Üvegplafonba ütköznek a könyvelői karrierre vágyó nők

A jellemzően munka/gyes mellett továbbtanulni vágyó, érettségizett nők között sokak célja amérlegképes könyvelő bizonyítvány. Nem is csoda, hiszen a könyvelők közel 60 ezres táborába mindig kell az utánpótlás, tehát biztos munka, még ha nem is kecsegtet álomfizetéssel. Egy új jogszabály azonban jövőre derékba töri ezeket a karriercélokat.

Az érettségivel rendelkezők számára a mérlegképes könyvelő képzés kötelező „előszobája” a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam. Ez az alapozó képzés jelenleg 200 körüli tanórában zajlik a legtöbb felnőttképző intézményben, és a mindennapi munka vagy gyermeknevelés mellett, heti 8 tanórás elfoglaltsággal, megközelítőleg egy év alatt teljesíthető.

Az Országos Képzési Jegyzék módosításával azonban ez a helyzet alapvetően átalakulni látszik. A képzés változásával kapcsolatban Dr. Herich Györgyné, a PENTA UNIÓ Zrt. oktatási igazgatója tájékoztatott: „Apénzügyi-számviteli ügyintéző képzés minimális óraszáma 2013. januártól közel 1000 tanóra lesz, ami a jelenleg jól működő tanfolyami óraszám ötszöröse. Ez nemcsak hogy négy-öt évig tartó képzést jelent a munka vagy a gyes mellett tanulni vágyó nőknek, hanem ötször annyi költséget is. A pénzügy-számvitel, különösen a könyvelés egy tipikusan női szakma és praktikusan akár otthonról is végezhető, rugalmas munkaidőben. Munka és család mellett karriert építeni egyébként is nagyon nehéz, de így szinte lehetetlen lesz jövőre, legalábbis ezen a területen.”

A januártól hatályba lépő új OKJ komoly akadályt gördít a könyvelő pályát megcélzó, érettségivel rendelkező nők elé. A szabályozás hatályba lépéséig azonban, idén még a régi feltételekkel lehet jelentkezni a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamra, amit érdemes kihasználni a könyvelői pályát fontolgatóknak.

A PENTA UNIÓ Zrt. a még hátralévő időszakra és a kisgyermekes anyukáknak különleges kedvezményeket biztosít. A képzéssel kapcsolatban a következő oldalakon tájékozódhat: pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyammérlegképes könyvelő tanfolyam.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM