Képzési helyszíneink - Pécs, Kaposvár, Budapest

A Penta Unió képzési helyszínei nem hagyományos "iskolaépületek". Nem iskolának épültek, és eredeti funkciójuk sem volt kapcsolatban – még „köszönőviszonyban” sem – az oktatási tevékenységgel. Sőt! De nézzük sorjában:

kaposvári képzési helyszín 1967-ben épült a szocializmus kellős közepén. Tervezője a Kossuth díjas Kampis Miklós, aki azóta is a monolit vasbeton (mint a mai modern üveg-irodaházak) szerkezetű épületben dolgozik, és képzési helyszínünk termeinek kialakításában fontos szerepet töltött be. Az épületben a földszinten és a második emeleten helyezkednek el termeink, amelyek kiváló adottságúak, és a nyáron „csupazöld” Rákóczi térre néznek.

pécsi képzési helyszínünk sokkal régebbi; hiszen a múlt század elején épült. A legelső funkcióját legendák övezik, az épület 1993. évi rekonstrukciója során, a padláson talált tárgyakból, illetve az építkezés során oda látogató idősebb emberek elmondásaiból kiderült, hogy a második világháború előtt a város egyik legkiválóbb szórakozóhelyének adott otthont. A jelenlegi parkoló helyén volt a „lovak számára fenntartott parkolóhely”, azonban őket a ház falához pányvázták ki. A magasföldszint nyugati szárnyában kialakított nagyteremben, és a keleti szárnyában lévő kisebb teremben még ma is látszanak a színpadot a nézőtértől elválasztó-pillérek. Az alagsorban volt a konyha, az első emeleten pedig a szobák – ahogyan az ebben az időszakban szokás volt. Az épület az észak-déli tengelyére szimmetrikus. A ház történetének érdekes alakulása, hogy az alagsori részben jelenleg is egy szórakozóhely üzemel. Érdekesség még, hogy az épület alagsora alatt – ahogyan az Pécs történelmi belvárosának nagy része alatt – a török időben épült pincerendszer húzódik.

budapesti képzési helyszínünk – ahogyan az Arany János utcai homlokzaton elhelyezett emléktáblán is látható – a neves építész, Wellisch Andor tervezte. 1923-ban kezdődött meg az építkezés és két év alatt elkészült az épület az akkor még Két Sas elnevezésű utca 25. száma alatt. Eredetileg csak háromemeletes volt az ingatlan. A II. világháborúban bombatalálatot kapott a ház, és a megerősítés után építették rá a negyedik és az ötödik emeletet, majd a hetvenes években a hatodik emeletet. Az épületen kívülről jól látszanak a ráépítések különböző stílusjegyei. A II. világháború nyomai közül ma már csak egy látszik rajta: a Sas utcai oldalon az egyik vastag kovácsoltvas ablakrács alsó részét egy golyószóróból származó lövedék görbítette meg.

Győri Vagon és Gépgyár budapesti bérházának épült, az első szint Arany János utcai termeiben még ma is látszik a vezérigazgatói iroda eredeti falburkolata, illetve a másik épületbe átvezető lépcsősor. Jelenleg a két ház között nincs átjárás, de a szomszédos patinás Bányászati Hivatallal hosszú évtizedekig szimbiózisban élt képzési helyszínünk épülete.

A II. világháború után a munkásőrségé lett az abban az időszakban Guszev tábornokról elnevezett utca 25. számú épülete és jelentős átalakításokat hajtottak végre rajta. A mindennapi tevékenységük részeként rendszeresen lőgyakorlatoztak az épületben, amelynek nyomai a belső udvar műkő lábazatán mind a mai napig látszanak.

A második emeleti gondnoklakás még ma is élő lakója, Nádasy néni hosszú történeteket tud mesélni arról, hogy az épület titkos pincejáraton keresztül kapcsolódott a Parlamenthez és a szomszéd épületekhez. A pincei rész mind a mai napig hivatalos óvóhely, továbbá szintén a pincében található egy 80 négyzetméteres alapterületű, 30 cm vastag monolit vasbeton „polcokkal” felszerelt fegyverraktár. Fegyver persze ma már nem található az épületben, hiszen a tudás lett a hatalom.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM