Szakmai és vizsgakövetelmények hatályon kívül helyezése

A 13/2020. (II.7.) Korm. rendelet 2020.02.15-tel hatályon kívül helyezi többek között a 27/2012. (VIII.27.) NGM rendeletet, mely a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeit tartalmazza.

Ezzel a változással életbe lép a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013 (VIII.28.) Korm. rendelet 39. § (3) bekezdése: „A javítóvizsga a szakmai és vizsgakövetelmény megváltozásáig, de legalább a vizsgát követő egy évig a képzés megkezdésekor hatályos szakmai és vizsgakövetelmény szerint tehető le vagy ismételhető meg.”

Vegyük sorra, hogy a változás az alábbi esetekben hogyan érinti a bizonyítvány megszerzésére vonatkozó határidőt:

1. eset: Ha Ön 2019.02.15. után kezdte meg a szakmai vizsgáját

A korábban megkezdett szakmai vizsgák javító- és pótlóvizsgái tekintetében a vizsga teljesítésére az első vizsgát követő 1 év áll rendelkezésre, amit az első komplex vizsga szóbeli napjától kell számítani és a komplex vizsga utolsó javító-pótló vizsgájának le kell zárulnia 1 éven belül.

2. eset: Ha Ön 2019.02.15. előtt, azaz több mint egy éve kezdte meg a szakmai vizsgáját

Azok esetében, akik a szakmai vizsgájukat több mint egy évvel ezelőtt kezdték meg, azaz a jogszabály hatálybelépésével „kicsúsznának” az 1 évből, a 11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet átmeneti rendelkezése (37. § (3) bekezdés) 30 napos határidőt (2020.03.16.) biztosít, hogy bejelentkezzenek a javító-pótló vizsgájukra.

„Az Fktv. 30. § (3) bekezdése szerint szervezett vizsgán az a vizsgázó, aki a komplex szakmai vizsgáját az e rendelet hatálybalépését megelőző egy éven túl kezdte meg, a 2019. december 31-én hatályos szakmai és vizsgakövetelmény szerint tehet javító- és pótlóvizsgát, ha arra legkésőbb e rendelet hatálybalépésétől számított harminc napon belül jelentkezik.”

3. eset: Ha Ön még nem kezdte meg a szakmai vizsgáját

A szakmai vizsgák javító- és pótlóvizsgái tekintetében az első szakmai vizsgát követő 1 év áll rendelkezésre, de legkésőbb 2022. december 31-ig biztosít lehetőséget a felnőttképzési törvény az OKJ-s képzések vizsgáinak teljesítésére.

Javasoljuk, hogy a vizsgalehetőségekkel kapcsolatban minden érintett vegye fel a kapcsolatot a képző- vagy a vizsgaszervező intézményével! A PENTA UNIÓ Zrt.-nél vizsgázókat kérjük, hogy kérdés esetén írásban keressék oktatásszervezőinket, hogy a pontos tájékoztatáshoz minden esetet konkrétan meg tudjanak vizsgálni.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM