Az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló

A 2018. évi Nemzetközi Konferencián arra vállalkozunk, hogy tabuk nélkül beszéljünk az adórendszer továbbfejlesztéséről! Következő témánk az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló.

Az Európai Unió országainak – így hazánknak is – az adózással kapcsolatos döntéseiben a nemzetközi környezetnek, elsősorban az OECD-nek és ettől nem teljesen függetlenül az európai uniós jogalkotásnak az utóbbi időben egyre erősödő szerep jutott. Ezeknek a belső jogrendszert is érintő döntések meghozatalában hazánknak csak közvetett (korlátozott) szerepe jut, miközben a végrehajtás (következmény) viszont teljes mértekben érint bennünket.

Az adódiplomácia eredményességének közvetlen költségvetési, versenyképességi hatása van!

Mindezek felértékelik a magyar adódiplomácia jelentőségét, hogy a „saját” érdekek minél jobban érvényesüljenek, illetve minél kevésbé csorbuljanak a nemzetközi adózási környezetben. Ezek a kérdések egy olyan, külgazdasági szempontból nyitott ország, mint Magyarország esetén az egyre növekvő nemzetközi adótortából való részesedés arányának alakulását jelentősen befolyásolják, évtizedekre meghatározzák.

Az Európai Unió, mint adópolitikai környezetformáló” című előadás során a hallgatóság betekintést nyerhet az Európai Unió közvetlen adózást és adóügyi információcserét érintő legfontosabb, jelenleg is formálódó kezdeményezéseibe, valamint a már elfogadott irányelvekbe és azok megvalósítási ütemtervébe is. A prezentáció során egy átfogó képben rajzolódik majd ki, hogy a tagállamok milyen keretrendszerben működnek az EU-n belül, és hogyan alakult át az EU adóelkerülés elleni lépésekkel összefüggő kezdeményező szerepe, valamint ezzel együtt a tagállamok mozgástere az elmúlt években.

Az adótanácsadást, mint szakmát leginkább a szolgáltatásokról szóló irányelv liberalizálása, valamint a kötelező adatszolgáltatás bevezetése fogja érinteni.

Digitalizáció és adótanácsadói felelősség! Bejelentés vagy feljelentés?

Az előadás keretében többek között szó lesz a Bizottság legújabb digitális adózásra vonatkozó irányelv-javaslatairól, a 2019-ben átültetendő, adótanácsadók kötelező adatszolgáltatására vonatkozó irányelvről (mandatory disclosure rules), az adóügyi információcsere már kiépített, ugyanakkor még csak most „élesedő” mechanizmusairól, a vitarendezési irányelvről, valamint más fontos „harmonizációs” témákról is.

Az előadás segítségével a résztvevők megismerhetik, hogy milyen fontos EU-s kötelezettségek kerültek elfogadásra a közelmúltban, illetve azt is, hogy milyen területeken lehet újabbakra számítani. Ezek a kötelezettségek nagymértékben meghatározzák Magyarország mozgásterét, illetve közvetlen és közvetett gyakorlati következményekkel is járnak az adótanácsadó szakma képviselő számára.

Az előbbiekben csak vázlatosan említett kérdéskörökkel Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese foglalkozik a konferencián.

Ha kíváncsi a részletekre is, esetleg lennének javaslatai, hasznosítható tapasztalatai, akkor most aktív résztvevője lehet a változásoknak, vagy ha csak elsőként szeretne hozzájutni az információkhoz, felkészülni és partnereit felkészíteni a változásokra akkor jelentkezzen a 2018. június 7-8-án megrendezésre kerülő XII. Nemzetközi Adókonferenciára, melynek központi témája az Adópolitikai alternatívák.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM