Lucz Zoltánné: Személyi jövedelemadó 2012

A 2011 év végi parlamenti üléseken a legtöbbet vitatott törvénymódosítások talán a Személyi jövedelemadó törvényhez és az Eva törvényhez kapcsolódtak. A zárószavazás délutánján is érkeztek még törvénymódosító javaslatok. Az elfogadott módosításokat - melyek november 29-én a Magyar Közlöny 140. számában jelentek meg - Lucz Zoltánné adószakértő ismertette, a pécsi Adóegyetemen. Összefoglalónkban a legfontosabb változásokat olvashatják.

2012. január 1-től, a Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (Szja), az összevont adózás alá tartozó és a külön adózó jövedelmek vonatkozásában marad az egykulcsos 16 százalékos adó. Az adójóváírás intézménye viszont az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI törvény rendelkezései alapján (2011. évi CLVI tv.) megszűnik.

Az összevont adózás alá tartozó 2 millió 424 ezer forint feletti éves jövedelmek esetében továbbra is alkalmazni kell a 27 százalékos adóalap-kiegészítést. A magánszemély, az adóelőleget megállapító munkáltatótól, kifizetőtől írásbeli nyilatkozatban köteles kérni az adóalap-kiegészítést akkor, ha a várható éves összevonás alá eső jövedelme meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot. A nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása esetén a magánszemély 12 százalékos különbözeti bírsággal sújtható.

Az adóelőleg levonására vonatkozó, 2012. január 1-től érvényes szabályokat videónkon Lucz Zoltánné adószakértő ismerteti.

A társadalombiztosítási járulék eltörlésével egyidejűleg bevezetésre kerül a kifizetőt terhelő 27 százalékos szociális hozzájárulási adó. A kifizető adókedvezményt vehet igénybe a szociális hozzájárulási adó fizetésekor, hogyha valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállaló vonatkozásában megvalósítja a kormány által elvárt béremelést. Az adókedvezmény mértéke 2012-ben az alap 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint. Amennyiben a bruttó bér magasabb, mint 75 ezer forint, akkor a 16 125 forintot csökkenteni kell a 75 ezer forinton felüli bruttó bér 14 százalékának megfelelő összeggel. A kedvezmény 190 ezer forintos bruttó bérnél elfogy.

Az egyes meghatározott juttatások körében változás, hogy ismét bekerül a külön meg nem határozott juttatás fogalma, amelyet a munkáltató mindenki számára ugyanazon értékben vagy mindenki számára megismerhető szabályzat alapján meghatározott személyi körnek juttathat. Változás továbbá, hogy a reprezentáció és üzleti ajándék egyes meghatározott juttatásként adókötelessé válik. Adómentes rész megállapítására nincs lehetőség. Nem változott, hogy a kifizetőt az egyes meghatározott juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli.

A béren kívüli juttatások közterhe viszont változik. A kifizetőt a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja és 10 százalék eho terheli. Kikerül ebből a körből az üdülési csekk és az internet szolgáltatáshoz nyújtott munkáltatói támogatás. Új elemek jelennek meg viszont az étkezéssel kapcsolatos béren kívüli juttatások körében: munkahelyi étkeztetés keretében havi 12 500 forintot, emellett fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet utalvány formájában havi 5 000 forint lehet figyelembe venni.

A SZÉP Kártya keretében adható juttatások is változnak. 2012-től, évente szálláshely-szolgáltatás igénybevételére 225 ezer forint, vendéglátás-szolgáltatás igénybevételére (meleg étkeztetésre használható) 150 ezer forint, a turizmushoz kapcsolódó egyéb szabadidő eltöltésére 75 ezer forint vehető igénybe béren kívüli juttatásként.

Végtörlesztésekhez kapcsolódóan, 2011. október 1-től, bizonyos feltételekkel, adómentesen nyújtható kamatmentes munkáltatói kölcsön és vissza nem térítendő munkáltatói támogatás. Fontos, hogy mindkét eset csak egymással munkaviszonyban lévő felekre alkalmazható! Az adómentesen nyújtható vissza nem térítendő támogatás 2012. február 28-ig adható.

2012. január 1-től újra igazolás nélkül elszámolható a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, legfeljebb a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 168/1995. Korm. rendelet (168/1995. Korm. rendelet) szerint naponta elszámolható összeg (15 euró).

A konferencián készült videó-részletek megtekintéséhez kattintson ide: Lucz Zoltánné: Adóelőleg levonására vonatkozó szabályok 2012

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM