Lászlóné Szép Györgyi: Szakképzési hozzájárulás felhasználása, elszámolása

Már a parlament előtt van az új, szakképzési hozzájárulásról szóló törvénytervezet. A 2012. január 1.-vel hatályba lépő jogszabályban már nem lesz lehetőség saját dolgozók képzésének elszámolására, sem pedig közvetlen fejlesztési támogatás nyújtására, azonban hangsúlyozottan kerülnek előtérbe a tanulói/hallgatói gyakorlati képzésekkel kapcsolatos együttműködési megállapodások. A jogszabálytervezetet itt olvashatja.

A 2011. év elszámolásával kapcsolatban azonban még a hatályos jogszabályokat kell alkalmaznia! Lászlóné Szép Györgyi 2011. évi feladatokról szóló előadásának konferencia összefoglalóját az alábbiakban olvashatja, a videókban pedig - a saját dolgozók képzésének elszámolásánál - állandó vitákra okot adó általános és speciális képzések definícióját vesézi ki.

A szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő társadalombiztosítási járulék (TB járulék) alapja. 2011-ben az alap változott, mert a természetbeni juttatások rendszere átalakult és kikerült a TB járulék alól.

Amennyiben a hozzájárulásra kötelezett nem szervez gyakorlati képzést, a szakképzési hozzájárulás 40%-a kötelezően az adóhatóságnak fizetendő, a 60% terhére a következő elszámolások lehetségesek: 33%-a saját dolgozó képzési költségeire, 27%-a pedig fejlesztési támogatásra fordítható. A fenti százalékok mindig a teljes bruttó kötelezettség százalékai. Ha a saját dolgozó képzési költsége nem éri el a 33%-ot, akkor a fejlesztési támogatás több lehet 27%-nál.

Az adóhatóság felé az első félévről a hetedik hónap 20-áig, a tárgyévről pedig tárgyévet követő év második hónap 25-éig kell bevallást benyújtani. A bevallással befizetési kötelezettség is jár.

A fejlesztési támogatás esetében félévkor és év végén is a pénzforgalmi szemlélet érvényesül. A támogatás elszámolásához hatodik hónap utolsó napjáig, illetve tárgyév utolsó napjáig kell megtörténnie a fejlesztési támogatás utalásának, illetve a tárgyi eszköz átadásnak. A saját dolgozó képzési költségeinél csak félévkor, az előleg fizetésénél érvényesül a pénzforgalmi szemlélet, év végén nem.

A bevallások mellett, a saját dolgozó képzési költségeinek elszámolása esetén adatszolgáltatási kötelezettség is fennáll a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal munkaügyi központja felé, a tárgyévet követő év második hónapjának 25. napjáig. Az a cég, amely nem teljesíti határidőre az adatszolgáltatási, illetve hiánypótlási kötelezettségét, nem számolhatja el a képzés költségeit a szakképzési hozzájárulása terhére.

A felnőttképzésről szóló törvény alapján a képzés célja szerint lehet általános, szakmai és nyelvi képzés. Ezek a kategóriák különböznek a 800/2008/EK Bizottsági Rendeletben meghatározott általános és speciális képzés fogalmaktól, melyek alapvetően a képzés költségeinek elszámolási szabályaihoz kapcsolódnak.

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide: Lászlóné Szép Györgyi: A 800/2008/EK Bizottsági Rendeletben meghatározott általános és speciális képzés fogalma; A szakképzési hozzájárulás terhére figyelembe vehető általános és speciális képzések

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM