Áfa aktualitások és kihívások - XIV. Nemzetközi Adókonferencia

Adózás Európában 2020. - Áfa aktualitások és kihívások

Az Áfa-rendszer a mai globális, digitális és mobil gazdaság kihívásaival képtelen volt lépést tartani. Ez derül ki az Európai Bizottság 2016. évi hozzáadottérték-adó akciótervéből is, amely egyrészt kimondja, hogy már nem a vállalkozások székhelye a meghatározó, hanem a fogyasztás helye - tehát a célország elve érvényesül nemcsak termékbeszerzéskor, hanem szolgáltatás igénybevételekor is -, másrészt pedig új szabályok kidolgozását teszi szükségessé a digitalizált világban. Természetesen a célország elvének érvényesülése már nemcsak a szolgáltatás igénybevételével függ össze, hanem azon túl az adóregisztráció kérdésével is. A digitalizáció az általános forgalmi adóra dokumentálisan is hat. Ennek kapcsán fontos kiemelni az elektronikus számlázást, az áfa-bevallás, az összesítő nyilatkozatot.

Az Európai Bizottság 2017.novemberétől készített irányelvi és rendeleti javaslatai mind a 2022-ben létrehozandó ún.” Single VAT Area” létrehozását célozta meg. Ennek részeként 2018-ban elfogadásra került a GRCM (Generalised Reverse Charge Mechanism), azaz az általános fordított adózás bevezetéséről szóló irányelv, az e-kiadványok kedvezményes adókulcsának alkalmazásának lehetősége és egyszerűsítések kerültek bevezetésre az e-szolgáltatásokra vonatkozóan. 2020-ban az ún.4 Quick Fixes (vevői készlet, láncértékesítés, adómentes közösségen belüli értékesítés igazolása és közösségi adószám érvényességének feltétele) módosította a 2006/112/EK Héa-irányelvet és annak végrehajtási intézkedéseiről szóló 282/2011/EU Rendeletet majd a tagállami adóhatóságok közötti áfa-csalás elleni adóügyi együttműködésről szóló uniós rendelet is kiegészítésre került. 2021-től pedig további jelentős adóügyi változások kerülnek bevezetésre, így a MOSS-rendszer továbbfejlesztéseként az OSS (One-Stop-Shop) rendszer B2C relációban, a digitális közreműködő platformok adóügyi kötelezettségei, új IOSS-rendszer bevezetése és a 22 euró érték alatti áruk import áfamentességének eltörlése.

A XIV. Nemzetközi Adókonferencia egyrészt abban kíván szakmai segítséget nyújtani a hallgatók részére, hogy neves előadók által a fent felsorolt uniós változásoknak, másrészt aktuális áfa témáknak – így különösen az utalványok, behajthatatlan követelések áfa-visszatérítése, online számlázás - Magyarországra gyakorolt hatását bemutatja és elemzi, másrészt közigazgatási (NAV, ÁSZ) és bírói oldalról bemutatja az aktuális áfaváltozások hatásait. A 2 napos konferencia keretén belül külföldi kollégák is hasznos tagállami tapasztalatokat osztanak meg az e-számlázás és online adatszolgáltatás kapcsán. Végül de nem utolsósorban okl. adószakértő kollégák és a NAV ún. online párbaj keretében fejtik ki álláspontjukat az online számlázás kapcsán. A rendezvénynek nemcsak izgalmas de nagyon hasznos részei lesznek várhatóan az  adótervezési lehetőségekről és aktuális releváns EUB ítéletekről szóló  előadások.

Nézze meg előadóinkat és jelentkezzen még ma 49.300 Ft/fő áron! » Adózás Európában – XIV. Nemzetközi Adókonferencia


Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM