Dr. Magyar Csaba: Léteznek a végrendeletnél rugalmasabb megoldások

Magyarországon az elkövetkezendő néhány évben tanúi lehetünk az első generációváltásnak a családi vállalkozások körében. A generációváltás hatalmas veszélyeket tud okozni a családi vállalkozások életében, ha a családtagok és az őket körülvevő tanácsadók nincsenek megfelelően felkészülve. A hazai felmérések szerint a családi vállalkozásoknak csupán egyharmada rendelkezik kidolgozott tervvel arra vonatkozóan, hogy ki viszi majd tovább a céget, így nem meglepő, hogy a többi cég nem képes végrehajtani a generációváltást, melynek következtében a céget eladják vagy megszüntetik.

Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a bizalmi vagyonkezelés, mint új jogintézmény általános szabályait, illetve egyes adókötelezettségeit, melyet Magyarországon a 2014. március 15-től hatályos új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) XLIII. fejezete a megbízási típusú szerződések körében iktatott be, megteremtve ezáltal a vagyonkezelési struktúrák működésének hazai keretrendszerét.

E heti bejegyzésünkben további vagyonkezelési megoldásokra hívja fel a figyelmet Dr. Magyar Csaba (Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.), a 2014. november 5-én - "Családban marad?! - avagy fenntarthatóság, generációváltás és vagyontervezés a családi vállalkozásokban jogi és adózási szemmel" címmel megrendezésre kerülő Pentás konferencia egyik előadója.

A családi vállalkozások sikerességének és időtállóságának megalapozása szempontjából esszenciális, hogy az érintett vállalkozások tudatos stratégiaalkotó munkát végezzenek, felmérjék a lehetséges opciókat, meghatározzák a számukra legoptimálisabb megoldást, illetve konkrét átadási tervet készítsenek, amely tartalmazza a megfelelő jogi garanciákat, ötvözve az adótervezés eszközeivel.

Ezen kihívásnak kíván megfelelni gyakorlatorientált módon a 2014. november 5-én "Családban marad?! - avagy fenntarthatóság, generációváltás és vagyontervezés a családi vállalkozásokban jogi és adózási szemmel" címmel megrendezésre kerülő Pentás konferencia, melynek célja, hogy a számviteli és adózási szakemberek megismerjék és elsajátíthassák a magyar vállalkozásokban történő ügyvezetői- és tulajdonosi pozíciók családon belüli változásának jogi- és adózási környezetét, figyelembe véve a legkorszerűbb üzleti megoldásokat, stratégiaalkotási technikákat.

Előadóink:

  • Kovácsné Ihász Anita (okleveles könyvvizsgáló): Quo vadis? - Családi stratégiaalkotás
  • Dr. Kovács Attila (irodavezető ügyvéd, KRS Ügyvédi Iroda): A családi alkotmány megvalósításának lépései, esettanulmány, nemzetközi példák
  • Dr. Magyar Csaba (igazgató/okleveles adószakértő, Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.): Vagyontervezés

További kérdése van? Küldje el előzetesen a konferencia@penta.hu e-mail címre és vitassák meg a konferencián a konzultáció keretében! Jöjjön el Ön is!

Jelentkezés és további információk » CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

A fejlett tőkepiacú országok is számos példát nyújtanak arra, hogy hozzá nem értő kezekben jelentős vagyon is miképpen válhat semmivé. Így azt is biztosítani tudják, hogy egy váratlan halálesetnél a vagyon kezelésére még nem teljesen felkészült, vagy megfelelő élettapasztalattal nem rendelkező, esetleg az örökhagyó számára elfogadhatatlan életmódot folytató örökösök idő előtt ne élhessék fel az egész vagyont.

Erre jó példa, ha egy jól működő társaságot vagy cégstruktúrát olyan örökösök kapnak meg, akiknek teljesen eltérő elképzeléseik vannak a vagyon sorsáról. Ez előbb-utóbb a társaságok működésének lehetetlenné válásához és az örökség elértéktelenedéséhez vezet. Nem is beszélve arról a nemzetgazdasági szempontról, hogy egy ilyen helyzetben cégek mehetnek tönkre, munkahelyek szűnhetnek meg.

A nemzetközi gyakorlatban számos olyan megoldás létezik, amely ezt az élethelyzetet hivatott rendezni. Számos országban a családi vállalkozás alapítója feltételeteket is támaszthat a kedvezményezettek irányába, vagyis több generációra vonatkozóan pontosan meghatározhatja, hogy ki és milyen feltételek mellett lesz jogosult a vagyonra, vagy annak egy részére, illetve juttatásra a vagyon által generált jövedelemből.

A családfők gondolhatnak családtagjaik értékeire vagy a vállalkozásuk hosszú távú működésének a fenntartására, de egyszerűen azért is létrehozhatják, hogy visszavonulásuk után biztosítva legyen vagyonuk megfelelő kezelése, és persze a megélhetésük is.

Magyarország az elmúlt néhány évben jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy elősegítse a generációváltást a családi vállalkozásokban. Ezen törekvés keretén belül került sor a bizalmi vagyonkezelés jogintézményének hazai meghonosítására, melynek részletszabályait a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló 2014. évi XV. törvény tartalmazza.

A bizalmi vagyonkezelés mellett a vagyonkezelő alapítványok is megoldást nyújthatnak a családi vállalkozások vagyonkezelésére, mely a kontinentális jogrendszerekben elterjedtebbek (pl. Ausztriában, Svájcban, Lichtensteinben, Németországban az ún. magánalapítványok többsége a családtagok eltartásra, részükre rendszeres jövedelem biztosítására jött létre).

Az új Ptk. azonban egyelőre nem alkotta meg az új típusú családi- vagy magánvagyon kezelésére alkalmas alapítványok részletes szabályait (pl. leszármazók tartása, családi vagyon kezelése esetén milyen konkrét vagyonhasznosítási cselekményekre kerülhet sor), annak meghatározása a joggyakorlatra vár.

Amennyiben Önt is érdeklik a családi stratégiaalkotás lehetséges forgatókönyvei, megvalósításának lépései (szindikátusi szerződések, részesedés átruházási szerződéstípusok, javadalmazási megállapodások, menedzserszerződések, munkaszerződés családtagokkal, stb.) a családi alkotmány mechanizmusai, nemzetközi és hazai vagyontervezési megoldások, illetve vagyonátadást érintő társasági jogi-, öröklési- és adójogi szabályok, találkozzunk a 2014. november 5-én tartandó Pentás konferenciánkon!

Családi vállalkozások témakörben megszervezésre kerülő Pentás konferencián a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! » CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM