Tóth Mihály: Példák a támogatásban részesült online pénztárgép beszerzések számviteli elszámolására

A 37/2013. (IX. 13.) NGM rendelet módosította és kiegészítette a 16/2013. (VI. 3.) NGM rendeletet, melynek értelmében a pénztárgépet értékesítő a pénztárgép támogatással nem csökkentett eladási áráról állítja ki a számlát. A számla alapján fizetendő eladási árból a támogatásnak megfelelő összeg beszámítással kerül rendezésre, az eladási árból fennmaradó összeget az üzemeltető fizeti meg.

A támogatásban részesült pénztárgépek cseréjének számviteli elszámolását ismerteti Önökkel - példákon keresztül - Tóth Mihály, bejegyzett könyvvizsgáló a mérlegképes könyvelők továbbképzésén "Számviteli változások 2014" címen tartott Pentás előadása alapján.

Ne maradjon le Ön se az év számviteli eseményéről! Találkozzunk 2014. szeptember 25-én a Számviteli ÁSZ-ok konferencián, melynek célja, hogy egy asztal mellé ültesse a számviteli szakma nagyjait, akik saját maguk által választott aktuális témában tartanak előadást, hasznos és értékes információkkal szolgálva a résztvevőknek. Jöjjön el Ön is! Előadóink:

  • Dr. Róth József (ny. egyetemi docens): Az ellenőrzés, önellenőrzés számvitelének kérdőjelei
  • Dr. Nagy Gábor (elnök, MSZSZE): Gazdasági társaságok végelszámolása
  • Dr. Sztanó Imre (főiskolai docens): Számviteli szabályozás, számviteli politika
  • Dr. Lukács János (elnök, MKVK): A hazai és nemzetközi számvitel főbb eltérései, esettanulmány egy áttérési nyitómérleg összeállítására

A nagy érdeklődésre való tekintettel kivételesen ONLINE közvetítésben is részt vehet rendezvényünkön. A konferenciával egy időben, élő közvetítésben követheti a Számviteli ÁSZ-ok előadásait az interneten keresztül. Ne maradjon le, jelentkezzen most! » Számviteli ÁSZ-ok ONLINE közvetítésben!

Kérdése van? Küldje el előzetesen a konferencia@penta.hu e-mail címre és vitassák meg a konferencián a konzultáció keretében!

Jelentkezés, további információk » SZÁMVITELI ÁSZOK

Elszámolás az eladónál

A pénztárgépet értékesítő személynek a számlán az előleg összegét, illetve a pénztárgép támogatással együtt értendő teljes eladási árát kell feltüntetnie (a támogatás, illetve az előleg a fizetendő összeget csökkenti).

Könyvelés:

  • a támogatással nem csökkentett, áfát nem tartalmazó teljes összeg nettó árbevételként (az eladó az áfát is ennek megfelelően, az általános szabályok szerint számolja el), illetve
  • a támogatás állammal szembeni követelésként és vevővel szembeni kötelezettségként kerül lekönyvelésre, mely beszámításra kerül a vevőkövetelésbe.

Elszámolás a vevőnél

A pénztárgép számla szerinti, támogatással nem csökkentett - levonható előzetesen felszámított áfát nem tartalmazó - vételárral lesz beruházás a vevőnél (pénztárgép üzemeltetőnél), aki az áfát előzetes levonható áfaként szerepelteti.

A támogatás állammal szembeni követelésként és rendkívüli bevételként kerül be a könyvekbe, illetve - mint fejlesztési célú támogatást - szükséges elhatárolni.

A vevő az állammal szembeni követelését névértéken engedményezi az eladóra.

Az engedményezés a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számviteli tv.) szerint egyéb bevételnek és egyéb ráfordításnak minősül, az ebből eredő követelés beszámítható a szállítói tartozásba (a beszámítás az előlegre is vonatkozik).

Egyéni vállalkozók

Amennyiben a pénztárgépet egyéni vállalkozó szerzi be, a támogatás összegét a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak kell tekinteni, a támogatással összefüggésben a bevételt és a költséget a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 19. §-ának rendelkezései szerint kell megállapítani.

Áfa levonás

A pénztárgépet kizárólag adólevonásra jogosító tevékenységhez használó üzemeltető az áfa összegét levonásba helyezheti, függetlenül attól, hogy az eladási ár megtérítésére támogatási összeg beszámításával került sor. Az ilyen üzemeltető az online pénztárgép bekerülési értékeként a nettó eladási árat veszi figyelembe, az 50.000 Ft támogatást pedig fejlesztési célra kapott támogatásként számolja el.

Az alanyi adómentes üzemeltető az áfa összegét nem helyezheti levonásba, az online pénztárgép bekerülési értékeként a bruttó eladási árat veheti figyelembe.

Példa

Nettó 100e Ft-ba kerül a pénztárgép, 30e Ft előleg került már megfizetésre, a támogatás összege 50e Ft.

Az eladónál a támogatással nem csökkentett teljes összeg árbevételnek minősül, a támogatás összege beszámít a vevőkövetelésbe, a fennmaradó összeg pénzügyileg rendezésre kerül (1. ábra).

  • számlázás
    • 1 db pénztárgép 100 eFt + 27% áfa
    • eladóra engedményezett követelés beszámítása - 50 eFt
    • fizetendő 77 eFt
  • könyvelés
    • értékesítés: T31-K91 100 eFt, T31-K467 27 eFt
    • engedményezés: T36-K47 50 eFt
    • beszámítás: T47-K31 50 eFt
    • pü-i rendezés: T38-K31 77 eFt

1. ábra Példa eladó számlázására, könyvelésére

A vevőnél a pénztárgép beszerzését beruházásként kell elszámolni teljes értékében, bruttó összegben kell mutatni az eszköz értéket és a támogatást is (2. ábra).

  • könyvelés
    • beszerzés: T16-K45 100 eFt, T466-K45 27 eFt
    • támogatás: T36-K98 50 eFt
    • időbeli elhatárolás: T98-K48 50 eFt
    • engedményezés: T86-K36 50 eFt, T36-K96 50 eFt
    • beszámítás: T45-K36 50 eFt
    • pü-i rendezés: T45-K38 77 eFt

2. ábra Példa vevő könyvelésére

A felvett támogatás engedményezésre kerül az eladóra, a követelés kivezetését követően egyéb bevételként előírandó, illetve a szállítói tartozásba beszámítandó. A pénzügyi rendezésre a maradék összegben kerül sor, az előleg összege csökkenti a szállítói tartozást.

Visszavont engedélyű pénztárgép megrendelői

Az önhibán kívül történt, visszavont engedélyezési eljárásokkal érintett eseteknél a megrendelők a kifizetett előleget engedményezik térítés nélkül az államnak azért cserébe, hogy az állam az előleget az új megrendelőnek teljesítettként átutalja, így már nem kell újra előleget nyújtani a pénztárgépbeszerzéshez, és az 50e Ft támogatás is megilleti.

Továbbra is alapszabály, hogy az eladó teljes áron kell, hogy számlázzon. A támogatás összege a példában ezért nagyobb, nem 50e, hanem 80e forint. A könyvelés innentől kezdve megegyezik, csak a támogatás két részből áll (3. ábra).

  • 100 eFt-os pénztárgép, 30 eFt korábbi előleg
  • könyvelés
    • előleg kivezetése: T88-K35 30 eFt
    • beszerzés: T16-K45 100 eFt, T466-K45 27 eFt
    • támogatás: T36-K98 50+30=80 eFt
    • időbeli elhatárolás: T98-K48 80 eFt
    • engedményezés: T86-K36 80 eFt, T36-K96 80 eFt
    • beszámítás: T45-K36 80 eFt
    • pü-i rendezés: T45-K38 47 eFt

3. ábra Példa visszavont engedélyű pénztárgép megrendelőire

Különbség az első tételben van: ha 100e Ft-os pénztárgép volt egy 30e forintos korábbi előleggel, akkor az előleg rendkívüli ráfordításként kivezetésre kerül (T88), majd a beszerzés a beruházásokra könyvelendő.

Támogatás pedig a 30e Ft-tal növelt összeg lesz, azaz 80e Ft támogatást kell rendkívüli bevételként elhatárolni, engedményezni, beszámítani, illetve a maradék összeget pénzügyileg rendezni. Különbség tehát, hogy több lesz a rendkívüli ráfordítás, illetve a rendkívüli bevétel.

Számvitel témakörben megszervezésre kerülő Lukács-Nagy-Róth-Sztanó konferenciára a férőhelyek száma korlátozott! Jelentkezzen most és kérdéseit vitassa meg az előadókkal vagy szakmabeli kollégáival az előadások konzultációs részében vagy a szünetekben! » SZÁMIVITELI ÁSZOK

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM