Egyenes út az érettségitől az adótanácsadó bizonyítványig! Vagy mégsem?

A 2013. január elsején hatályba lépő új Országos Képzési Jegyzék alapján újragondolásra került a szakképzés rendszere. A változás eredményeképpen létrejövő ráépülések a pénzügy-számvitel területén több szintes képzési struktúrát vázolnak fel. Egy komoly akadály azonban maradt a legalsó „lépcsőfokon”.

Az érettségivel rendelkezők a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésben kezdhetik meg a szakképzésüket. A sikeres bizonyítványszerzést követően amérlegképes könyvelő, majd az új OKJ szerint az aadótanácsadó képzésben folytathatják tanulmányaikat. Amennyiben ezek a képzések munka mellett kerülnek elvégzésre, abban az esetben a résztvevő egyből alkalmazni tudja a tanultakat, ami valószínűleg a karrierjére is jó hatással lesz.

A jelenleg hatályos óraszámokat figyelembe véve a fenti pénzügyi-számviteli szakképzési struktúra „bejárása” megközelítőleg 4 évet venne igénybe. A 2013. januártól életbe lépő óraszámokkal számolva azonban a legalsó belépő szint, a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés óraszáma közel duplája lesz a felette lévőmérlegképes könyvelő és adótanácsadó képzés együttes óraszámának.

Dr. Herich Györgyné, a PENTA UNIÓ Zrt. képzési igazgatója magyarázza a kialakult helyzetet: „Nem tudom megmagyarázni, hogy az eddigiekben 200 tanórás pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés óraszáma miért emelkedik közel 1.000 órára januártól. Így csupán az első szint, több mint 4 évet vesz majd igénybe, ha valaki munka mellett szeretne tanulni. Vajon mire fog emlékezni valaki a 4 évvel azelőtti tanulmányaiból a záróvizsgán? Nem is beszélve a közel ötszörösére emelkedő tandíjról. Az új képzési struktúra hátrányos helyzetbe hozza a munka vagy gyes mellett tanulni vágyó, érettségivel rendelkezőket. Már pedig pont ők adják a pénzügyi-számviteli képzésen résztvevők zömét. Ezért aki teheti, annak érdemes még ebben az évben elkezdeni a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot, mert így még a régi feltételekkel, az alacsonyabb óraszámmal tanulhat.”

A változó OKJ perspektívát jelenthetne az érettségivel rendelkezők számára a pénzügy-számvitel szakma területén. Az új szabályozás azonban már az első szinten megakadályozza a szakképzetlen, érettségivel rendelkező, dolgozó felnőttek számára a struktúrába történő belépést. A képzésekkel és a tanfolyamokkal kapcsolatban az alábbi oldalakon tájékozódhat:

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM