, amiért az ADÓEGYETEM a legjobb választás:

  • 1. +26 előadás anyagából gazdagodhat!
  • 2. Szakmai támogatás 12 hónapra!
  • 3. Verhetetlen kreditpontok!
  • +1 Legyen Ön "Az Év Adótanácsadója"

 

A videó megtekintéséhez kattintson IDE!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM