Csákiné Fodor Anna: Példa utazásszervezési szolgáltatás árrés adójának számítására

Az utazásszervezésre vonatkozó árrés-adózás 2008. január 1-jétől kötelezően alkalmazandó minden olyan szolgáltatás vonatkozásában, amely utazásszervezési szolgáltatásnak minősül. Utazásszervezési tevékenység esetén az adóalap az utazásszervező árrése, amely az utas által térítendő áfa nélküli összegnek és az utazásszervező adóalany által más adóalanytól igénybevett szolgáltatás adót is tartalmazó összegének a különbözete.

Az utazásszervezési szolgáltatás kapcsán megjelenő árrés-adó meghatározásának módját mutatjuk be példán keresztül Csákiné Fodor Anna, adószakértő, 2014. május 6-i "Devizás ügyletek kezelése a számvitelben" című előadása alapján.

 

Számvitel témakörben 2014 júniusától egész évben országszerte szervez a PENTA UNIÓ Zrt. továbbképzéseket. A hagyományos, kétnapos mérlegképes továbbképzések számviteli napján többek között az alábbi kérdésekre is választ kaphat:

Számviteli változások 2014-től; Számlázási szabályok a Számviteli törvény szerint; Sajátos beszámolási kötelezettségek; Értékcsökkenés, értékhelyesbítés számvitele.

Kérdéseit megvitathatja az előadóval vagy kollégáival is a továbbképzés konzultációs részében vagy a szünetekben! Jöjjön el Ön is!

Jelentkezés és további információk » HAGYOMÁNYOS KÉTNAPOS TOVÁBBKÉPZÉS

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 206. § értelmében az utazásszervező saját nevében, de az utas javára vesz igénybe egészben vagy meghatározó részben turisztikai szolgáltatást, termékértékesítést (különösen: személyszállítást, szálláshely-szolgáltatást, ellátást és idegenvezetést). Külföldi szolgáltatás igénybevétele esetén erről devizás számla kerül kiállításra.

Az igénybevett szolgáltatás teljesítési helye az Áfa tv. 37. § (1) szerint a megrendelő székhelye, telephelye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben magyar adóalany az utazásszervező, akkor magyar áfa terheli a külföldről igénybevett szolgáltatást.

Az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja az Áfa tv. 55. § szerint a tényállásszerű teljesítés.

Amennyiben a külföldi csak a számla keltét tünteti fel a számlán (a 2006/112/EK Direktíva, valamint az Áfa tv. 169. § g) pontja alapján ez jogszerű), úgy ezen a napon érvényes árfolyamon történik az igénybevett szolgáltatás utáni adókötelezettség megállapítása.

Utazásszervező esetében a saját néven, az utas javára külföldről igénybevett szolgáltatás ellenértékének forintosítása, és annak az árrés képzésénél történő számbavétele vizsgálandó.

Példa: egy 30 fős csoport részére szerveznek Hollandiába 6 napos utat tárgyév májusban 180 eFt + áfa/fő ellenértékért. Az utazásszervező saját nevében 400 €/fő ellenértékért rendel meg személyszállítási-, étkezési- és szállásszolgáltatást az utas javára, mely szolgáltatásokat az utas felé közvetlenül a holland adóalany teljesíti.

A holland adóalany által a magyar utazásszervező felé kibocsátott számlán 2014. május 6-i kibocsátási dátum szerepel, külön teljesítési időpontot nem tüntetett fel. A számlavezető pénzintézet deviza eladási árfolyamát használó utazásszervezőnél ez esetünkben 300 Ft/€ árfolyamot jelent.

Az utazásszervező által fizetendő árrés-adó számításának módját az alábbi ábrán szereplő számítás mutatja be:

 

Az árrés kiszámításánál figyelembe kell venni a megrendelőként fizetett szolgáltatást és az arra jutó áfát is, mint csökkentő tényezőt.

Az igénybevett szolgáltatás értéke 300 Ft/€ árfolyammal számolva 120 eFt/fő.

Az igénybevett szolgáltatás adótartama 32 eFt/fő. Erre nézve az utazásszervező nem gyakorolhat áfa levonási jogot, azonban árrés adóalapot csökkentő tételként figyelembe tudja venni. Ez összesen: 152 eFt/fő.

Az adó alapja, vagyis az árrés 180 eFt - 152 eFt = 28 eFt. Az áfa 7,5 eFt/fő. Így az utazásszervező 187.500 Ft-ért hirdetheti meg az utat.

A hagyományos, kétnapos továbbképzéseken a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most és szerezze meg szükséges kreditpontjait! » HAGYOMÁNYOS KÉT NAPOS TOVÁBBKÉPZÉS

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM