Top 3 kérdés a könyvelői engedély-visszavonásokkal kapcsolatban

Tegnap reggel többen arra a rémisztő hírre lehettünk figyelmesek, hogy az NGM több ezer regisztrált mérlegképes könyvelő engedélyét vonta vissza… Tisztáztuk a részleteket.

Top 1. kérdés: A 2014-es évet ellenőrizte az NGM ilyen gyorsan?

Nem, a 2013-as év ellenőrzése zárult le a Nemzetgazdasági Minisztériumban az elmúlt hetekben. Ennek eredményeként az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 szakember engedélyét vonta vissza az NGM az elmúlt hónapokban.

Top 2. kérdés: A 2014-es továbbképzési évet mikor ellenőrzi az NGM?

A 2014. évi továbbképzések ellenőrzése várhatóan 2015 júniusában veszi kezdetét. Az első (2013-as) „kreditpontos” év tapasztalataiból okulva bízunk benne, hogy a kreditpontos továbbképzési rendszernek való megfelelés sokkal pozitívabb eredményeket mutat majd.

Top 3. kérdés: Akit törölnek, az nem írhatja alá a mérleget?

A)    Ha 2014. évre vonatkozó kötelezettség mulasztás alapján fogják törölni

Mivel a nyilvántartásból való törlés a törlési határozat kézhez vételével válik jogerőssé, a 2014. évi ellenőrzés valószínűleg nem befolyásolja a mérlegbeadást, hiszen várhatóan júniustól kezdődhetnek az értesítések.

B)    Ha 2013. évre vonatkozó kötelezettség mulasztás alapján törölték

A törlést követően a regisztrált mérlegképes könyvelő korábbi regisztrációs száma megszűnt. Ezt követően a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásával kezdeményezhető az újbóli regisztráció. Kérelem kizárólag a törlési határozat kézhezvételét követően adható be, hiszen egészen addig él a korábbi regisztráció. A kérelemhez többek között az alábbi dokumentumot kell csatolni:

 • a továbbképzési kötelezettség teljesítését (a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapból származó) igazoló dokumentumok másolata.

Tekintettel arra, hogy az újbóli regisztráció ügyintézési határideje várhatóan 60 nap, ezért amennyiben a regisztrációból törölt könyvelő résen van és időben részt vesz a kreditpontos továbbképzésen, ténylegesen csak 2-3 hónapra szűnik meg a regisztrációja.

Kérdései merültek fel? Forduljon bizalommal a PENTA UNIÓ Zrt. munkatársaihoz.

Hozzászólások

 1. Hozzászóló
  gitamargit

  Töröltek adatváltozás miatt. A kreditpontokat minden évben teljesítettem. Leánykori név, anyja neve, és regisztrációs szám alatt lehetett azonosítani. Mi a teendőm?

 2. Hozzászóló
  PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Margit! Ebben az esetben Önnek újra kell regisztrálnia, vagyis ebben az évben is el kell végeznie a továbbképzést, majd az előregisztrációs igazolásával együtt kérelmezni a regisztrációját az NGM-nél. Mi a PENTA UNIÓ-nál tájékoztatni szoktuk a résztvevőket az adatváltozás kötelező bejelentéséről ezért szeretném megkérdezni, hogy melyik képzőnél szerezte meg a tavalyi évben a kreditpontjait? Üdvözlettel: PENTA UNIÓ Zrt.

 3. Hozzászóló
  PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Margit!
  Ebben az esetben Önnek újra kell regisztrálnia, vagyis ebben az évben is el kell végeznie a továbbképzést, majd az előregisztrációs igazolásával együtt kérelmezni a regisztrációját az NGM-nél.
  Mi a PENTA UNIÓ-nál tájékoztatni szoktuk a résztvevőket az adatváltozás kötelező bejelentéséről ezért szeretném megkérdezni, hogy melyik képzőnél szerezte meg a tavalyi évben a kreditpontjait?

  Üdvözlettel:
  PENTA UnIÓ Zrt.

 4. Hozzászóló
  Edit

  Tájékoztatást kaptam arról, hogy amennyiben nem nyújtom be a 2015-ös évi továbbképzésről az igazolásomat törölni fognak. Azonban nem vettem részt továbbképzésen. A törlésről még nem kaptam határozatot. Ha az idén (2016) még részt veszek akkor is törölnek a tavalyi elmaradás miatt?

 5. Hozzászóló
  Tina

  Korábbi évek során rendszeresen Önöknél szereztem meg a kreditjeimet. Az évek és privát problémák úgy hozták, hogy négy évre elkerültem a szakmából, így két év után nem vettem részt a továbbképzésben sem. A törlés megtörtént tavaly. Most viszont visszatértem, szükségem lenne a regisztrációra ismét. Mi a teendőm a továbbképzés elvégzésén kívül?
  Tudnak ebben segíteni?
  Köszönöm előre is!

 6. Hozzászóló
  Bodmarian

  2016. évben elmulasztottam a kötelező továbbképzést. 2017. évben már elvégeztem. Mikorra várható a 2016-os év alapján a törlésem a nyilvántartásból, hogy minél előbb újra kérhessem a regisztrációt?Ha újra megkapom, melyik éves beszámolót nem írhatom alá, csak a 2016. évit?
  Előre is köszönöm

 7. Hozzászóló
  PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Tina!

  A továbbképzés elvégzéséről egy előregisztrációs igazolást kellett kapnia, melyet a bizonyítványaival és a nyilvántartásba vételi kérelmével együtt kell elküldenie a Minisztérium részére.
  Bővebb információt itt talál: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/tajekoztatok

  Üdvözlettel:
  PENTA UNIÓ Zrt.

 8. Hozzászóló
  PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Bodmarian!

  Az NGM júniusban szokta megkezdeni az előző év ellenőrzését, ezért mostanában várható a törlő határozat megérkezése. Mérleget aláírni csak a határozatban szereplő dátumtól kezdődően nem lehet, vagyis a törlés nem visszamenőleges, nem az előző évre vonatkozik, csak az adott dátumtól érvényes.
  A legbiztosabb az, ha aláírás előtt megnézi a nyilvántartásban, hogy szerepel-e még a neve. A névjegyzéket itt találja: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-vegzok

  Üdvözlettel:
  PENTA UNIÓ Zrt.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább