A munkáltatói költségtérítések adózási kérdései - ÉLŐ Online konferencia

Mindig izgalmas kérdés volt, most is az, és még sokáig az lesz, hogy a munkáltatók mikor, milyen jogcímen és milyen összegű költségtérítésekre kötelezettek. A Munka Törvénykönyve egyértelműen szabályoz. A szabályozás értelmében a munkáltatónak meg kell térítenie minden költséget, ami a munkavégzéssel kapcsolatban felmerül. Igen ám, de ez a költség igen sokféle formát ölthet.

Költséget generál például az utazás, a ruházkodás, a drágább étkezési lehetőség, az egészség védelme, az éleslátás biztosítása, a fizetési számla nyitása és vezetése stb. Ugyancsak költséget generál az otthoni munkavégzés is. a munkáltatók örülnek, hogy nem kell fűteni, világítani, utazási költséget téríteni, azonban kevesen gondolnak arra, hogy az önkéntes vagy a kötelezően elrendelt otthoni munkavégzés költségeket generál és ezeket neki meg kell térítenie. Nem is szólva a munkavégzés kapcsán nyújtandó védőeszközök, szűrések, fertőtlenítőszerek, influenza elleni védőoltások stb. miatt generálódó felmerülő költségekről. Ugyancsak sajátos jelenség, hogy a munkáltatók saját gépjármű használatra kötelezik a munkavállalókat, azonban az ezzel járó költségeket nem igazán veszik észre és nem is térítik (gépjármű lízingköltségek, bankköltségek hiteldíja stb.)

Nem csupán a költségtérítés kérdésköre izgalmas, hanem az is, hogy milyen elszámolás, milyen bizonylat alapján történik a költségtérítés. Sok esetben bizonylat nincs is, mert valamely jogszabályra hivatkozva csak fizetnek és könyvelnek. Miről is?

Végül érdekes végig gondolni, hogy a költségtérítéseknek van-e adóvonzatuk. Bizony lehet. A legérintettebb adónemek: cégautóadó, személyi jövedelemadó, Tbj. szocho, áfa, de olykor a társasági adóra és a kisvállalati adóra is gondolni kell.

A 2021. május 6-án tartandó, A munkáltatói juttatások és költségtérítések adórendszerbeli kezelése című és ÉLŐ Online közvetítésű konferenciánkon ezt a kérdéskört is szeretnénk körbejárni segítséget nyújtva a helyes elszámolásokhoz. A konferencia előadója Sándorné Új Éva okleveles adószakértő, pénzügyi revizor.

Jelentkezzen a kreditpontos konferenciára most még kedvezményesen >> Jelentkezés

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM