A könyvelői kreditpontgyűjtés általános szabályai

Kivonat a 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet alapján

A továbbképzésre kötelezettnek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 16 kreditpontot kell megszereznie. Az adott továbbképzési évben a 16 kreditponton felül megszerzett többlet-kreditpontok nem vehetők figyelembe a következő évek továbbképzési kötelezettsége teljesítése szempontjából.

A 16 kreditpontból legalább 8 kreditpontot számvitel témakörben minősített szakmai továbbképzésen kell teljesíteni.

A továbbképzésre kötelezettnek a 16 kreditpont értékből minden szakterületen, amelyen regisztrációval rendelkezik, legalább 4 kreditpontot a szakterületeire minősített speciális továbbképzéseken kell megszereznie.

Kreditpontok minősített szakmai továbbképzések keretében teljesíthetőek. A továbbképzési programok megvalósulhatnak kontakt vagy elektronikus képzési formában.

Kontakt formában megvalósuló továbbképzésről kizárólag akkor adható ki kreditpontos igazolás, amennyiben a résztvevő a továbbképzés teljes időtartama alatt a képzés helyszínén személyesen jelen van és ezt a továbbképzés szervezője által kötelezően vezetendő jelenléti íveken aláírásával tanúsítja.

Elektronikus (online vagy e-learning) formában megvalósuló továbbképzés esetén a továbbképzésre kötelezett "jelenlétét" az elektronikus képzési rendszer naplófájlja  alapján kell rögzíteni és ellenőrizhetővé tenni.

Továbbképzési évenként legfeljebb 2 kreditpont számítható be a továbbképzés teljesítésébe, ha a továbbképzésre kötelezett a továbbképzési év során szakmai szervezet tagjaként (a továbbképzési évben 3 hónapot meghaladóan, és a továbbképzési év utolsó napján tagja a szakmai szervezetnek) jogosult a szakmai szervezet által szervezett szakmai konzultációkon, képzéseken, szakmai rendezvényeken részt venni.

Amennyiben a továbbképzésre kötelezett az adott továbbképzési évben valamely kreditpontra minősített – papír alapú vagy elektronikus – kiadvány megvásárlását igazolja, akkor továbbképzési évenként a kiadvány kreditpont-értéke, de legfeljebb 2 kreditpont beszámítható a továbbképzés teljesítésébe. A kiadvány megvásárlását a továbbképzésre kötelezett az egységes Kormányzati Portálon erre rendszeresített internetes felületen keresztül igazolhatja, a nevének, a regisztrációs számának, valamint a kiadvány vásárlásakor kapott számla másolatának megküldésével. A számlán szereplő minősített kiadvány egyes példányai alapján legfeljebb 3 továbbképzésre kötelezett kérheti e kreditpont elszámolását. A kiadványért járó kreditpontok igazolásának határideje a továbbképzési évet követő január 30. (https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/kiadvanyok-regisztracioja)

A 8 kreditpontnyi számvitel témájú továbbképzésbe és szakterület szerinti 4 kreditnyi speciális továbbképzésbe nem számít be a szakmai szervezeti tagságért, illetve a szakkiadvány alapján megszerzett kreditpontok értéke.

A fentiek szemléletesen:

A kreditpontgyűjtéshez kérjük válasszon az alábbi lehetőségek közül:

                                                            

Hozzászólások

 1. sznikolett

  segítségre lenne szükségem
  2011-ben végeztem el a mérlegképest vállalkozás szakon.
  azóta könyvelek is , de közszférában,államháztartásban.
  Nem vagyok regisztrált könyvelő, de szeretném intézni.
  csak nem tudom , hogy..
  Mert nem értem a feltételek közül ennek a pontnak , hogy is lehetne megfelelni :

  Az Sztv. 151. § (5) b) bd) alpontja alapján 2015. január 1-jétől a nyilvántartásba vételhez igazolni szükséges, hogy a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a kérelemben megjelölt szakterületre előírt továbbképzési kötelezettségét megfelelően teljesítette.
  Ennek megfelelően a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban 16 kreditpontot szükséges összegyűjteni, mely 16 kreditből legalább 8 kreditnek számviteli témakörhöz, továbbá legalább 4 kreditnek a kérelmezett szakterülethez, vagyis a mérlegképes könyvelői oklevélben (vagy az ezzel egyenértékű oklevélben) megjelölt szakterülethez kell kapcsolódnia.
  Szóval ki tudja, hogy vállalkozói szakon végzett, de államháztartásban dolgozó könyvelő, hogy regisztráltathatja magát?
  köszönöm , niki

 2. PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Niki!

  Ahogyan az a hivatkozott kormányrendeletben is szerepel, Önnek a végzettsége alapján kell teljesítenie a regisztrációhoz szükséges továbbképzést, vagyis vállalkozási szakon kell 16 kreditpontot szereznie.
  Az, hogy Ön milyen szakterületen dolgozik a regisztráció szempontjából lényegtelen, a végzettsége alapján a vállalkozási szakterületre fogják beregisztrálni akkor is, ha államháztartási gyakorlatot igazol.
  Amennyiben eljön egy továbbképzésünkre, kérem jelezze a kollégának, hogy előregisztrációs igazolást szeretne kérni, így kiállítjuk abban a formában, ahogyan a Minisztérium is kéri.

  Üdvözlettel:
  PENTA UNIÓ Zrt.

 3. Szűcs Katalin

  Tisztelt Penta Unió Zrt!

  Most kapom meg nem sokára a mérlegképes könyvelői oklevelet. Érdeklődni szeretnék, hogy a regisztráció az automatikusan megtörténik-e, vagy ezt nekem kell intéznem? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az évente 16 kreditpont megszerzése során vizsgázni is kell, vagy a jelenlét jelenti a kredit teljesítését? Köszönöm szépen a segítséget!

 4. PENTA UNIÓ Zrt.

  Kedves Katalin!

  A regisztráció feltétele a bizonyítvány megszerzése mellett, hogy 3 év igazolt gyakorlattal rendelkezzen a szakmában, valamint egy 12 hónapnál nem régebbi 16 kreditpontról szóló igazolást is mellékelnie kell, majd ezeket Önnek kell eljuttatnia a Minisztérium felé és kérnie a regisztrációját.
  Az igazolás kiállításának feltétele a továbbképzésen való jelenlét, a tudásáról nem kell számot adnia.

  Üdvözlettel:
  PENTA UNIÓ Zrt.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

...vagy böngésszen tovább