Dr. Kovácsné Ihász Anita: Quo vadis? - A családi stratégiaalkotás kérdései

A hazai felmérések szerint a családi vállalkozásoknak csupán egyharmada rendelkezik kidolgozott tervvel arra nézve, hogy ki viszi majd tovább a céget, így nem meglepő, hogy a többi cég nem képes végrehajtani a generációváltást, melynek következtében a céget eladják vagy megszüntetik, amely óriási anyagi és érzelmi veszteség a családnak, és nem utolsósorban a nemzetgazdaságnak is.

A családi vagyonkezelés stratégiaalkotásának kérdéseire hívja fel a figyelmet Dr. Kovácsné Ihász Anita (okleveles adószakértő, KRS Ügyvédi Iroda), a 2014. november 5-én - "Családban marad?! - avagy fenntarthatóság, generációváltás és vagyontervezés a családi vállalkozásokban jogi és adózási szemmel" címmel megrendezésre kerülő Pentás konferencia egyik előadója.

A családi vállalkozások sikerességének és időtállóságának megalapozása szempontjából esszenciális, hogy az érintett vállalkozások tudatos stratégiaalkotó munkát végezzenek, felmérjék a lehetséges opciókat, meghatározzák a számukra legoptimálisabb megoldást, illetve konkrét átadási tervet készítsenek, amely tartalmazza a megfelelő jogi garanciákat, ötvözve az adótervezés eszközeivel.

Ezen kihívásnak kíván megfelelni gyakorlatorientált módon a 2014. november 5-én "Családban marad?! - avagy fenntarthatóság, generációváltás és vagyontervezés a családi vállalkozásokban jogi és adózási szemmel" címmel megrendezésre kerülő Pentás konferencia, melynek célja, hogy a számviteli és adózási szakemberek megismerjék és elsajátíthassák a magyar vállalkozásokban történő ügyvezetői- és tulajdonosi pozíciók családon belüli változásának jogi- és adózási környezetét, figyelembe véve a legkorszerűbb üzleti megoldásokat, stratégiaalkotási technikákat.

Előadóink:

  • Dr. Kovácsné Ihász Anita (okleveles adószakértő, KRS Ügyvédi Iroda): Quo vadis? - Családi stratégiaalkotás
  • Dr. Kovács Attila (irodavezető ügyvéd, KRS Ügyvédi Iroda): A családi alkotmány megvalósításának lépései, esettanulmány, nemzetközi példák
  • Dr. Magyar Csaba (igazgató/okleveles adószakértő, Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.): Vagyontervezés

További kérdése van? Küldje el előzetesen a konferencia@penta.hu e-mail címre és vitassák meg a konferencián a konzultáció keretében! Jöjjön el Ön is!

Jelentkezés és további információk » CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

Magyarországon az elkövetkezendő néhány évben tanúi lehetünk az első generációváltásnak a családi vállalkozások körében. Ezzel szemben Nyugat-Európában ugyanezek a cégek átlagosan már az 5. generációváltást hajtják végre. A generációváltás hatalmas veszélyeket tud okozni a családi vállalkozások életében, ha a családtagok és az őket körülvevő tanácsadók nincsenek megfelelően felkészülve.

A hazai felmérések szerint a családi vállalkozásoknak csupán egyharmada rendelkezik kidolgozott tervvel arra nézve, hogy ki viszi majd tovább a céget, így nem meglepő, hogy a többi cég nem képes végrehajtani a generációváltást, melynek következtében a céget eladják vagy megszüntetik, amely óriási anyagi és érzelmi veszteség a családnak, és nem utolsósorban a nemzetgazdaságnak is.

A családi vállalkozások esetében a vállalkozás fennmaradása, működése kontinuitásának és prosperitásának biztosítása nem csupán üzleti-, hanem legalább ugyanolyan mértékben érzelmi kérdés is az alapítók számára, az általuk létrehozott és felépített vállalkozás jó kezekben tudása életművük gondozását is jelenti.

A családi vállalkozások két, egymást átfedő és egymásra determinánsan ható alrendszerből épülnek fel (család és üzlet), melyek más és más szervezeti struktúrával, követelmény- és igényrendszerrel rendelkeznek, ám azok összhangjának megteremtése a családi vállalkozás sikerességének és időtállóságának megalapozása szempontjából esszenciális.

A fentiek okán fontos, hogy a vonatkozó szabályok ismeretén túl az érintett vállalkozások tudatos stratégiaalkotó munkát végezzenek, tudatosan mérjék fel a lehetséges opciókat és határozzák meg a számukra legoptimálisabb megoldást, konkrét, minden scenario-ra kiterjedő átadási terv készüljön, amely tartalmazza a megfelelő jogi garanciákat ötvözve az adótervezés eszközeivel.

Habár még rengeteg a hiányosság, Magyarország az elmúlt néhány évben jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy elősegítse a generációváltást a családi vállalkozásokban, az új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) különösen nagy előrelépését jelent e tekintetben.

Létezik egyfajta keretrendszer tehát, ismerhetőek a nemzetközi megoldások, gyakorlatok, azonban a szakembereknek minden esetben személyre, családra kell szabniuk az alkalmazható szabályokat.

A rendelkezésre álló megoldási lehetőségek közül a család számára minden szempontból legoptimálisabb mix-et kell kialakítani. Ehhez elengedhetetlen a család érintett tagjainak a közreműködése, együtt- és előregondolkodása, de szükséges egy felkészült tanácsadói csapat is, aki ismeri a jogszabályok adta keretrendszert, amely az adott család mozgásterét adja, képes jogi dokumentumrendszerbe foglalni a végleges elképzeléseket, ismeri a nemzetközi gyakorlatot, megoldásokat, tudja, hogy melyek a megfelelő stratágiaalkotás elemei és scenarioi, ugyanakkor képes mediálni is ezt a sokszor érzelmileg is nehéz feladatot, döntéshozatali folyamatot.

Amennyiben Önt is érdeklik a családi stratégiaalkotás lehetséges forgatókönyvei, megvalósításának lépései (szindikátusi szerződések, részesedés átruházási szerződéstípusok, javadalmazási megállapodások, menedzserszerződések, munkaszerződés családtagokkal, stb.) a családi alkotmány mechanizmusai, nemzetközi és hazai vagyontervezési megoldások, illetve vagyonátadást érintő társasági jogi-, öröklési- és adójogi szabályok, találkozzunk a 2014. november 5-én tartandó Pentás konferenciánkon!

Családi vállalkozások témakörben megszervezésre kerülő Pentás konferencián a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! » CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM