Épületeink kalandos története – 25 évesek vagyunk!

Minden tanuló nosztalgiával gondol – főként vissza :) – arra az épületre, amelyben hosszú éveket töltött el, amelyben tanult, vizsgázott, és ahol akár életre szóló barátságok is köttettek.  Az iskolaépületek a tanulmányok befejezése azután is összetartják a régi csoportot, hiszen elég csak elmenni mellettük és azonnal előtörnek az emlékek, a barátok és az életérzés, ami abban az időszakban betöltötte a mindennapjaikat. Az iskolaépületek tehát hasonló erővel bírnak, mint az a ház vagy lakás, ahol a gyermekkorunkat töltöttük.

A PENTA UNIÓ épületei nem hagyományos iskolaépületek. Nem iskolának épültek, és eredeti funkciójuk sem volt kapcsolatban – még „köszönőviszonyban” sem – az oktatási tevékenységgel. Sőt! De csak sorjában :)

KAPOSVÁR

A kaposvári épület 1967-ben épült a szocializmus kellős közepén. Tervezője a Kossuth díjas Kampish Miklós, aki azóta is a monolit vasbeton (mint a mai modern üveg-irodaházak) szerkezetű épületben dolgozik, és tantermeink kialakításában fontos szerepet töltött be. Az épületben a földszinten és a második emeleten helyezkednek el tantermeink, amelyek kiváló adottságúak, és a nyáron „csupazöld” Rákóczi térre néznek.

PÉCS

A pécsi épület sokkal régebbi; hiszen a múlt század elején épült. A legelső funkcióját legendák övezik, az épület 1993. évi rekonstrukciója során, a padláson talált tárgyakból, illetve az építkezés során oda látogató idősebb emberek elmondásaiból kiderült, hogy a második világháború előtt a város egyik legkiválóbb szórakozóhelyének adott otthont. A jelenlegi parkoló helyén volt a „lovak számára fenntartott parkolóhely”, őket a ház falához pányvázták ki. A magasföldszint nyugati szárnyában kialakított nagyteremben, és a keleti szárnyában lévő kisebb teremben még ma is látszanak a színpadot a nézőtérről elválasztó pillérek.  Az alagsorban volt a konyha, az első emeleten pedig a szobák – ahogyan az ebben az időszakban szokás volt. Az épület az észak-déli tengelyére szimmetrikus. A ház történetének érdekes alakulása, hogy az alagsori részben jelenleg is egy szórakozóhely üzemel. Az épület alagsora alatt – ahogyan az Pécs történelmi belvárosának nagy része alatt – a török időben épült pincerendszer helyezkedik el.

BUDAPEST

A budapesti épületünket – ahogyan az Arany János utcai homlokzaton elhelyezett emléktáblán is látható – a neves építész, Wellish Andor tervezte. 1923-ban kezdődött meg az építkezés és két év alatt elkészült az épület az akkor még Két Sas elnevezésű utca 25. szám alatt. Eredetileg csak háromemeletes volt az ingatlan. A II. világháborúban bombatalálatot kapott az épület, és a megerősítés után építették rá a negyedik és az ötödik emeletet, majd a hetvenes években a hatodikat. Az épületen kívülről jól látszanak a ráépítések különböző stílusjegyei.

Az épület több száz éves alapokon nyugszik. Legutolsó, 1929-es ráépítésekor a Salgótarjáni Kőszénbánya budapesti bérházának épült, az első szint Arany János utcai termeiben még ma is látszik a vezérigazgatói iroda eredeti falburkolata illetve a szomszédos kormányzati épületbe átvezető lépcsősor. Jelenleg a két épület között nincs átjárás, de a szomszédos patinás - korábbi funkciójában Bányászati Hivatal - épületével hosszú évtizedekig szimbiózisban élt iskolánk épülete. 

A II. világháború után a munkásőrség épülete lett az abban az időszakban Guszev tábornokról elnevezett utca 25. számú épülete, és jelentős átalakításokat hajtottak rajta végre. A mindennapi tevékenységük részeként rendszeresen lőgyakorlatoztak az épületben, amelynek nyomai a belső udvar műkő lábazatán mind a mai napig látszanak.

A második emeleti gondnoklakás lakója hosszú történeteket tudott mesélni arról, hogy az épület titkos pincejáraton keresztül kapcsolódott a Parlamenthez és a szomszéd épületekhez.  A pincei rész mind a mai napig hivatalos óvóhely, továbbá szintén a pincében található egy 80 négyzetméteres alapterületű, 30 cm vastag monolit vasbeton „polcokkal” felszerelt fegyverraktár. Fegyver persze ma már nem található az épületben, mert a tudás lett a hatalom :)  … oktatási intézményként azért egy-két „puskát” biztosan találnánk még ma is az épületben, vagy nem? :)

 

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM