Tanulásmódszertani segédlet

A felnőttkori tanulás munka és/vagy család mellett mindenki számára komoly kihívást jelent. Felnőttként tanulni egy egész más megközelítést igényelhet, hiszen a legtöbb esetben a szakmai anyag elsajátítására sokkal kevesebb idő jut most, mint diákkorunkban. A tanulás hatékonysága, így a vizsga sikere múlhat azon, hogy megfelelőképpen használjuk-e fel a rendelkezésre álló időt. A PENTA UNIÓ Zrt. ezzel az útmutatóval is szeretné segíteni képzésben résztvevőit a sikeres szakmai vizsga letételében.

Nézzük a legpraktikusabb tanácsokat, hogy kevesebb stresszel és jobb kedvvel menjen a tanulás. 

  1. Győzd le a halogatást! Ha tanulásról van szó, soha nem látott lelkesedéssel fognánk bele a takarításba vagy bármi másba csak, hogy elodázhassuk az elkerülhetetlent. Még a tanulás előtt szánj rá egy órát és gondold végig azokat a – tanulás szempontjából felesleges – feladatokat, amelyek miatt úgy érzed „most” nincs időd tanulni! Majd ütemezetten, minden nap intézz el egyet ezek közül.
  2. Tervezés! Készíts ütemtervet! Tervezd meg, hogy alkalmanként mekkora mennyiséget kell elsajátítanod ahhoz, hogy a vizsga időpontjáig kényelmesen végezz a teljes anyaggal. Mindenképpen kalkulálj az ismétlésre és a gyakorlásra szánt idővel is.
  3. A megfelelő időpont kiválasztása! A mostani „kihívás” előtt mindannyian tanultunk már – ki többet, ki kevesebbet :) – így vannak már tapasztalataink arról, hogy mikor tudunk a leghatékonyabban figyelni. Az eddig tapasztaltakat természetesen felülírhatják a megváltozott körülmények (egy vagy több csöppség, a nem feltétlenül 8 órás munkaidő stb.), de ennek ellenére próbáljuk meg a tanulást ezekre az időpontokra időzíteni. Fontos, hogy ne azt az időszakot válaszd, amikor fáradt vagy. Inkább aludj pár órát és kezd a tanulást hajnalban, amikor még alszik a család.
  4. A környezet tanuláshoz igazítása! Talán ez a szempont az, ami személyenként a leginkább eltérhet. Van, aki teljes csendben, van, aki megfelelő zene mellett, de ismerünk olyat is (bár némiképp hihetetlennek tűnik), aki tv mellett tud a leginkább tanulni. A hangok mellett az illatoknak és a fénynek is fontos szerepe lehet, érdemes ezekkel is kísérletezni! De érdemes figyelembe venni, hogy minél kevesebb a zavaró tényező, annál könnyebb a figyelmet a tananyagra összpontosítani.
  5. Kanapé vagy íróasztal? A tanulás során a kényelem is egy fontos szempont, de ez az íróasztalnál is biztosítható úgy, hogy kevesebb esélyt adunk magunknak arra, hogy elálmosodjunk. (Ha valamilyen hangulat jellemzőit magunkra öltjük, akkor hamarosan jelentkezni fog a megfelelő hangulat is.)
  6. Rend a lelke mindennek! A rendetlenség elégedetlenséget, nyugtalanságot, feszültséget gerjeszt. Teremts rendet az íróasztalon! Készítsd elő a tanuláshoz szükséges eszközöket (könyvek, papír, postit, sorkiemelő, színes tollak, vonalzó stb.) és tüntess el minden mást, ami kellemesebb időtöltésre emlékeztet!
  7. A tankönyveket az esetek többségében fehér papírra apró fekete betűkkel nyomtatják – ez természetes ugyanakkor rendkívül unalmas és nagyon nehezen vizualizálható. A figyelem fenntartása az egyik legfontosabb tényező a hatékonysághoz. Segíts fenntartani a figyelmet! Húzd alá a lényeget! Ha tematikusan rendezhető a tartalom használj különböző színeket, így könnyebben láthatod az összefüggéseket már a tankönyv lapjain.
  8. Vizualizálj! Rajzolj gondolattérképet az olvasottakról! Ez egy sima papírra színes tollakkal rajzolt térképszerű vázlat, ami az olvasottak logikai összefüggéseit jeleníti meg. Készíts táblázatokat, ábrákat, melyek egyértelműen megmutatják az összefüggéseket! Így stresszhelyzetben elegendő lesz az emlékezetedből előhívni ezt a jól ismert rajzot, ábrát és az első gondolat már hozza magával a többit.
  9. Készíts jegyzetet címszavakban, akár kézzel írott puskát! Ha saját kezűleg írod le, garantáltan nem lesz rá szükséged a vizsgán! :)
  10. Jobban megjegyezzük azt, amit olvasunk, ha mindjárt bele tudjuk illeszteni valamilyen gondolati sablonba. Ezért ha ismeretlen a könyv, amibe belefogsz, alaposan olvasd át a tartalomjegyzéket, nézd át az egyes fejezetek belső struktúráját. Sokat segíthet a bevezető és az összefoglaló, amiben tömören benne van mindaz, amiről most kezdesz tanulni. Ha vannak jegyzeteid, azokat is már a tanulás előtt elevenítsd fel. Próbáld felidézni az összes korábbi információt, amit az adott témáról tudsz.
  11. Ha nem érted a szöveget, állj meg, és addig ne olvass tovább, amíg meg nem fejted a jelentését. Az értelmetlen mondatok ugyanis az agyban tovább pörögnek, és valósággal eltorlaszolják a további tanulást. Nem beszélve arról, ha az olvasottak egymásra épülnek. Ha az alapok nincsenek meg, nehéz lesz rá építkezni.
  12. Idegen szavak, definíciók: ha a szakzsargon idegen szavakat vagy olyan kategória megnevezéseket tartalmaz, amelyeket nem ismersz, feltétlenül kezd ezek „lefordításával”, akár egy szótárat is készíthetsz a különbözőségek kihangsúlyozásával. A szakszavak helytelen használata egyenértékű a szakma nem ismeretével.
  13. Egy-egy fejezetrész után gondold végig, amit olvastál, tegyél fel olyan kérdéseket a szöveggel kapcsolatban, amelyek a megfelelő válasszal együtt tartalmilag lefedik az olvasottakat. A kérdés megfogalmazása és megválaszolása kivételesen hatékony módszer a tananyag mélyebb megértéséhez, megemésztéséhez és főleg megjegyzéséhez. Vegyítsd az elméletet a gyakorlattal! Ha vannak példák, tesztek, melyek segíthetek rögzíteni az olvasottakat, akkor ne sajnáld rá az időt! Ez segít rögzíteni és összefüggésében látni az olvasottakat.
  14. Ha elfáradtál, kapcsolj ki egy kicsit! Sétálj, nyújtózz egy nagyot, készíts egy frissítő teát vagy kávét, frissülj fel, hogy újult erővel tudd folytatni!
  15. Tanulj minél többször hangosan, félhangosan, használj magnót, készíts hang vagy video felvételt (ez kicsit túlzásnak tűnhet, de mindenképpen megér egy próbát :)), amikor "előadást" tartasz a témáról, elpróbálod, hogy vizsgázol stb. Ez csökkenti a vizsgadrukkot, a megszólalástól való félelmet, és mélyíti a megértést és a megjegyzést. Minél több érzékszervvel tanulsz, annál könnyebb! 
  16. Az olvasás befejezése után ne kezdj rögtön valami másba, inkább gondolkodj néhány percig az olvasottakon. A memóriánk természete olyan, hogy ha azonnal " rátöltjük" az új információt, a régi törlődik. 
  17. Ha elolvastad a tankönyvet, és úgy érzed, hogy érted, ez nem azt jelenti, hogy le is tudsz belőle vizsgázni! A megértéstől a sikeres visszaadásig az ismétlésen át vezet az út. Akkor tanulsz a leghatékonyabban, ha az összes tanulásra szánt idő 60 százalékát fordítod a szöveg olvasására, megértésére és 40 százalékát az ismétlésre, ellenőrzésre. 
  18. Egyre több megtanulandó  szöveghez az interneten át jutunk, vagyis a képernyőn olvasható. De a tanulás hatékonysága - és a szemünk védelme - miatt semmiképpen sem ajánlatos tartósan a képernyőn olvasni, mindenképpen nyomtassuk ki a szöveget papírra
  19. Használd ki a csoportdinamikát! Biztosan járnak a csoportba számodra szimpatikus emberek, használjátok ki a lehetőséget! Már egy-két alkalom is hasznos lehet a bonyolultabb feladatok közös begyakorlására. Ráadásul a vizsgán az együtt töltött idő is kellemes emlékként segít majd „előhívni” a tanultakat. 
  20. Motiváció! Természetesen mindenki egy adott cél elérése érdekében tanul, ami akár önmagában is elegendő motiváció lehet, de szakaszonként érdemes megjutalmaznod magad valami aprósággal, hogy érdemes legyen egyről a kettőre jutni.

A hatékony tanulási technikák után néhány tipp, hogy a vizsgadrukk mellett is bizonyítani tudd tudásod:

  1. Olvasd el figyelmesen a kérdést és értelmezd! Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a kapkodás miatt félreérted a kérdést és ugyan sok okos gondolatot leírsz, de valójában nem a kérdésre válaszolsz.
  2. Azzal kezdd, amit biztosan tudsz! Ne pazarolj el sok időt már az elején a gondolkodással! Olvasd végig az összes feladatot és kezdd azokkal, amikre tudod a választ. Így a biztos pontok már megvannak és a maradék időt hatékonyabban tudod a gondolkodásra szánni.
  3. A sorrend meghatározásánál vedd figyelembe a pontozást is! Ne fecsérelj túl sok időt az 1 pontos feladatokra, mérlegelj!
  4. Szóbeli vizsgán is fontos, hogy a kérdésre válaszolj! Ne kezdj el olyasmiről beszélni, amiről nem feltétlenül kell. Használd a szakkifejezéseket!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM