17+1 EKÁER kérdés-válasz - amit Önnek is tudnia kell!

Válogatott kérdés-válaszok az EKÁER-rel kapcsolatban:

1. Miként szükséges bejelenteni a következő háromszereplős ügyletekhez kötődő szállításokat? Hazai viszonteladó más tagállamból beszerzett terméket közvetlenül a hazai vevőhöz fuvaroztat, beszerzés és értékesítés is megvalósul.

Tekintettel arra, hogy ebben az esetben két értékesítés történik, két EKAER számot szükséges megigényelni.

A közösségen belüli beszerzés esetén a címzettnek, az első belföldi adóköteles értékesítésnél a feladónak kell a bejelentési kötelezettséget teljesítenie.

2. EU-ból belföldre terméket szerez be egy belföldi adóalany. A terméket a reptérre repülővel hozzák be, majd a reptérről kamionnal szállítják tovább belföldi címre. Kérdés, hogy a belföldi szakasz EKAER köteles-e? Úgy gondoljuk, hogy amennyiben a fuvarozó nem kifejezetten közúti fuvarozásra kap megbízást, akkor a fuvar nem EKAER köteles. Jó-e az érvelés?

Nem, a tényhelyzet alapján kerül megítélésre. Ha közúti fuvarozással érintett, függetlenül, hogy fuvarozócégnek vagy szállítmányozó cégnek adták a megbízást, az EKÁER hatálya alá fog tartozni.

3. Saját áru útdíjköteles gépjárművel történő szállítása EKÁER köteles-e?

Amennyiben értékesítéshez kapcsolódik, akkor igen. További feltétel, hogy ez uniós-belföld viszonylatban történjen, azaz EKÁER köteles, ha valaki EU-s országból hoz belföldre, vagy belföldről visz EU-s országba saját árut.

Amennyiben azonban belföld–belföld viszonylatban történik a saját áru mozgatása, és nem kapcsolódik hozzá termékértékesítés, akkor nem kell EKÁER számot igényelni.

4. 3,5 tonnánál nagyobb, útdíjköteles autóval mozgatnak autókat telephelyek között, szükséges-e bejelentést tenni?

Ha nem kapcsolódik hozzá első adóköteles termékértékesítés és belföldön történik a saját árumozgatás, akkor nem. Ellenben, ha uniós viszonylatban történik, anélkül, hogy értékesítés is megvalósulna, akkor már be kell jelenteni.

5. Bizományos áruértékesítés esetén ki minősül első forgalomba hozónak, azaz ki az EKÁER szám igénylésére kötelezett?

Tekintettel arra, hogy a bizományosi konstrukció során a bizományos mindig saját nevében, de valakinek a javára jár el, ezért a bizományosnak kell a bejelentési kötelezettséget teljesíteni.

6. Kinek kell igényelni az EKÁER számot abban az esetben, amikor az EU tagállamból érkező áru egyenesen a kiskereskedő raktárába érkezik, azonban a külföldi számla a magyarországi nagykereskedő nevére szól, miközben a nagykereskedő későbben számláz a kiskereskedőnek? A megrendelést a nagykereskedő felé adják le.

Ebben az esetben a megrendelő az üzletet kötő nagykereskedő lesz, ő az áru címzettje, neki kell az EKÁER számot igényelnie, az ezzel kapcsolatos kötelezettséget teljesítenie, függetlenül attól, hogy nem az ő székhelyén vagy telephelyén történik az árunak a raktárba helyezése vagy betárolása.

Azon körülmény okán, hogy pl. a kiskereskedőhöz érkezik meg az áru, a kiskereskedőnek lehet biztosítani olyan jogosultságot, hogy magát az áru megérkezését külön, egy szűkített bejelentési felületen tegye meg.

Tegye fel Ön is kérdéseit EKÁER témakörében a január 29-én megszervezésre kerülő Pentás konferencián! Jelentkezzen most kedvezményesen!>> EKÁER

7. Külföldi székhelyű cég, aki az Art. 22. § (12) alapján áfa adószámmal rendelkezik, köteles-e a szállításokra EKÁER azonosítót kérni? Köteles-e FELIR azonosítót igényelnie az élelmiszer kereskedelméhez (Magyarországon nincsen telephelye)?

Ha a cég csak fuvaroz, akkor fuvarozóként nincsen kötelezettsége, de ha konkrét megrendelés esetén valakitől valakihez szállítja az árut, akkor a megrendelőnek beáll a bejelentési kötelezettsége, és ha olyan termékkörhöz kapcsolódik, amelyhez szükséges a FELIR szám megléte, akkor azt is kell kérnie.

Az új rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot. Az EKÁER igénylésének a FELIR szám megléte adott esetben az előfeltétele, anélkül nem adható ki az EKÁER szám.

8. Amennyiben a vevő saját maga szállítja el az eladó telephelyéről a terméket 3,5 t feletti gépjárművel, akkor terheli-e bejelentési kötelezettség az eladót? Nem készpénzes értékesítés, és a vevő gépjárművezetője csak szállítólevelet kap a felrakodáskor. A számlát az eladó később küldi meg postán a vevő részére.

A saját járművel történő szállítás ténye az EKAER igénylési kötelezettséget nem befolyásolja. Irreleváns, hogy az eladó vagy a vevő saját járművével, vagy adott esetben fuvarozó közbeiktatásával történik a szállítás, illetve azon tény sem veendő figyelembe, hogyha számla nem kíséri az adott rakományt (pl. ha még nincsen számla kiállítva, vagy adott esetben diszkont kedvezmény áll fenn, stb., akkor a szállítólevélen szereplő értéket kell bejelenteni).

9. EU-ból Magyarországra történő fuvarozás esetén az áru egy bérraktárba érkezik. A címzettnek (kötelezettnek) meghatalmazást kell-e adnia az EKAER felületen a bérraktár üzemeltetőjének, hogy az áru megérkezését lejelentse?

Igen, két lehetséges mód van. Az egyik az, hogy beregisztrálja pl. a raktár üzemeltetőjét az EKÁER felületen, majd jelenti az áru megérkezését. Másik megoldás, hogy az áru, a raktár üzemeltetője, valamint a címzett között fennáll egy online kapcsolat, így megteheti a címzett is, csak időben kell értesíteni, hogy mikor érkezett meg az áru.

10. Közösségen belüli beszerzés esetén mi történik akkor, ha a rakományból lemaradtak termékek, de ezek le lettek már jelentve? Ilyenkor mi a teendő?

Bizonyos adatkörnek a módosítására lehetőség áll fenn, másrészt egyedi esetekben a szankciók alkalmazásra nem rögtön kerül sor, mód van a körülmények egyedi elbírálására.

11. Gyűjtőszállítás esetén a cég csomagküldő társasággal végezteti a szállítást, de a feladáskor még nem tudjuk, hogy a rendszer hatálya alá tartozik-e vagy sem, hiszen a szállítmány a depoban pakolva áll. Ez a helyzet hogyan kezelhető?

Az EKAER szám 15 napig érvényes, feltehetőleg ezen időn belül ez meg fog történni. Egyébként maga az egész rendszer épít arra az alapelvárásra (ez kifejezetten nem található meg a törvényben), hogy a címzettnek, a feladónak és a fuvarozónak egyfajta kommunikációs kötelezettsége áll fenn e tekintetben.

12. Zöldséges saját tulajdonú, nem útdíjköteles gépjárművel több eladótól (jellemzően őstermelőktől) vásárol nagybani piacon. Tételesen nem, összességében azonban meghaladja a súlykorlátot. Van-e bejelentési kötelezettsége?

Ebben az esetben nem kell összeszámítást végezni, tehát ez tipikusan gyűjtőfuvarnak minősül, egyenként kell nézni, hogy teljesült-e az adott súly- és értékhatárra vonatkozó követelmény.

Tegye fel Ön is kérdéseit EKÁER témakörében a január 29-én megszervezésre kerülő Pentás konferencián! Jelentkezzen most kedvezményesen!>> EKÁER

13. Több feladótól érkezik egy magyarországi címzetthez kamionban áru Németországból. Annyi bejelentést szükséges megtenni, illetve EKÁER számot igényelni, ahány feladó van?

Igen, mivel gyűjtőfuvar esete valósul meg.

14. Őstermelők mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól?

Nem mentesülnek, kivéve, ha kompenzációs felár tartozik az adott értékesítéshez, mert ebben az esetben a vásárló felvásárlási jegyben fizet.

15. Élő állat szállításakor, ha őstermelőtől kerül megvásárlásra a vágócsirke és a vágóhíd szállítja a saját gépkocsijával, ki kötelezett a bejelentésre?

Tekintettel arra, hogy az őstermelő lesz a feladói pozícióban, így neki kell a bejelentést megtennie, a vágóhídnak az áru érkezését kell bejelenteni a vágóhídra.

16. Az EKAER bejelentési kötelezettség alóli mentesüléshez elegendő-e csak az egyik értékhatár (2,5 tonna vagy 2 millió Ft) alatt maradni? Várható-e az EKAER bejelentés megtételének lehetősége angol nyelven?

Elegendő egyetlen egy feltételt vagy határt átlépni, teljesíteni, tehát nem együttes feltétel meghatározásról van szó.

Az Unió tagországainak minden nyelvén elérhető már az EKÁER felületén a tájékoztató.

17. Az EKAER számot áfa ellenőrzéskor elfogadja-e az adóhatóság határátlépést igazoló dokumentumként? Nem kell-e CMR-el igazolni, hogy a határátlépés megtörtént?

A CMR-s dokumentáció, fuvarlevél kötelezettségen az EKÁER rendszer nem fog változatni, mivel ez utóbbi csak belföldön alkalmazható (a CMR kötelezettségét nemzetközi szabályozás írja elő).

+ 1. Hol hallhatok többet az EKÁER-rel kapcsolatban?

Amennyiben további kérdései, észrevételei merülnének fel az újonnan bevezetésre került rendszerrel kapcsolatban, jöjjön el Ön is a PENTA UNIÓ szervezésében 2015. január 29-én megrendezésre kerülő EKÁER konferenciára, ahol izgalmas, naprakész állapottal kapcsolatos információkra tehet szert a témakörben jártas, a NAV-hoz beérkezett kérdések válaszainak előkészítésében résztvevő szakemberektől.

Tegye fel Ön is kérdéseit EKÁER témakörében a január 29-én megszervezésre kerülő Pentás konferencián! Jelentkezzen most kedvezményesen!>> EKÁER

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    voxcas

    Érdeklődnék, hogy papírhulladék beszerzésre vonatkozik e, hogy ekáer köteles vagy a többi hulladékkal együtt mentességet kapnak.

    Köszönöm

  2. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves VOXCAS!

    A kérdésben szereplő információk alapján nem ítélhető meg az ügylet teljes körűen.

    Ha az 5/2015. NGM rendelet hatálya alá tartozó hulladékról van szó, akkor nem merül fel EKÁER kötelezettség.

    A hivatkozott rendelet 4. § (2) bekezdése szerint "Nem tartozik az EKÁER hatálya alá az alábbi termékekkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység:

    c) a hulladékszállításról szóló, 2006. június 14-i 1013/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti bejelentésköteles hulladékszállítás keretében szállított termék," ...

    Ugyanakkor, ha nem tartozik az érintett termék a Rendelet hatálya alá és mentességben sem részesülhet, akkor nem zárható ki az EKÁER kötelezettség.

    A kérdés pontos adójogi megítéléséhez konkrétabb információkra lenne szükség.

    Ajánlom szíves figyelmébe a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja által nyújtott pénzügyi-, számviteli szolgáltatásokat, ahol hatékony segítséget kaphat felmerülő szakmai kérdéseire (www.penta.hu/kvk).

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  3. Hozzászóló
    Gergely Katalin

    Mivel erre vonatkozóan sehol nem látok utalást, szeretnék érdeklődni, hogy árubeérkezés utólagos bejelentésére, az EKAER-szám lejárta után, van-e lehetőség?

  4. Hozzászóló
    Pádár Zsuzsanna

    Érdeklődni szeretnék, hogy kistermelőként( lekvárokat készítek) külföldre exportálhatok-e árut és ha igen,hol és hogyan kell eus regisztrációs számot igényelnem? Van egy Spanyolországi érdeklődő a termékeimre,de nem találtam sehol erre a kérdésemre választ. Köszönettel: P. Zsuzsa

  5. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Zsuzsanna!

    Amennyiben az őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély nem rendelkezik adószámmal (csak adóazonosító jellel), akkor csak abban az esetben kaphat közösségi adószámot, ha a hatályos 101-es adatbejelentő lapon adószámot kér. (Kizárólag adóazonosító jel alapján nem képezhető közösségi adószám.) Az adóhatóság az adózót a nyilvántartásba vételről, valamint a megállapított közösségi adószámról az adatbejelentő lap másolati példányával értesíti.

    Üdvözlettel,
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  6. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Gergely Katalin!

    Az EKÁER számot - az EKÁER-szám érvényességére nyitva álló 15 napos időtartamon belül - le kell zárni. Mivel lezáratlan, emiatt az érvényét vesztett EKÁER-szám utóbb nem pótolható, az adóhatóság álláspontja szerint a bejelentés ilyen esetben „olyan, mintha meg sem történt volna”.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  7. Hozzászóló
    Kukovecz Blanka

    Tisztlet PENTA UNIÓ Zrt.!

    Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:

    Mint gyártó cég, bizonyos partnereknek mi küldjük az EKÁER adatokat (súly+Ft érték). Szükséges-e összeget megadnom bizonyos vámtarifaszámmal rendelkező termékek esetében, ha azokhoz 0 Ft. tartozik?

    A számlán is 0 Ft. szerepel, mert ingyenes csere termék.


    Válaszukat előre köszönöm!

  8. Hozzászóló
    Zsolt

    Érdeklődnék, hogy belföldről belföldre szállításkor is kell ekaer számot igényelni?Ha igen, akkor a nem veszélyes termékeknél mi a súly, illetve érték határ, ami felett kell számot igényelni.
    Köszönettel!

  9. Hozzászóló
    zsolt

    Még annyival kiegészíteném az előző kérdésemet, hogy nem fuvarozóval szállítjuk, vagy végfelhasználónak, vagy viszonteladónak.

  10. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Zsolt!

    A bejelentési kötelezettséget alapjában véve a közúti fuvarozással végrehajtott árumozgás jellege, és a fuvarozó jármű útdíjkötelezettsége határozza meg.
    Bejelentési kötelezettség terheli a belföldi forgalomban nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést folytató adózókat, amennyiben a fuvart 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművel közúti fuvarozás keretében végzik.
    Ugyancsak bejelentésre kötelezett a fenti tevékenység, ha nem útdíjköteles gépjárművel kockázatos terméket fuvaroznak és a termékek együttes bruttó tömege az 500 kg-ot, vagy együttes áfa nélküli értékük az 1 millió forintot meghaladja.
    Mentes a bejelentési kötelezettség alól
     ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek, ha azok együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg,
     ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos termékek, ha azok együttes bruttó tömege az 500 kg-ot és azok együttes adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.
    2016. augusztus 1-jétől EKAER bejelentési kötelezettséggel jár, ha a nem kockázatos terméket nem útdíjköteles gépjárművel fuvarozzák, azonban a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

  11. Hozzászóló
    Katalin

    Tisztelt PENTA UNIÓ Zrt!
    A legegyszerűbb "felállásra" nem találok választ sehol, ebben kérném segítségüket:
    Cégünk az EU-ból szállít be édesipari berendezéseket, legtöbbször konkrét vevői megrendelésre.
    Mi megrendeljük, kifizetjük a gyár felé, majd beszállítjuk a raktárunkba.
    Ha a méret és/vagy a súly indokolja, természetesen megkérjük az EKÁER-számot is, majd bejelentjük az áru beérkezését.
    Ezek után értékesítjük a berendezést egy konkrét vevő részére, majd általában saját gk-val leszállítjuk számára, hogy használni tudja (értelmezésemben ő a "végfelhasználó").
    Kérdésem tehát, hogy ilyen esetben, tehát belföldi szállítás, értékesítés esetén kell-e ismét EKÁER-számot kérni ugyanarra a termékre?

    Megtisztelő válaszukat várva, üdvözlettel: Sz. Katalin

  12. Hozzászóló
    Kiss Mária

    Tisztelt PENTA UNIÓ Zrt!

    Érdeklődnék, hogy uniós államból, lízing keretében "saját lábán" behozott pótkocsit be kell e jelenteni

  13. Hozzászóló
    Pintér Gabriella

    Tisztelt Penta Unió Zrt.

    Kértem EKAER számot belföldről közösségbe történő műanyag nyílászárók szállítására. Szeretném az áru megérkezését lejelenteni de nem tudom mert nincs ott az az ikon. Akkor ez azt jelenti hogy nem kell nekem lejelenteni hogy az áru megérkezett?

    Köszönettel: Pintér Gabriella

  14. Hozzászóló
    Sárkány Lajos

    Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre:
    Megrendelőnk hét telephelye van, minden telephelyre külön megrendelést ad központi szállítással.
    Szállításkor hét különböző szállítólevéllel szállítunk a központi raktárba.
    Szállítólevelenként nem érjük el az EKAER köteles határt de mindösszesen túllépjük azt.
    Kell kérnünk EKAER számot vagy sem?
    Köszönöm válaszát előre is.

  15. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Tisztelt Pintér Gabriella!
    A HU-EU relációban a végső bejelentendő adat nem az érkezés időpontja, hanem a felrakodás megkezdése lesz, és a felrakodás megkezdéséig lehet módosítani bizonyos adatokat.

    Ajánlom szíves figyelmébe a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja által nyújtott pénzügyi-, számviteli szolgáltatásokat, ahol hatékony segítséget kaphat felmerülő szakmai kérdéseire (www.penta.hu/kvk).

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  16. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Tisztelt Kiss Mária!

    A bejelentési kötelezettség a termékértékesítés/beszerzés tényéhez kötődik, így nincs annak jelentősége, hogy a megvásárolt áru saját lábon érkezik-e vagy sem, tehát ebben az esetben is fennáll a bejelentési kötelezettség.

    Ajánlom szíves figyelmébe a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja által nyújtott pénzügyi-, számviteli szolgáltatásokat, ahol hatékony segítséget kaphat felmerülő szakmai kérdéseire (www.penta.hu/kvk).

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  17. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Tisztelt Sz. Katalin!

    Belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozással járó, első belföldi adóköteles – nem közvetlenül végfelhasználó részére történő – termékértékesítés esetén, a 22/E. § (8) bekezdés b)-j) pontjaiban meghatározott adatokat az EKAER szám megállapítása érdekében a feladó jelenti be az állami adó- és vámhatósághoz az EKAER elektronikus felületén. A belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés alatt az olyan termékek értékesítése értendő, amelyeket az adózó a Közösség más tagállamából, harmadik országból történő beszerzést, vagy belföldi előállítást, létrehozást követően először értékesített fuvarozással egybekötötten belföldi rendeltetési helyre úgy, hogy az értékesítés adóköteles. Véleményem szerint itt nem végfelhasználónak történő adóköteles értékesítésről van szó. Az Art. végfelhasználónak tekinti azt a természetes személyt, aki a terméket személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségben magánszükséglete kielégítésére való felhasználás céljából vásárolja. Nem EKÁER köteles ügyelet egyébként a nem útdíjköteles járművel folytatott fuvarozás, kivéve, ha az kockázatos áru.


    Ajánlom szíves figyelmébe a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja által nyújtott pénzügyi-, számviteli szolgáltatásokat, ahol hatékony segítséget kaphat felmerülő szakmai kérdéseire (www.penta.hu/kvk).

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  18. Hozzászóló
    Kovács András

    Tisztelt Cím!
    Magyarországi állatvédő civil szervezet saját furgonnal szállít mentett kutyákat EU tagországon belüli állatmentő-védő szervezethez. Visszaúton az autó rakománya 500 kg feletti adományba kapott kutya-macska száraz eledel, kutya-macska konzerv, ruhanemű, takaró, menhelyeken szükséges eszközök (pl. póráz, nyakörv, játékok). Számla, vagy pénzmozgás nem keletkezik, mivel jótékonysági adományról van szó, továbbértékesítés sem történik, mivel a kapott tápok és konzervek az itthon maradt menhelyi kutyák élelmezését segítik. kell-e akár az oda, akár a visszaútra EÁKER szám, és a rendelet mely hivatkozása miatt? Válaszukat előre is megköszönve. üdvözlettel: Kovács András

  19. Hozzászóló
    Berta József

    Tisztelt Cím! Szerbiából hoznák be édességet és fűszert,zárt furgonban.Itthon üzletkötőként adnám tovább,kell-e EÁKER -számot kérni?A súly és az összeg nem lenne átlépve!Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:Berta J.

  20. Hozzászóló
    Lóderer Márta

    Tisztelt Cím !

    az ekaer rnedszerbe nem tudok belépni , beütöm az adószámot ,kértem egy uj jelszot de azt irja ki érvénytelen az adat .
    mit csinaljak ? ekaer szamot kell igényelnem , reggel indul a kamion külföldre késztemékkel
    válaszát várva
    üdv
    Lóderer Márta

  21. Hozzászóló
    KV Pál

    Tisztelt Cím , érdeklödnék, h a vaddisznó ev saját farmrol, saját gjvel valo belföldi szállitása ekaer köteles-e ? Vadgazdálkodás és nem szállítás a fő tevékenység.

    Köszönettel,
    K.V. Pál

  22. Hozzászóló
    L. Éva

    Tisztelt Cím,
    ha Costa Ricába szállíttatok árut gyűjtőben a Schenkerrel, kell e EKAER számot kérnem (én, mint feladó és a Shenker raktára közötti pont között). 7,5-es teherautó viszi az árut. Ugyan ez a kérdés fenn állna, ha teljes konténert vitetek ki, az megint első körben a Schenker raktárában landol. Előre is köszönöm válaszát.

  23. Hozzászóló
    L. Éva

    Tisztelt Cím,
    ha Costa Ricába szállíttatok árut gyűjtőben a Schenkerrel, kell e EKAER számot kérnem (én, mint feladó és a Shenker raktára közötti pont között). 7,5-es teherautó viszi az árut. Ugyan ez a kérdés fenn állna, ha teljes konténert vitetek ki, az megint első körben a Schenker raktárában landol. Előre is köszönöm válaszát.

  24. Hozzászóló
    Bernadett

    T.Cím. Kb 3tonna súly, 5,67M érték. A szállítás a gyártótól. ilyen esetben kell EKÁER? Tyoeapp-al. Előre is köszönöm

  25. Hozzászóló
    Czibolya Ádám

    Tisztelt Penta Unió Zrt.

    Az lenne a kérdésem hogy milyen bejelentést kell tennem, és milyen engedélyeket kell kérnem ha Magyarországról Ausztriába szeretnék szállítani magyar termékeket, egy magyar tulajdonú boltba. Saját gépjárművel. Élelmiszerekről volna szó. Az alkohol tartalmú italokra mi vonatkozik? (zárjegy nélküli pl. sör) A termékeket én nagy kerben szerezném be. Válaszukat várom és előre is köszönöm! Ádám

  26. Hozzászóló
    Lívia

    Tisztelt Penta Unió Zrt!
    Mi harmadik országból hoznánk be Magyarországra brikettet, kereskedő vagyok, a kamion Ukrajnából jön, vámkezelve van és kirakodási helyszínnek a kiskereskedő vevőm van megjelölve a cmr-en, tehát továbbítással rögtön a vevőm részére megy az áru. Kell e ekáer számot igényelnem a szállítmányokra? Válaszát előre is köszönöm!

  27. Hozzászóló
    lukács tibor

    autómentés??belföldön???ekr köteles??

  28. Hozzászóló
    lukács tibor

    azt elfelejtettem,hogy3,5tonna feletti járművel

  29. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Kovács András!

    Az élő állat nem tartozik a kockázatos termékek közé, így annak szállítása akkor nem EKAER köteles, ha
    - ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel, vagy
    - ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel
    egy fuvarozás keretében szállítandó élő kutyák együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg. (EKAER Rendelet 4. § (2) g))

    A vtsz. 2309 alá tartozó állatok etetésére szolgáló készítmény azonban már kockázatos terméknek minősül, melynek vonatkozásában EKAER számot kell kérni a fuvarozáshoz akkor is, ha a kockázatos terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek együttes bruttó tömege az 500 kg-ot vagy azok együttes adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja (Rendelet 3. § (5)).

    Az EKAER szám igénylésére vonatkozó szabályokat akkor is alkalmazni kell, ha az állatokat / termékeket adomány céljából fuvarozzák.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  30. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Berta József!

    Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó tevékenységet csak EKAER számmal rendelkező adózó folytathat.

    Közúti fuvarozással járó tevékenységnek minősül:
    - az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal,
    - belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel,
    - belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés.

    Mivel az EKAER rendelet 3. országra nem terjed ki, ezért a Szerbiából történő behozatal során EKAER számot nem kell kérni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  31. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves K. V. Pál!

    Az élő állat nem tartozik a kockázatos termékek közé, így annak szállítása akkor nem EKAER köteles, ha
    - ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel, vagy
    - ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel

    egy fuvarozás keretében szállítandó vaddisznók együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg. (EKAER Rendelet 4. § (2) g))

    Az EKAER Rendelet alkalmazása szempontjából nem releváns, hogy mi az adózó főtevékenysége.

    Amennyiben belföldön történik a szállítás, úgy EKAER szám igénylése akkor merül fel, ha belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés valósul meg.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  32. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves L. Éva!

    Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó tevékenységet csak EKAER számmal rendelkező adózó folytathat.

    Közúti fuvarozással járó tevékenységnek minősül:
    - az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal,
    - belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel,
    - belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés.

    Mivel az EKAER rendelet 3. országra nem terjed ki, ezért a Costa Ricába történő kivitel során EKAER számot nem kell kérni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  33. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Lívia!

    Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó tevékenységet csak EKAER számmal rendelkező adózó folytathat.

    Közúti fuvarozással járó tevékenységnek minősül:
    - az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal,
    - belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel,
    - belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés.

    Mivel az EKAER rendelet 3. országra nem terjed ki, ezért az ilyen behozatal során EKAER számot nem kell kérni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  34. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Kedves Sárkány Lajos!

    EKAER köteles a fuvarozás akkor, ha egy címzett részére, de annak több telephelyére történik a szállítás.

    Az EKAER Rendelet 15. § (4) bekezdése szerint ugyanis egy EKÁER számot kell megállapítani akkor, ha egy gépjárművel
    a) egy feladó több felrakodási címéről,
    b) egy címzett több kirakodási (átvételi) címére,
    történik a közúti fuvarozás.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.
    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  35. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT

    Kedves Czibolya Ádám!

    Ha jól értem a helyzetet, akkor a magyar tulajdonú kisbolt, ami Ausztriában van nem az Öné, de a lényeg, hogy a Közösség területén, van egy másik adóalany. A 2007. évi CXVII áfa törvény 89 § (1) szerint mentes az adó alól - a (2) és (3) bekezdésben meghatározott eltéréssel - a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése igazoltan belföldön kívülre, de a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy - bármelyikük javára - más végzi, egy olyan másik adóalanynak, aki (amely) ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség más tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek.

    Tehát az értékesítéskor Önnek – annak ellenére, hogy Ön fuvarozza el a terméket egy másik tagállamba – nem kell bejelentkeznie az osztrák adóhatóság hatálya alá
    A kisbolt a termékeket a végső felhasználók felé Ausztriában fogja értékesíteni, tehát neki mindenképpen be kell jelentkeznie az osztrák adóhatóság hatálya alá. Így rá az osztrák áfa törvény fog vonatkozni, ott válik adóalannyá.

    Ez a tény azért fontos, mert ha Ön, mint magyar adóalany egy osztrák adóalanynak értékesít, akkor ez az értékesítés közösségen belüli értékesítés lesz. Erre alapozom a válaszom. Természetesen az eladónak a magyar adóhatóságtól, a vevőnek az osztrák adóhatóságtól kérnie kell a közösségi adószám megállapítását és csak azután fog az értékesítés közösségen belülinek minősülni.

    Itt ketté kell választani az értékesített termékek körét, az egyik csoportot alkotják a nem jövedéki termékek, amelyekre az alábbi szabályt kell alkalmazni az értékesítéskor:
    Az áfa törvény 89. § (1) Mentes az adó alól - a (2) és (3) bekezdésben meghatározott eltéréssel - a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése igazoltan belföldön kívülre, de a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy - bármelyikük javára - más végzi, egy olyan másik adóalanynak, aki (amely) ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség más tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek, amire már az elején is hivatkoztam.

    A másik csoport a jövedéki termékek köre:
    89 § (3) Mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott jövedéki termék értékesítése igazoltan belföldön kívülre, de - a beszerző nevére szóló rendeltetéssel - a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy - bármelyikük javára - más végzi, egy olyan másik adóalanynak, aki (amely) ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség más tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek, akiknek (amelyeknek) az utóbb említett tagállam joga szerint, amely tartalmában megfelel
    a) a Héa-irányelv 3. cikke (1) bekezdésének, a termékek Közösségen belüli beszerzése után egyébként nem kell adót fizetniük; és
    b) a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezésekről és a 92/12/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2008/118/EK tanácsi irányelvnek (a továbbiakban: Jövedékiadó-irányelv), a jövedéki termék beszerzése után jövedékiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik.

    Tehát attól függetlenül, hogy a szállított termék jövedéki termék vagy sem adómentesen lesz értékesítve Ausztriába. A különbség ott van, hogy ha szabad forgalomba helyezett jövedéki terméket közösségen belül értékesít, akkor a jövedéki adót Ausztriában kell megfizetni.

    A Magyarországon megfizetett jövedéki adó visszaigénylésére jogosult lesz a 2016. évi LXVIII jövedéki törvény 12. § d) a szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék belföldről, kereskedelmi céllal másik tagállamba történő szállítása esetén az EKO szerinti szállító, ha bemutatja az EKO-nak a jövedéki termék címzett által történt átvételét igazoló példányát és a címzett tagállam hatóságának igazolását a jövedéki adó megfizetéséről vagy annak biztosításáról.

    3 § (1) 13. EKO, a feladási tagállamban szabadforgalomba bocsátott jövedéki termékek Közösségen belüli szállításának egyszerűsített kísérőokmányáról szóló, 1992. december 17-i 3649/92/EGK bizottsági rendelet szerinti követelményeknek megfelelő okmány.

    Vagyis Ön, mint szállító elszállítja a jövedéki terméket – függetlenül attól, hogy az zárjegyköteles vagy sem – Ausztriába az egyszerűsített kísérőokmánnyal (EKO), az okmány azon példányát, ami igazolja, hogy a terméket az osztrák kereskedő átvette valamint az igazolást, hogy a vevő megfizette a termék után jövedéki adót az osztrák adóhatóság felé Ön benyújtja a magyar adóhatóság felé és így visszaigényelheti az értékesített termékek jövedéki adóját.

    Összefoglalva: Önnek, mint szállítónak az osztrák adóhatóság felé bejelentési kötelezettsége nem lesz. A vevő kell, hogy osztrák adóalany legyen, aki így az osztrák áfát és jövedéki adót is meg tudja fizetni. Mindkét félnek ki kell kérnie a saját adóhatóságától a közösségi adószámot, e birtokában lehet az árut adómentesen kiszámlázni és a közösségi jövedéki adó elszámolását kell tudni biztasítani.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  36. Hozzászóló
    Takács Zoltán

    Tisztelt Cím,

    Szerbiából importálunk ásványolaj bitument VTSZ 2713200 (nem jövedéki termék). A feladás helye Szerbia, a terméket közvetlenül vevőnk telephelyre szállítjuk aki alapanyagként felhasználja. A vámkezelés Röszkén történik.
    A fuvarnyilatkozatot két részletre bontjuk, Eu-n kívüli és Magyarországon belüli szakaszra. A vámot a vámhatározat szerint mindkét szakaszra és a termékre is megfizetjük a vámkezeléskor.
    Értelmezésük szerint ekaer számot nem kell igényelnünk, mivel Szerbia nem EU tagállam, és az EKAER rendelet 3. országra nem terjed ki.
    Az elmúlt évek során nem merült fel a vámhivatal részéről, hogy az Ekaer szám szükségessége egészen ma reggelig, amikor szállítmányainkat megállították hogy ekaer szám nélkül nem mehetnek tovább.
    Várjuk mielőbbi állásfoglalásukat a fenti esetre - szükséges-e ekaer számot készítenünk Röszkétől mint (Felrakodási cím) a lefejtés helyéig.

  37. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT

    Abban az esetben, ha a terméket harmadik országból Magyarországra fuvarozzák és azt valamely közösségi tagállamban szabad forgalomba helyezik, azaz a termék már „közösségi árunak” minősül, akkor a terméknek a szabad forgalomba helyezés helye szerinti tagállamból Magyarországra történő behozatala illetve fuvarozása az Áfa tv. alkalmazásában Közösségen belüli termékbeszerzésnek minősül – vagyis az NGM rendelet 2. § 12. pontja szerinti Közösségen belüli termékbeszerzésként azonosítható –, ezért az NGM rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján a fuvarozás kapcsán útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó, az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés címén merül fel bejelentési kötelezettség, feltéve, hogy az NGM rendeletben meghatározott egyéb feltételek is fennállnak.
    Amennyiben a termék szabad forgalomba helyezése Magyarországon valósul meg – vagyis a terméknek a harmadik országból Magyarországra történő fuvarozásával járó ügylet az Áfa tv. alapján termék importjának minősül –, úgy az NGM rendelet 3. § (1) bekezdés a)-c) pontja értelmében sem útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés, illetve egyéb célú behozatal jogcímén, sem más jogcímen nem merül fel bejelentési kötelezettség.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  38. Hozzászóló
    Edit

    Tisztelt Penta Unió Zrt.!

    Hogyan kell eljárni EKÁER bejelenetésnél, amennyiben a címzett partnerünk EU-s cég, viszont a lerakodás EU-n kívül (Kanada) történik? Előre is köszönöm segítségüket!

  39. Hozzászóló
    Mihály

    Üdv, többféle dolgot hallottam már, de még mindig nem találom sehol pontosan, hogy ki kérje az EKAER-t?
    a Fuvarozó, az Eladó, a Vevő?
    És mi van ha más anyagát szállítják? Mi történik akkor, ha a kifizetés még nem történt meg, vagy ha már megtörtént? Akkor ki az áru tulajdonosa? Ekkor ki kérje az EKAER-t?

    Vagy a Címzett kéri minden esetben az EKART? Ekkor számít, hogy kié a tehergépjármű? Mi az hogy címzett? Vevő cég?

    Vagy eladó, feladó kéri az EKAER-t? ez lenne a logikus, de miért én kérem egy cégnél akkor mindig ha ide hoznak be árut, más cégtől. Idegen autóval.
    Érdekes van cég aki idegen autóval hoz be árut hozzánk, arra mégse én kérek EKAR-t. Mert ők meg tudják kérni. Más cég nem?


    Nem találok erre vonatkozó információt, hol lehet?
    Köszönöm

  40. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Edit!

    Amennyiben a magyar cég (A”) a terméket úgy értékesíti, hogy a vevője az EU-s cég („B”), és a szállítás 3. fél részére („C”) történik, abban az esetben az ügylet láncügyletnek minősül. A láncügylet minősítésénél legelőször azt szükséges megvizsgálni, hogy ki szervezi, bonyolítja a fuvarozást. A kérdésből ítélve, úgy tűnik, hogy a fuvarozást a magyar cég szervezi és bonyolítja, úgy, hogy a termék célállomása EU-n kívüli terület (Kanada).

    Mivel a magyar fél végzi a fuvarozás szervezését, ezért az első értékesítés („A” -> „B”), minősül ún. fuvarozásos értékesítésnek, a második értékesítés („B” -> „C”) pedig ún. fuvarozásos értékesítést követő értékesítésnek.

    Az ún. fuvarozásos értékesítés az ÁFA törvény 26. §-a értelmében ott teljesül, hogy a termék fuvarozása megkezdődik, vagyis ez esetben Magyarországon. Így a magyar cégnek a magyar áfatörvény szabályaira kell tekintettel lennie az ügylet során.

    Amennyiben a magyar illetőségű adóalany harmadik országbeli adóalany részére értékesít terméket abban az esetben az ÁFA törvény 98. §-a alkalmazandó, mely szerint mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, feltéve, hogy a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását

    a) az értékesítő maga vagy – javára – más végzi;

    b) a (3) és (4) bekezdésben, illetőleg a 99. és 100. §-ban meghatározott további feltételek szerint a beszerző maga vagy – javára – más végzi.

    Az előző bekezdés alkalmazásának feltétele, hogy

    a) a termék Közösség területéről való elhagyásának tényét, amelynek az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül kell megtörténnie, a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság igazolja, valamint

    b) az a) pontban említett határidőn belül az értékesített terméket rendeltetésszerűen ne használják, egyéb módon ne hasznosítsák, ide nem értve a kipróbálást és a próbagyártást.

    Az EKÁER rendelet alapján:

    3. § (1) Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó
    a) az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt,
    b) belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt,
    c) belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítést
    (a továbbiakban együtt: közúti fuvarozással járó tevékenység) - a 4. §-ban meghatározott eltéréssel - kizárólag érvényes EKAER számmal rendelkező adózó folytathat.


    Mivel a fentiek alapján az ún. fuvarozásos termékértékesítés („A” -> „B”) között a harmadik országba történő értékesítés szabályai érvényesek, a közúti fuvarozáshoz EKÁER szám nem szükséges.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  41. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Mihály!

    Az Ön által feltett kérdésre lehet egyszerűen és egy több tíz oldalas tanulmányban válaszolni. Nyilván jelen keretek között a rövidített verziót fogalmazzuk meg.

    1) Szögezzük le, hogy a fuvaros sosem kér EKAER számot.
    2) Ha a termék nem kockázatos, akkor belföldi értékesítés esetén az fogja a EKAER számot kérni, aki a fuvarost megbízza a szállítással. Ha az eladó bízza meg akkor az eladó, ha a vevő bízza meg, akkor a vevő fog EKAER számot kérni.
    3) Ha a termék kockázatosnak minősül, akkor belföldi értékesítés esetén minden esetben az eladó kéri meg az EKAER számot.
    4) Külföldre történő értékesítés esetén mindig az értékesítő személy kér EKAER számot.
    5) Külföldről történő behozatal esetén a terméket behozó (többnyire vásárló) kér EKAER számot.
    A kérdéskörben információt a jogszabályban, illetve az ekaer.nav.gov.hu oldalon találhat.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  42. Hozzászóló
    Z. Edina

    Tisztelt Penta Unió!

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy nonprofit szervezetnek kell-e EKÁER számot igényelnie.Önkormányzat vásárolna saját felhasználásra építőanyagot.

    Válaszukat előre is köszönöm!

  43. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Z. Edina!

    Szakértőnk véleménye szerint az Önkormányzat nem non profit szervezet, hanem költségvetési szerv a kettő nem ugyanaz. EKAER szempontból pedig nincs kivétel, ha maga az ügylet igényel EKÁER szám igénylést, akkor ezt meg kell tenni, ha nem, akkor nem.

    A részletek ismerete nélkül ezt a kérdést felelősen megválaszolni nem lehet.


    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  44. Hozzászóló
    K.Attila

    Tisztelt Penta Unió!

    Cégünk Bosznia-Hercegovinából (harmadik országból) importál takarmány alapanyagot 24 tonnás tételekben. A szállítást bosnyák fuvarozócég végzi. A szabad forgalomba helyezés Magyarországon történik. Az áru közvetlenül, itt Magyarországon a vevőnk telephelyére megy, átrakodás nélkül. Sajnos, még ma is bizonytalan, hogy szükséges-e EKÁER számot kérni, mivel többször történt ellenőrzés az úton és az autót gond nélkül tovább engedték, viszont a napokban felmerült az EKÁER bejelentési kötelezettség kérdése. Ilyenkor mi a teendő? Szükséges EKÁER számot kérni ezekre a szállításokra?

    Válaszukat előre is köszönöm!

    Üdv,
    Attila

  45. Hozzászóló
    Andrea

    Tisztelt Penta Unió!

    Szeretném megkérdezni, hogy ha egy EKÁER számmal rendelkező, kukoricával megrakott pótkocsis teherautó a célhoz nem ér el, mert kigyulladt a pótkocsija, és az árut már nem lehet a bejelentett célállomáson értékesíteni, az értékesítés helye, a súly, illetve az ára is módosul a már meglévő EKÁER számmal, illetve a továbbiakban mi a teendő?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Andrea

  46. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves K. Attila!

    Főszabályként abban az esetben, ha a terméket harmadik országból Magyarországra fuvarozzák és a termék szabad forgalomba helyezése Magyarországon valósul meg – vagyis a terméknek a harmadik országból Magyarországra történő fuvarozásával járó ügylet az Áfa tv. alapján termék importjának minősül –, úgy az NGM rendelet 3. § (1) bekezdés a)-c) pontja értelmében sem útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló Közösségen belüli termékbeszerzés, illetve egyéb célú behozatal jogcímén, sem más jogcímen nem merül fel bejelentési kötelezettség.
    Jelen esetben a szabad forgalomba helyezést követően azonban megvalósulhat az EKAER rendelet 3. § (1) c) pontja szerinti belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés, amely során már kötelezővé válhat az EKAER bejelentési kötelezettség, illetve az EKAER szám megléte.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  47. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Andrea!

    Az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer működéséről szóló rendelet alapján a megrendelés meghiúsulása esetén az EKÁER számot – a 15 napos érvényességi ideje alatt – érvénytelenítheti az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja, valamint az általa erre - a rendelet szerint - kijelölt személy.
    2015. április 1-től bármely indok alapján – tehát nem csak a megrendelés meghiúsulása esetén – érvényteleníteni lehet az EKÁER számot az alábbiak szerint.
    „Az EKÁER számot – a 15 napos érvényességi ideje alatt az érvénytelenítés indokának megadásával – érvénytelenítheti az adózó, az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja, valamint az általa erre a 14. § (2) bekezdése szerint kijelölt személy.”
    Amennyiben tehát úgy hiúsul meg az ügylet, hogy nem érkezik meg a megadott lerakodási helyre a jármű, akkor érvényteleníteni szükséges az EKAER számot, és amennyiben az áru, vagy annak egyrésze továbbszállításra kerül az eredetitől eltérő lerakodási címre, új EKAER számot kell igényelni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  48. Hozzászóló
    Attila

    Tisztelt Penta Unio, Kedves Szakértők!

    Köszönöm szépen válaszukat!
    Még egy dolgot szeretnék kitisztázni a fenti rendelettel kapcsolatban. ( c) pontja szerinti belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első általános forgalmi adóköteles termékértékesítés, amely során már kötelezővé válhat az EKAER bejelentési kötelezettség, illetve az EKAER szám megléte.) Mi történik abban az esetben, ha cégünk közvetlen végfelhasználónak szállít alapanyagot? Tehát a vevő saját telephelyén azt felhasználja és más terméket állít elő belőle? Hiszen amikor belép az országba már ott vámkezelés alatt esik át, a NAV rendszerben látszódik az, hogy ki importál és melyik vevőhöz érkezik az áru. A Vevőink pedig ezt az alapanyagot feldolgozzák saját telephelyeiken.

    Köszönöm a választ!

    Üdv,
    Attila

  49. Hozzászóló
    F László

    Tisztelt Penta Unio!
    Olyan kérdésem lenne, hogy egy svájci cég német adószámmal küldene terméket, német felrakodási helyről Magyarországra, az EKAER portálon a feladó és a felrakodási cím ugyanaz lehet? ( mivel svájci címet nem lehet rögzíteni).
    Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel : F László

  50. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Tisztelt F. László!

    Mivel az EKAER felületnek nincs tesztfelülete, így az Ön által megadott információra kell hagyatkoznom, vagyis arra, hogy svájci címet nem fogad el az EKAER rendszer. Pontosabban vélhetően az ország nevet nem fogadja le, hiszen a 3. országból importált termékre nem kell EKAER számot kérni, így bizonyosan beépítettek egy ellenőrző algoritmust a programba (feleslegesen). Kétségtelen, hogy az EKAER felületen szerepel a feladó címe, mint adat, annak ellenére, hogy az 5/2015. (II.27.) NGM rendelet 7. § b) pontja nem ír elő címadatott a feladó tekintetében. Javasoljuk, hogy a német feladási címet írja a feladó címe rovatba, már csak azért is, mert mást nem tud tenni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  51. Hozzászóló
    LÁSZLÓ

    TISZTELETEM .
    Szeretném megtudni hogyan törvényes használni az EKÁER számot a betonkeverő üzemekben .
    Mondták többen , egy EKÁER számot irnak több szállitólevélre , ahol a mennyiség a szállitási cim , és a szállitó autó megegyezik .
    válaszát köszönöm .

  52. Hozzászóló
    Györgyi

    Tisztel Cím!

    A kérdésem az lenne, hogy ha 1.számú cég telephelyéről átszállítunk húst egy 2.számú cég telephelyére, de még értékesítés nem történik, csak további feldolgozás. Majd a 2. Számú cég telephelyéről feldolgozás után kerül kiszállításra a termék, hogyan kell ekáert jelenteni?

    Válaszát előre is köszönöm.

  53. Hozzászóló
    Szandi

    Tisztelt Cím!

    Sajnos csak az EKÁER lezárása után szembesültünk azzal,hogy téves cégnévre és címre lett kiàllítva. Mit lehet tenni ebben az esetben utólag?

    Köszönettel: Szandi

  54. Hozzászóló
    Kardos Lajos

    Az eladott gabonát a tarlóról,a vevő telephelyére szállítom,kell e EKAER számot kérni?

  55. Hozzászóló
    Smolnicky Kinga

    Jó napot, segítséget szeretnék kérni, érdeklodnék hogy szlovák cég is regisztrálhat az EKAER-be? Ez egy háromszögügylet lenne, a szlovák cég megveszi a gépet egy magyar cégtől, a gépet Magyarországról egyenesen a vevőnek szállítják Spanyolországba, Szlovákia érintése nélkül.

  56. Hozzászóló
    Pék Gabriella

    Multinacionális cég csehországi raktárából szállítja ki termékeit magyar vevőknak. Csehországból 24 tonnás autóval hozatja el a küldeményeket egy magyar szállítmányozóhoz. Az autó indulásakor már a multinacionális cég magyar tagja az áru tulajdonosa, ő számláz a vevők felé.
    A magyar szállítmányozó végzi a belföldi kiszállítást az egyes küldemények átrakását követően. Az egyes küldemények általában nem lennének EKAER kötelesek.
    Jelenleg minden egyes küldeményre igényel EKAER számot. Van lehetőség ezen a folyamaton módosítani és csak az import szállítást végző autóra kérni EKAER-t?

  57. Hozzászóló
    Katona Csaba

    Tisztelt Cím. Magánszemély részére állítottunk ki számlát, megrendelő magánszemély volt, esetében fuvarozáskor nem kértünk EKÁER számot. Két hónap elteltével a magánszemély cég nevére kérné a számlát, addig nem hajlandó fizetni sem. Van erre lehetőség? Utólag EKAER-t lehet kérni? Előre is köszönöm válaszát.

  58. Hozzászóló
    TM Eszter

    Tisztelt Petna Unió, kedves Szakértők!

    Cégünk Németországba értékesít, de az árut a vevő rendelkezése alapján 3 különböző EU-s cégnek szállítjuk le oly módon, hogy egyszerre viszi el egy gyüjőfuvar, de végső címzettenként van csomagolva. A szállítólevelek és a CMR-ek a végső címet tartalmazzák, és így az áru mennyisége és értéke nem éri el az EKAER kötelezettség határát. A számlát a vevőnknek azonban egyben állítjuk ki, így az áru értéke és súlya is eléri az EKAER kötelezettség határát. Az EKAER szabály szerint ilyenkor mi minősül termékegységnek? Kell-e a számla szerint EKAER számot kérni? Ha igen, mi lesz a lerakodási hely? Ebben az esetben mindhárom CMR-re ráírjuk ugyanezt az EKAER számot?
    vagy
    A végső cimzettként kell a termékegységet megállapítani, és nem kell EKAER számot kérni.
    Előre is köszönöm a válaszát.

  59. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ ZRT.

    Tisztelt TM ESZTER!

    Ajánlom figyelmébe szakmai klubjainkat, melybe számos EKÁER-rel kapcsolatos kérdés érkezett már.

    Klubjainkba honlapunkon keresztül tud jelentkezni.

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  60. Hozzászóló
    ZsálekZsolt

    Tisztelt cím!
    Egyéni vállalkozó tűzifát szállítana magányszemély részére. Kell-e kérni EKÁER számot?
    Köszönettel.

  61. Hozzászóló
    ZsálekZsolt

    Tisztelt cím!
    Egyéni vállalkozó tűzifát szállítana magányszemély részére. Kell-e kérni EKÁER számot?
    Köszönettel.

  62. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Zsálek Zsolt!

    Ajánlom figyelmébe Könyvelőiroda-Vezetők Klubját, ahol akár EKÁER-rel kapcsolatban is kérdezhet a tagoktól>> https://www.penta.hu/konyveloiroda-vezetok-klubja/

    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

  63. Hozzászóló
    Zsanett

    Tisztelt Penta Unió!

    Cégünk terméket értékesít ami kockázatos terméknek minősül.
    Az ügyfél akinek átadjuk terméket a saját autójával jön az áruért és az autóról értékesíti tovább az árut így nincs konkrét ügyfél akinek az áru le lenne szállítva. A terméket bizományiba helyeztük ki nála.
    A kérdésem az lenne hogy mivel nem történik nálunk konkrét áruszállítás hogy kell e ekaert kérni és ha igen akkor hogyan?

  64. Hozzászóló
    Zsofi

    Tisztelt Penta Unió!
    Cégünk orvosi műszereket többek között nagy összegű és súlyú röntgen rendszereket forgalmaz. Gyakran szoktunk saját gépkocsival szállítani az ügyfél részére.
    A termékek nem szerepelnek a kockázatos termékek között, ennek ellenére bizonytalan vagyok abban,hogy kell-e EKÁER-t írni.Többféle infot lehet olvasni erről.
    Köszönettel: HE

  65. Hozzászóló
    Zsuzsa

    Tisztelt Penta Unió Zrt.

    EKAER-t szeretnék kérni cukor behozatalához, de nem fogadja be-nincs
    nébih regisztáció a kft-nek, és nincs felír száma. Az olaj behozatalánál pedig ad EKAER számot. Nem értem, hogy akkor a cukorra miért nem?

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM