Választottbíróság - Nemzetközi Adókonferencia

A 2018. évi Nemzetközi Konferencián arra vállalkozunk, hogy tabuk nélkül beszéljünk az adórendszer továbbfejlesztéséről! Következő témánk a választottbíróságok.

Az adórendszer jó működésének fontos feltétele a jól szabályozott és hatékonyan működő jogorvoslati rendszer. Ameddig a hazai jogorvoslati változások már-már megismerésre kerültek, addig kevés szó esik a nemzetközi vitarendezés új területeiről. Az adóügyekben egyes államok közötti, valamint a befektetők és a tagállamok közötti viták kerülnek bíróság elé.

A XII. Nemzetközi Adókonferencián a választottbíróságokat, mint az adózók jogérvényesítési alternatíváját vesszük górcső alá.

Az államközi jogviták a kölcsönös egyeztető eljárás, az un. Mutual Agreement Procedure (rövidítve: MAP) keretein belül történő – jellemzően kétes sikerű – rendezésénél az adózó még csak nem is résztvevő fél.  Az elhúzódó egyeztetések feloldására az OECD Modellegyezmény „vezette be” a választottbíróságot. Milyen előnyöket és hátrányokat hozott, milyen kötöttséggel és lehetőséggel jár az új bíráskodás – többek között – ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a konferencia.

Az EU Választottbírósági Egyezménye (1990), a vitarendezés mechanizmusáról szóló irányelv (2017) mellett a legjelentősebb változást, kihívásokat kétségtelenül a Multilaterális Egyezmény a rövidített nevén MLI új választottbírósági szabályozása hozhatja.

A konferencián bemutatásra kerül a választottbírósági döntések kötőereje, a döntések belső jogorvoslati eljárásokhoz való viszonya, az adózók vétója, választottbírók kijelölésének módszere hogy csak kiemelt területet említsünk meg.

Vajon mit rejthet számunkra egy nemzetközi adóbíróság víziója?

Az előbbiekben csak vázlatosan említett kérdéskörökkel a legautentikusabb személy, Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke foglalkozik a konferencián.

Ha kíváncsi a részletekre is, esetleg lennének javaslatai, hasznosítható tapasztalatai, akkor most aktív résztvevője lehet a változásoknak, vagy ha csak elsőként szeretne hozzájutni az információkhoz, felkészülni és partnereit felkészíteni a változásokra akkor jelentkezzen a 2018. június 7-8-án megrendezésre kerülő XII. Nemzetközi Adókonferenciára, melynek központi témája az Adópolitikai alternatívák. (Hogyan alakítsuk át az adórendszerünket, az egyes adónemeket?)>>Jelentkezzen most!

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM