Dr. Csátaljay Zsuzsanna: Általános forgalmi adó 2012. évi változásai

A 2012-es költségvetési tervekben az általános forgalmi adó bevétel tervezett mértéke 2,700 milliárd forint, 8 százalékkal több, mint 2011-ben. A 2012. január 1-én hatályba lépő Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) módosításai között ennek megfelelően megtaláljuk az általános áfa-kulcs 25 százalékról 27 százalékra történő emelését. A makrogazdasági kiigazítás mellett, jó hír, hogy a jogalkotó változtatott pár, a 2008-as törvényváltozások kapcsán az Áfa tv. szabályozásaiba bekerült, az adózókat hátrányosan érintő rendelkezéseken is.

A módosításokról Dr. Csátaljay Zsuzsanna adószakértő tartott részletes előadást a Budapesten 2011. november 22-23-án megrendezésre kerülő, már a 20. évfordulóját ünneplő Adóegyetemen. A legfontosabb változások rövid összefoglalóját olvashatja hírlevelünkben. Videónkon pedig, a 2012. január 1-én hatályba lépő áfa-kulcs változás tükrében, Dr. Csátaljay Zsuzsanna ismerteti az időszaki elszámolású ügyletek esetén alkalmazandó helyes áfa-kulcsra és az ügyletek megfelelő bevallási időszakban történő szerepeltetésére vonatkozó szabályokat.

A kormány bevételnövelő terveivel összhangban az Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 2012. január 1-től bevezeti a 27 százalékos általános áfa-kulcsot. Az emelt kulcsot akkor kell alkalmazni, amikor az adókötelezettség keletkezésének időpontja 2012-re esik. Az adókötelezettség keletkezésének időpontja legtöbb esetben a teljesítés időpontja, de az ettől eltérő kivételes esetekre a korábbi adókulcs változások kapcsán már megszokott, átmeneti szabályokat kell alkalmazni. Kivételes esetek közé tartoznak:

a tágabb értelemben vett fordított adózású ügyletek: közösségi beszerzés, külfölditől igénybe vett szolgáltatás egyes esetei, belföldi fordított adózás. Az adókötelezettség a számla kézhezvételekor, de legkésőbb a teljesítést követő hó tizenötödik napján keletkezik. Ha a számla kézhezvétele 2011-ben történik, akkor a 25 százalék, ha a számla kézhezvétele 2012-ben történik, akkor 27 százalékos áfa-kulcs az alkalmazandó.

az időszaki elszámolású ügyletek: bérleti díj, üzemeltetési díj, átalánydíjas szolgáltatás. A fizetési határidő a teljesítés időpontja. Amennyiben a fizetési határidő 2011-es évre esik, akkor az alkalmazandó áfa-kulcs 25 százalék. Abban az esetben, ha a fizetési határidő már 2012-es évben van, az alkalmazandó áfa-kulcs kiválasztásához vizsgálni kell a "fizikai időszakot" is.

az előleg: az előleg átvételekor érvényes áfa-kulcsot kell alkalmazni (2011-ben 25%, 2012-ben 27%). A különbözet áfa-kulcsa pedig 2012-es teljesítés esetén eltérhet az előleg áfa-kulcsától.

a részteljesítés: a 2011. évi részteljesítésre, annak erejéig a 25 százalékos kulcs, a jövő évre eső teljesítési részre, annak összegéig a 27 százalékos kulcs vonatkozik.

Az áfa-kulcs kedvezőtlen változása mellett, a 2012. január 1-én hatályba lépő módosítások tartalmaznak az adózókra nézve előnyös korrekciókat is. Az Európai Bizottság döntése nyomán 2012. január 1-től a személygépkocsi bérleti díj, nyíltvégű lízingdíj áfája levonható. A magánhasználatra vonatkozó rendelkezéseket továbbra is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a döntés nem visszamenőleges hatályú, így a 2008-2012 közötti időszakra eső áfára a magyar törvényi szabályozás szerint továbbra is vonatkozik a levonási tilalom.

Számlázás területén két jelentősebb kedvező változást hozott az idei módosítás. Az egyik az adó alapjának utólagos csökkenésekor szükséges számlakorrekciót szabályozza, a másik pedig az "áfa hatályán kívüli " számla kibocsátásának eseteit pontosítja.

Fordított adózású ügyletekkel kapcsolatos kedvező változás, hogy egyértelműsíti a jogszabály, milyen módon köteles az adóhatóság - egyedi kérelemre, illetve honlapon történő közzététellel - tájékoztatást nyújtani a számlakibocsátó, illetve a számlabefogadó státuszáról.

Láncügyletek esetén 2012. január 1-től már törvényileg szabályozott, hogy a közbenső szereplő "vevőkénti" fuvarozásának törvényi vélelmét újra csak a felek dönthetik meg, az adóhatóság nem.

A további változásokról, például a költségvetési szervekre vonatkozó szabályokról, tárgyi eszközökre vonatkozó arányosításról és az elektronikus számlázásról, az idén 20 éves Adóegyetem további előadásain kaphat részletes tájékoztatást.

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide: Dr. Csátaljay Zsuzsanna: Az időszaki elszámolású ügyletek kezelése a 2012. január 1-én hatályba lépő áfa-kulcs emelés tükrében.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM