Siegler Zsófia, Viktor Tibor: Transzferárak

Kulcsszavak: OECD transzferár irányelvek, összehasonlító elemzés, tradicionális módszerek, profitalapú módszerek, összehasonlítható adatok forrásai, nyilvántartás típusok.

Publikálva: Dr. Herich Gy. | 5percAdo.hu konferencia összefoglaló | 2011.10.18. | teljes terjedelem: 45. oldal | PENTA UNIÓ Zrt.

2010. július 22-én hatályba lépett az OECD által átdolgozott "Transzferár Irányelvek" új változata. A szokásos piaci ár alapelv változatlan maradt, de a piaci ár megállapításának módszertana átdolgozásra került (az irányelv első három fejezete alapvetően módosult).

A dokumentumban megjelent új 9 lépéses módszer (nine step method) összefoglalja a transzferár árazás módszertanát és a dokumentáció elkészítésének menetét.

A leglényegesebb változás az, hogy a legmegfelelőbb módszer kiválasztása során a korábbi követendő prioritási sorrend - egy eset kivételével - megszűnt. A hagyományos módszerek (összehasonlító árak módszere, viszonteladási árak módszere, költség jövedelem módszer) nem élveznek már egyértelműen elsőbbséget. Az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer és a nyereségmegosztás módszere az elfogadott módszerek közé került.

Az OECD egy esetben határoz meg sorrendiséget a módszerek kiválasztásánál, ha több módszert is hasonló megbízhatósággal lehetne alkalmazni.

Az alkalmazott módszer választását a transzferár dokumentációban továbbra is meg kell indokolni.

A módosított irányelv kimondja, hogy amennyiben a megfelelő módszer alkalmazása szokásos piaci árként nem egy konkrét árat eredményez, hanem egy ársávot, és az összehasonlító adatok megbízhatósága nem tökéletes, akkor valamely középérték (medián, súlyozott átlag) felé kell kiigazítani.

Az irányelv továbbá kiemeli, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség. A nyilvántartást megbízható módon kell elkészíteni, de sem a társaságtól, sem az adóhatóságtól nem várható el, hogy túl nagy adminisztrációs terhet vállaljon a dokumentum elkészítésével, ellenőrzésével.

Az irányelv módosítása magyarul még nem jelent meg, de ennek ellenére a 2010-es évtől kezdve a magyar transzferár nyilvántartásokat is már az OECD új előírásaira és a hatályos magyar jogszabályokra kell alapozni.

A konferencián készült videó-részlet megtekintéséhez kattintson ide: Viktor Tibor: Legmegfelelőbb módszer kiválasztásának szabályai a 2010. július 22-én módosított "Transzferár Irányelvek" alapján

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM