Törvényjavaslat a mérlegképes könyvelő képzés változásairól

A héten megjelent bejegyzésükkel kapcsolatban sok kérdés érkezett, hogy pontosan hol is lehet a tervezett hatósági mérlegképes könyvelő képzéssel kapcsolatban a várható változásoknak utánanézni.

A Parlament elé beterjesztett javaslat az alábbi linken olvasható >> T/4243. 

Tekintve, hogy a javaslat több témát felölel, a mérlegképes könyvelő képzés, mint hatósági képzés szabályozása a 64. oldalon kezdődő XI. fejezet „SZÁMVITELT ÉS KÖNYVVIZSGÁLATOT ÉRINTŐ MÓDOSÍTÁSOK” 29. pontjában „A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosítása” rész alatt a 185.§-tól olvasható. Továbbá érdemes elolvasni a kapcsolódó indokolást is.

A kapcsolódó tájékoztató levelünket az alábbiakban* továbbítjuk.

A jelenlegi rendszer szerint, júliusban induló mérlegképes könyvelő képzésünk határidejét a tervezett változások okán 2023.07.04-ig meghosszabbítottuk. Ne habozz, kezd el a képzést még a változások előtt, jelentkezz most! >> Jelentkezem a mérlegképes könyvelő képzésre

****

*A Parlament előtt a jogszabályváltozás tervezete, amely szerint ismét a Pénzügyminisztérium (PM) felügyelete alá kerülne vissza szakmánk egyik legnépszerűbb képzése, a mérlegképes könyvelő képzés. A részletszabályok megjelenéséig azonban még sokan megkezdhetik a képzést, számukra szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tájékoztatással.

A jelenlegi rendszer előtt – évtizedeken át – is a PM hatáskörében működött a mérlegképes könyvelő képzés és a kapcsolódó vizsgáztatás, így a régi rendszert figyelembe véve ismertetjük a résztvevők szemszögéből a változás lehetséges legfontosabb kockázatait.

Jelenleg elegendő az érettségi a képzés megkezdéséhez: Korábban – évtizedeken át – szakmai előképzettség (pl. szakirányú felsőfokú vagy szakirányú „OKJ-s” pl. pénzügyi-számviteli ügyintéző) volt szükséges a képzés megkezdéséhez. A jelenlegi rendszerben csak érettségivel is megkezdhető a képzés, ami kérdéses, hogy a jövőben is így lesz-e.

Jelenleg 100% távoktatásban elvégezhető a képzés: A korábbi OKJ-s rendszerben 40 fős csoportlétszám korlátokkal, részben tanteremben lehetett megvalósítani a képzéseket. Amennyiben megszűnik a 100% távoktatás lehetősége, abban az esetben lehetséges, hogy csak néhány nagyvárosban, kötött időpontokban, kötelező részvétellel lehet majd elvégezni a könyvelő képzéseket. Ez nagy valószínűséggel az árak emelkedését is okozhatja így akár többszörösére is nőhetnek a jelenlegi tanfolyami díjak. Tehát a távoktatás esetleges megszűnése sokak számára aránytalanul nagy többlet terhet jelenthet (költségek, utazási idő, rugalmatlan időbeosztás).

A változások a jövő évben léphetnek életbe, így a mérlegképes könyvelő tanulmányokat tervezők számára az idén induló kurzusok még rendelkezésre állnak a jelenlegi rendszerben. Annak érdekében, hogy minél többen elkezdhessék a jelenlegi rendszerben a képzést, a júliusi csoportunk jelentkezési határidejét módosítottuk 2023.07.04-ig.

Jelentkezz most >> Jelentkezem a mérlegképes könyvelő képzésre

Ui.: A futó képzéseken résztvevők számára a változás várhatóan érvénybe léptet egy határidőt a képzés befejezésére vonatkozóan, de ezzel kapcsolatos pontos tájékoztatást csak az elfogadott részletszabályok ismeretében tudunk adni.

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    Tóth István

    Pontosítanék.
    2001-ben indult utoljára iskolarendszerű, nappali mérlegképes (tudom, mert olyat végeztem). 2003.06.30-ig lehetett befejezni, azután az iskolák elvesztették vizsgáztatási jogaikat és akinek valami hiányzott már a Perfekt és társainál fejezhette be. 2002-től már csak OKJ-s mérlegképes indult. Ez az elmúlt 21 év.
    Az évek alatt 1000x változtatták a bemeneti feltételeket. Volt felsőfokú képzés, számviteli ügyintéző, vagy csak érettségi. 2001ben aki közgazdasági SZKIből ment csak 1,5 éves képzésben vett részt, mert a maradék 0,5 év azoknak szólt, akik máshonnan jöttek. Most ezt az egészet kavarják össze miután Perfekt és társai lezüllesztették a képzést, meg ismeretlen sufni iskolák és egyetemeken felmentési díjjal meg lehetett szerezni azoknak is, akik átaludták vagy átbulizták egyetemi éveiket..

    Csak hogy pontosak legyünk az elmúlt 21 év történelmében. Ja és 2001 előtt estin is lehetett végezni.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM